Koploper WAO

Hoe komt het dat Nederland internationaal een bijzondere positie inneemt als het gaat om het aantal arbeidsongeschikten? Die vraag wordt volgens Frank van Kalshoven in zijn column 'Twee struisvogels in de WAO' (de Volkskrant, 14 oktober) door mij onbevredigend beantwoord in de Sociale Nota 2001....

Een ieder die de moeite neemt om de nota te lezen, zal zien dat het tegendeel het geval is. In de Sociale Nota geef ik aan dat de Nederlandse WAO vergeleken met die in het buitenland 'laagdrempelig' is: we maken geen onderscheid tussen arbeidsongeschiktheid veroorzaakt door beroepsziekten of arbeidsongevallen en arbeidsongeschiktheid door andere oorzaken. Mensen zijn vanaf de eerste werkdag verzekerd voor de WAO, ook bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is er recht op een WAO-uitkering, we hebben arbeidsongeschiktheidsregelingen voor jonggehandicapten en zelfstandigen enz.

Al deze kenmerken van de Nederlandse arbeidsongeschiktheidswetten brengen een gemiddeld hogere kans op instroom met zich mee dan in het buitenland. En zo staat dat ook letterlijk in de nota. Een veel duidelijker verklaring voor de hoge arbeidsongeschiktheid in ons land is niet te geven.

In de nota constateer ik vervolgens dat zelfs als je corrigeert voor die verschillen in regelingen, de Nederlandse arbeidsongeschiktheidscijfers relatief hoog zijn. En ondanks de daling van het aantal uitkeringsgerechtigden blijft Nederland op het gebied van arbeidsongeschiktheid 'internationaal koploper', aldus de nota. Hoezo ontkenning van het probleem?

Dan zou ik ook nog 'jokken' als ik de stel dat de verhouding tussen het aantal actieven en inactieven de afgelopen jaren is verbeterd en het totaal aantal inactieven is gedaald. Ik nodig de schrijver graag uit nog eens in de bijlagen van de nota te duiken om met mij te concluderen dat dat toch echt de waarheid is. De afgelopen jaren zijn 300 duizend minder mensen afhankelijk geworden van een werkloosheidsuitkering en dat is sinds de geboorte van de verzorgingsstaat nog nooit vertoond.

Zoveel misverstanden in één column, je zou bijna aan moedwil gaan denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden