Koptelefoon voor dovemansoren

Je hoort het pas goed als je gehoor achteruit gaat, met deze hoofdtelefoon met wonderlijke draaiknop.

Beeld Lauren Hillebrandt

Kun je met een goed gehoor een apparaat testen dat is bedoeld voor gebruikers met minder goede oren? Kennelijk niet, want ik was niet erg onder de indruk van de draadloze Sennheiser RS 195 hoofdtelefoon die 'compenseert voor leeftijdsgebonden gehoorverlies zonder aan audiokwaliteit in te leveren'.

Dat compenseren gebeurt met een basisstation dat via een optische of analoge kabel wordt verbonden met televisie of hifi. Via een draaiknop kan de luisteraar een geluidsprofiel kiezen dat de eigen audiogebreken een beetje wegpoetst. Ook is er een balansregeling waarmee een slecht oor van een hoger volume kan worden voorzien dan het goede. En er is een stand die spraak versterkt en eentje die de muziekbeleving moet verbeteren. Het bewerkte geluidssignaal wordt draadloos naar de dovemansoren gestuurd.

Beeld Hoofdtelefoon Senheisser

Allemaal mooi. Alleen zaten we met een kwestie. Nergens staat wat deze wonderbaarlijke draaiknop precies doet. Welk profiel (de gebruiker kan kiezen van A tot en met G) heb ik in welk geval nodig? Bij A en B worden de midden- en hoge frequenties gedempt en de lage opgepept, meldt Sennheiser. Bij C wordt de klankkleur niet aangepast, maar worden harde geluidspieken weggefilterd. Bij D en G worden hoge frequenties opgeschroefd. Welke stand de beste is, is niet te zeggen, zegt Sennheiser. Zelf uitproberen werkt het beste.

Ander probleem: er is geregeld ruis hoorbaar, door het basisstation toegevoegd. Gebeurt soms, erkent Sennheiser. Resetten helpt.

De RS 195 lijkt een redelijke koptelefoon overgoten met wat haarlemmerolie uit de marketingafdeling, zodat hij voor een premium prijs verkocht kan worden. Maar ik ben niet slechthorend en wellicht mis ik net de genuanceerde fijnafstemming die het luisteren juist verbetert voor iemand met een minder goed gehoor. Dus ik neem de Sennheiser mee naar mijn vader die wel gezegend is met een slecht gehoor.

Hij blijkt enthousiast, met name over de balansregeling: daarmee kan het minder goede oor, dat geluid snel vervormd weergeeft, worden ontlast. Ook de tooninstelling wordt als prettig ervaren. Ik moet denken aan het grapje van André van Duin: die meneer heeft zulke dikke brillenglazen, dan moet hij wel heel goede ogen hebben. Kennelijk moet je voor deze koptelefoon heel slechte oren hebben om de kwaliteit ervan te kunnen horen.

Sennheiser RS 195 hoofdtelefoon voor leeftijdsgebonden gehoorverlies.
Vier sterren (voor wie het hoort)
euro 399

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden