'Koppel schietpartij San Bernardino al twee jaar geradicaliseerd'

Het echtpaar dat vorige week in de Californische stad San Bernardino veertien mensen doodschoot en 21 anderen verwondde, was al enkele jaren geradicaliseerd. Rizwan Farook (28) en Syed Tashfeen Malik (27) spraken minstens twee jaar geleden reeds over martelaarschap en jihad, meldt de FBI. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het koppel een andere aanslag had gepland of onderdeel uitmaakte van een grotere groep terroristen.

Een politieman staat mensen toe het San Bernardino plein te betreden, het plein waar de verdachten van de schietpartij werden doodgeschoten. Beeld anp

De FBI ontdekte bij het napluizen van gesprekken die de man en vrouw online voerden dat de twee in 2013 al waren geradicaliseerd. James Comey, directeur van de FBI, zei woensdag dat bij die naspeuringen geen relatie tussen Rizwan en Malik enerzijds en terroristische organisaties zoals Islamitische Staat anderzijds aan het licht is gekomen. Ze waren hooguit geïnspireerd door terroristische organisaties.

'We hebben tot nu toe geen indicatie dat de daders naast deze aanslag andere aanslagen hadden gepland, hoewel het onderzoek nog steeds in ontwikkeling is', zei de Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch. Malik en Farook bestormden vorige week woensdag een vergadering van Farooks collega's in de stad San Bernardino in California en openden het vuur. Daarbij vielen 14 doden en 21 gewonden. De daders werden een paar uur later in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.

'We proberen alles te achterhalen over het profiel van de twee daders om vast te stellen waarom ze voor deze schietpartij op deze specifieke locatie hebben gekozen. We gaan zo ver mogelijk terug in de tijd om te onderzoeken wie de daders waren en hoe hun leven eruit zag', aldus Lynch. Wat precies hun motief is geweest, moet nog blijken.

Lees ook: San Bernardino verdeelt VS verder

De aanslag van woensdag was terroristisch en de zwaarste sinds 9/11. Voor Democraten zijn wapens het probleem, voor Republikeinen de oplossing.

Lees ook: 'Schutters VS sloten vlak voor aanval geldlening af'

Het echtpaar dat veertien mensen doodschoot in het Californische San Bernardino, zou kort voor de aanval ruim 28 duizend dollar (bijna 26 duizend euro) hebben geleend via internet

Voorbereiding aanslag

Het stel zou kort voor de aanval ruim 28 duizend dollar (bijna 26 duizend euro) hebben geleend via internet. Het geld werd volgens een bron ongeveer twee weken voor het bloedbad gestort op de bankrekening van het stel.

Fox News wist verder te melden dat de schutter nog eens driemaal 5 duizend dollar heeft overgeschreven naar de rekening van zijn moeder. Deze geldtransfers doen volgens Amerikaanse media vermoeden dat de schietpartij wel degelijk werd voorbereid, en niet werd aangewakkerd door een ruzie met collega's zoals eerst werd gedacht.

Dat vermoeden werd nog verder versterkt door een bericht van CNN dat Farook mogelijk al in 2012 van plan was met een andere persoon een aanslag te plegen. Volgens functionarissen was zelfs al een doelwit overwogen.

Het duo zou hebben besloten het plan af te blazen, nadat een aantal mensen in het gebied was opgepakt tijdens terreuronderzoeken. 'Ze werden nerveus', zei een van de bronnen. Vandaag is duidelijk geworden dat er geen informatie bekend is over het plannen van meerdere aanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden