Kopie

Bij al dat gesteun en gesnotter over de toekomst van het bestel wordt Van der Louw en de zijnen steevast de aanbeveling gedaan een kijkje te nemen aan de andere kant van de Noordzee....

MARCEL VAN LIESHOUT

Spaan en Vermeegen begonnen gisteravond met Sportfreaks, een sportquiz die in veel (twee vaste teamleiders, sporters als quizkandidaten, er moet gelachen worden) doet denken aan BBC's A Question of Sport. En zo probeert Studio Sport dit seizoen met zijn voetbalanalytici en zijn kaartjes met de opstellingen van voetbalploegen BBC's Match of the Day te imiteren.

KRO's Ontbijt tv (met die dagelijkse, malle afsluiting 'het weer in Hilversum'; staat die camera op het dak van de KRO-studio opdat de dames Holt en Keyl weten hoe ze zich die dag dienen te kleden?) poogt Breakfast News na te doen, NOVA heeft goed gekeken naar Newsnight, de beslissing om het Binnenhofse vragenuurtje uit te zenden zal wel geïnspireerd zijn op het vermakelijke Question Time en wijlen Megabrein was een kopie van Masterminds.

Moet kunnen hoor, een beetje leentje-buur spelen, (Rudi Carrell kopieert op de Duitse tv al 25 jaar Hollandse programma's!) en als het dan toch moet, dan maar bij de BBC. Niets is oorspronkelijk. In de sector praatprogramma's zie ik meer en meer produkties met Amerikaanse trekken. Je hoort nog wel eens zeggen dat zo'n talkshow als van Ricky Lake (met thema's als Op mijn tiende werd ik ontmaagd en ik vond het heerlijk) een typisch Amerikaans produkt is, maar wedden dat (heeft Carrell ook gekopieerd) die nieuwe commerciële gigant het tegendeel gaat bewijzen?

Marcel van Lieshout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden