'Kopiëren van teksten is inmiddels gewoon, dus doen studenten het ook'

Onder Nijmeegse studenten neemt het frauderen toe. Ze spieken vaker bij tentamens of kopiëren delen van een scriptie of essay van internet. Dat signaleren de voorzitters van examencommissies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Maartje Bakker
© GETTY Beeld
© GETTY

Het Nijmeegse universiteitsblad Vox hield een enquête onder de examinatoren. Van de 21 voorzitters die reageerden, waren er vijftien die studenten betrapten op fraude. Eén van die vijftien zag een afname van fraude, zes bespeurden geen verandering, maar een meerderheid van acht zag een toename van het aantal fraudegevallen. Vooral grote opleidingen, zoals rechten en bedrijfskunde, kampen met studenten die frauderen.

Ook zien de examencommissievoorzitters pieken in fraude wanneer het erom spant, aan het einde van het studiejaar. De toename van fraude onder studenten wijten de examinatoren aan de zwaardere studielast en de financiële druk op studenten.

Ze vrezen dat de trend om te frauderen zal doorzetten nu studenten een boete zien opdoemen als ze niet op tijd afstuderen en moeten stoppen met hun opleiding als ze niet op tijd genoeg studiepunten in de wacht slepen.

'Het wordt nu écht een probleem', zegt één van de geënquêteerden, de voorzitter van de examencommissie van rechten, tegen Vox. Hij ziet dat steeds meer studenten hun wetbundels op creatieve wijze aanvullen, zodat ze een geheugensteun hebben bij tentamens. Bij bedrijfskunde hebben ze een ander probleem: studenten deinzen er niet voor terug stukken tekst klakkeloos te kopiëren van internet, zonder bronvermelding. Ook bij psychologie ervaart men dat als een probleem; inmiddels worden studenten in het eerste jaar al grondig bijgespijkerd hoe te citeren en te verwijzen.

Omgeving
Volgens de geciteerde onderwijsdirecteur van de faculteit psychologie heeft het frauduleuze gedrag vermoedelijk te maken met de omgeving waarin de studenten zijn opgegroeid: het kopiëren van teksten is aan de orde van de dag en sommige websites nemen nieuwsberichten van elkaar over. Studenten moeten leren dat zoiets niet hoort in een academische omgeving.

Vandaag presenteert ook de commissie-Levelt, die onderzoek deed naar mogelijke onderzoeksfraude door de Tilburgse psycholoog Diederik Stapel, de resultaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden