Kopten: Mubarak minste van alle kwaden

CAIRO - De protesten in Egypte tegen president Hosni Mubarak doen de vrees onder sommige koptische christenen toenemen dat hun veiligheid gevaar loopt. Ook recente aanslagen op christenen in het Midden-Oosten dragen bij aan de angst onder de bevolkingsgroep die in Egypte circa acht miljoen leden telt.

ANP
Mohammed al-Kammuni (midden), ter dood veroordeeld voor een aanlag op een Koptische kerk in Egypte. Beeld afp
Mohammed al-Kammuni (midden), ter dood veroordeeld voor een aanlag op een Koptische kerk in Egypte.Beeld afp

Koptische leiders in de Verenigde Staten zeggen dat ze doodsbang zijn dat een nieuwe Egyptische regering met een sterke islamitische inslag christenen gaat vervolgen. Ze sporen de Amerikaanse president Barack Obama aan meer te doen om christenen in moslimlanden te beschermen, berichtte The Washington Post vrijdag.

'De huidige situatie voor kopten is erg slecht, maar Mubarak is de minste van alle kwaden voor ons', zei predikant Paul Girguis. Mubarak heeft zich altijd opgeworpen als beschermer van de kopten en onderdrukker van moslimextremisme.

Aanslagen
De vrees voor een machtswisseling komt voort uit aanslagen op kerken in Irak, waar honderdduizenden christenen het land de afgelopen jaren zijn ontvlucht. In Egypte werd onlangs een bloedige aanslag gepleegd op een kerk in Alexandrië, die 23 levens eiste. Volgens een 33-jarige kopt hebben kopten voor het eerst tegen Mubarak geprotesteerd na die aanslag, 'toen bleek dat we toch niet veilig zijn onder Mubarak'.

'Iedereen is bang voor wat er gebeurt', zei Samya Hammoui, die vier familieleden verloor door de aanslag in Alexandrië op 1 januari. Volgens regeringsfunctionarissen zat een Palestijnse terreurcel uit de Gazastrook erachter. 'Als extremistische moslims de macht overnemen, worden de zaken nog slechter voor ons.'
Maar niet iedereen ziet dit doemscenario voor zich. Anderen verwachten juist meer (geloofs)vrijheid en verbroedering. Op sommige plaatsen beschermen moslims koptische kerken. 'Moslims en christenen zijn broeders', sprak Mohammed Elnokary (40), een islamitische buurtwachter, vastberaden.

Gediscrimineerd
Kopten voelen zich gediscrimineerd in Egypte; ze zeggen dat het lastig is overheidsbanen te bemachtigen en kerken te bouwen. Soms laait het geweld tussen beide geloofsgroepen op door bijvoorbeeld interreligieuze romances.

De koptische zakenman Naguib Sawiris verwacht dat de verboden Moslimbroeders relatief weinig invloed krijgen. 'Deze revolutie wordt vooral gerund door seculiere, goed opgeleide, jonge Egyptenaren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden