Kopiëren

Victor zet de radio nog maar eens harder. Pater Van Dril komt kijken en gebaart dat Victor gek is. Maar Victor is niet gek, Victor wordt gek....

Michiel de Hoog

In het pastoraal centrum van de Binnenstadsparochie, ingeklemd in het centrum van Utrecht tussen parkeergarage en Bijenkorf, komt Victor elke woensdag of donderdag de liturgieboekjes maken voor de diensten van de twee kerken van de parochie, de Augustinuskerk en de Catharinakathedraal. Het is een bijbaantje dat hem meer dan honderd euro per maand oplevert.

Op het convict schrijft hij de liturgieboekjes in een Word-bestand. De lezingen voor de betreffende zondag haalt hij van internet; een parochie in het zuiden van Nederland is zo vriendelijk geweest die online te zetten. Voor de bijbehorende psalmen en gezangen heeft hij een aantal witregels overgelaten – 'na zoveel jaar weet je wel hoeveel witregels een lied is'. In het pastoraal centrum kopieert hij de liederen uit de GvL, ofwel de Gezangen voor Liturgie. Met de Pritt-stift plakt hij de liederen op de witte plekken en dan kopieert hij die zus en zoveel keer.

Dat is niet voor elke zondag hetzelfde aantal. Op een grijze bureaukast hangt een lijst: BOEKJESAANTALLEN. Voor de beide kerken van de parochie staan in verticale rijen het aantal te drukken boekjes per feestdag: PAASZONDAG: 800 (schuine streep erdoor), 700 (schuine streep erdoor), 500. Die afname is meteen een vrij nauwkeurige weergave van het ontkerkelijkingsproces.

Voor een gewone zondag hebben de kerken 225 boekjes nodig. De Nashuatec Copy Printer CP 306 doet zijn werk en Victor zet de radio nog maar wat harder, anders wordt hij gek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden