Update

Kopstuk LRA-militie opgepakt in Centraal Afrikaanse Republiek

Amerikaanse en Afrikaanse militairen hebben in de Centraal Afrikaanse Republiek een leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) gepakt. De man gaf zichzelf over en zegt Dominic Ongwen te zijn, een door het Internationaal Strafhof gezochte beruchte leider van de moordende, martelende en verminkende LRA-militie. De Verenigde Staten proberen de identiteit bevestigd te krijgen.

Kees Broere
LRA-leider Joseph Kony op een archieffoto uit 2006. Beeld ap
LRA-leider Joseph Kony op een archieffoto uit 2006.Beeld ap

Het bericht over de overgave van de strijder werd bekendgemaakt door een woordvoerster van de Amerikaanse regering. De Verenigde Staten zijn sinds 2011 in het gebied waarbinnen het LRA opereert met elitetroepen actief. Die zijn er om militairen van de Afrikaanse Unie te trainen en logistiek te steunen.

Het Verzetsleger van de Heer staat onder leiding van Joseph Kony. Hij begon de strijd van het LRA ruim een kwarteeuw geleden in het noorden van Oeganda. De groep vocht daar tegen de sociaaleconomische achterstelling van het Acholi-volk. Ook zei het LRA uit te zijn op een strikte naleving van de bijbelse tien geboden.

In de praktijk echter was vooral sprake van gruwelijke moorden, plunderingen en verkrachtingen, waarvan voornamelijk juist Acholi's het slachtoffer werden. Het LRA dwong tienduizenden tot de groep toe te treden. Meisjes en vrouwen werden als sekslavinnen gehouden, en misbruikt.

Dominic Ongwen, de man wiens identiteit inmiddels door Oegandese militairen zou zijn vastgesteld, is zelf als jongetje van tien door het LRA ontvoerd toen hij in Noord-Oeganda op weg was naar school. Daarna maakte hij binnen de terreurgroep snel carrière. Hij gold ook als een van de mannen binnen het LRA die tot de wreedste misdaden in staat zijn.

Een soldaat van de Centraal Afrikaanse Republiek kampt de jungle uit. Beeld ap
Een soldaat van de Centraal Afrikaanse Republiek kampt de jungle uit.Beeld ap

In 2005 kwam hij met Kony en twee anderen op een lijst van het Internationaal Strafhof, het ICC, in Den Haag. Ongwen werd gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Een kleine twee jaar geleden loofden de VS ruim vier miljoen euro uit voor informatie die leidde tot de aanhouding van Dominic Ongwen.

Daarvan is het nu dus gekomen. Zijn arrestatie gebeurde bij de plaats Obo, in het oosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is een van de landen waar het LRA, sinds de verdrijving van de tereurgoep door het regeringsleger uit het noorden van Oeganda, nog altijd aanvallen uitvoert.

Daarnaast is het LRA ook actief in delen van Zuid-Soedan en in het oosten van Congo. Volgens kenners gaat het er bij overvallen en andere militaire acties van de groep vooral om, om in dorpen proviand buit te maken. Het LRA, dat nog maar enkele honderden strijders zou kennen, houdt zich doorgaans op in dichtbeboste, uiterst moeilijk toegankelijke gebieden.

Met de overgave van Dominic Ongwen is het Verzetsleger opnieuw een zware slag toegebracht. Ongwen gold voor sommigen als de nummer 2 binnen de terreurbeweging. Andere deskundigen menen echter dat hij en Joseph Kony het vaak oneens waren. Als leider van de zogeheten Sinia Brigade heeft Ongwen in het noorden van Oeganda in elk geval een gevreesde reputatie opgebouwd.

Joseph Kony, de leider zelf, is nog altijd niet gepakt. Volgens sommige berichten houdt hij zich schuil in Soedan en heeft hij zich van de gewapende strijd afgekeerd. Ook zou hij ernstig ziek zijn.

Luchtfoto van jungle waar de LRA-militie actief is. Beeld ap
Luchtfoto van jungle waar de LRA-militie actief is.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden