Kopten in Egypte woedend over gedwongen bekeringen

Aloude spanningen tussen kopten en moslims in Egypte zijn een nieuwe fase ingegaan. Er is sprake van ontvoeringen en arrestaties. De paus ging uit protest in retraite...

Van onze correspondente Kim Ghattas

Een vrouw die misschien wel onder dwang tot de islam is bekeerd, een paus die zich had teruggetrokken in een klooster, geruchten over christelijke vrouwen die overal in den lande worden ontvoerd - het lijkt wel een in de middeleeuwen spelende roman van Umberto Eco. In werkelijkheid is het een nieuw hoofdstuk in de aloude spanningen tussen de christelijke minderheid in Egypte, de kopten, en hun islamitische landgenoten.

Uit protest ging de koptische paus Shenouda III vorige week in retraite, in de hoop de aandacht te vestigen op de problemen van de Egyptische christenen. Deze week werd duidelijk dat hij zich had teruggetrokken in het Anba Bishoy-klooster in Wadi Natrun, tussen Caïro en Alexandria.

'Zijne Heiligheid blijft in retraite totdat hij naar eer en geweten een oplossing heeft bereikt (met de regering, red.) voor de problemen rond de kopten', verklaarde zijn secretaris, bisschop Armia. De paus zou zijn werkzaamheden pas weer hervatten als de meer dan dertig kopten zijn vrijgelaten die waren gearresteerd bij heftige rellen in Caïro. Gisteren werden zeventien kopten vrijgelaten en eindigde de paus zijn retraite. Die protesten betroffen de mogelijke gedwongen bekering van een vrouw.

De verhalen daarover staken drie weken geleden de kop op toen Wafaa Constantine, de vrouw van een koptische priester in een dorp in de Nijldelta, werd vermist. Een week later deelden politiefunctionarissen mee dat ze was teruggevonden bij een islamitische familie en dat ze moslim was geworden. Ze zeiden dat Constantine al eerder wilde overgaan tot de islam, maar dat haar familie dat had verhinderd.

Haar dorpsgenoten waren er echter van overtuigd dat Constantine door haar baas, een moslim, was gedwongen van geloof te veranderen. 'Het probleem is: zij is een symbool. Ze is de echtgenote van een priester. Dit leidt zonder meer tot moeilijkheden tussen moslims en christenen', zei een van de christenen uit het dorp.

Een paar dagen later kwam het Openbaar Ministerie met een verklaring. Wafaa was bij de politie gekomen met de mededeling dat ze van geloof wilde veranderen, maar na enig overleg met kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders had ze daarvan afgezien.

Constantine is inmiddels weer thuis, maar de ware toedracht is nog steeds onduidelijk. De paus had de laatste maanden al vaker gesproken over de vele klachten die hij ontving over jonge christelijke vrouwen die werden ontvoerd, waarschijnlijk om hen tot de islam te bekeren. Hij had aangedrongen op ingrijpen door de politie.

Bijna ieder jaar steken er in Egypte wel geruchten de kop op over gedwongen bekeringen. Nog deze maand maakte de politie de arrestatie van 25 personen bekend nadat er in het dorpje Munqateen godsdiensttwisten waren uitgebroken. Drie winkels van christenen waren in brand gestoken, huizen van christenen waren met stenen bekogeld en enkele politieauto's waren vernield.

Uit die steeds terugkerende geruchten en de spanningen die ze teweegbrengen, blijkt wel dat de kopten zich steeds kwetsbaarder voelen tegenover het toenemende moslimfundamentalisme in Egypte. Tijdens een opstand van islamisten in het begin van de jaren negentig werden kopten incidenteel het doelwit van aanvallen door militante moslims; toen er in 2000 botsingen uitbraken in Zuid-Egypte, vonden daarbij 21 kopten de dood en één moslim.

De kopten, die naar wordt aangenomen afstammen van de farao's en al 1400 jaar door de moslims worden overheerst, vormen 10 procent van de Egyptische bevolking. Zij klagen geregeld over discriminatie op de arbeidsmarkt en belemmeringen in het bouwen van kerken, en ze zijn nauwelijks vertegenwoordigd in de politiek en de strijdkrachten. Dit jaar is Kerstmis voor het eerst erkend als een Egyptische feestdag. De koptische kerk telt wereldwijd tien miljoen volgelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden