Kopstukken oppositie Oekraïne vrijgelaten

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft zondag amnestie verleend aan twee ex-ministers die dienden onder oud-premier Julia Timosjenko. EU-Commissaris Stefan Füle voor uitbreiding sprak van 'een eerste, maar belangrijke stap om af te rekenen met selectieve rechtspraak'.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Hechtere samenwerking tussen de EU en Oekraïne wordt al jaren geblokkeerd door wat Brussel de politiek gemotiveerde vervolging noemt van Timosjenko zelf en haar politieke bondgenoten. De vrijlating van oud-minister van Binnenlandse Zaken Loetsenko en oud-milieuminister Filiptsjoek (die beide veroordeeld waren wegens ambtsmisbruik) is het eerste signaal dat externe politieke druk op Janoekovitsj effect sorteert.

'Het is een bewijs dat Oekraïne serieus nadenkt over nauwere banden met Europa en dit najaar in Vilnius het Associatieakkoord wil ondertekenen', zei Aleksandr Kwasniewski, de Poolse oud-president die nu speciale afgezant in Oeeekraïne is van het Europees Parlement.

De 48-jarige Loetsenko, die samen met Timosjenko een leidersrol speelde in de Oranjerevolutie van 2004 (waarin massale straatprotesten voor een politieke omwenteling zorgden), werd zondagmiddag vrijgelaten. Per telefoon sprak hij een manifestatie van circa zevenduizend oppositiebetogers in Kiev toe over deze 'overwinning voor de Oekraïense democratie en van de werelddemocratie'.

Zijn advocaat zei dat nu ook Timosjenko zelf moet worden vrijgelaten, omdat ze is veroordeeld voor niet-criminele vergrijpen en gezondheidsproblemen heeft. Maar Janoekovitsj heeft gezegd dat hij haar geen amnestie kan verlenen zolang ze zelf nog in hoger beroep is (bij het Europees Hof) en zolang er nog andere zaken tegen haar lopen.

Timosjenko zit momenteel een straf van zeven jaar uit wegens ambtsmisbruik, maar wordt ook vervolgd wegens verduistering en belastingontwijking. Ze wordt er eveneens van verdacht in de jaren negentig opdracht te hebben gegeven voor een huurmoord. Timosjenko ontkent alle beschuldigingen, maar de kans dat ze wordt vrijgelaten wordt klein geacht. 'Deze amnestie is een besluit om het verdrag met Europa te kunnen tekenen', zei Volodimir Fesenko van de denktank Penta. 'Iedereen weet dat ze Timosjenko niet vrijlaten, dus laten ze Loetsenko gaan.'

De politieke spanningen in Oekraïne zijn opgelopen na een splitsing van het parlement. De regerende facties, die het aannemen van wetten vaak fysiek onmogelijk wordt gemaakt door de oppositie, besloot elders te vergaderen - wat door de oppositie 'een staatsgreep' werd genoemd.

Aleksandr Kwasniewskiafgezant in Oekraïne van het Europarlement

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden