Kopieerconcern Océ zet mes in het bedrijf

Bij kopieerconcern Océ verdwijnen tweehonderd banen in Venlo en nog een onbekend aantal in Den Bosch. Reden is het aanhoudend slechte bedrijfsresultaat van de fabrikant van kopieermachines en printers....

Met de reorganisatie hoopt Océ snel te kunnen omschakelen naar de produktie van digitale kopieerapparaten en printers. Op dit moment verkoopt Océ vooral analoge machines die niet in een computeromgeving kunnen worden geïntegreerd. Juist de toenemende vraag naar digitale apparaten heeft de winstmarges van Oce het afgelopen jaar zwaar onder druk gezet.

Océ zegt nu naar kostenreductie in het analoge bedrijfssegment te zoeken. In Venlo zal dat tweehonderd van de vierduizend banen kosten op de afdelingen produktie, inkoop, service en logistiek. Hoeveel van de in totaal zeshonderd arbeidsplaatsen op het verkoop- en servicekantoor in Den Bosch verdwijnen, moet volgende week duidelijk worden.

Océ-woordvoerder P. Hollaar denkt niet dat het in Den Bosch om Venlose aantallen gaat. 'Dat zou me eerlijk gezegd verbazen. Bovendien zullen we er alles aan doen om de mensen te herplaatsen. Gedwongen ontslag is niet onze stijl.' Toch kwamen er in 1991 bij een reorganisatie van het bedrijf enkele tientallen werknemers gedwongen op straat te staan na het schrappen van 250 banen.

De nieuwe bestuursvoorzitter van Océ, R. van Ieperen, heeft de bonden vrijdagmiddag over de reorganisatie ingelicht. Van Ieperen volgde twee weken geleden topman J. Hovers op die zestien maanden na zijn aantreden opstapte. Hovers zou aan de kant zijn gezet omdat hij er niet in slaagde Océ met nieuwe produkten op de digitale markt te laten aansluiten.

Woordvoerder Hollaar wenst geen commentaar te geven op het vertrek van Hovers en het mogelijke verband met de reorganisatie. Voor bestuurder T. Willms van Vakbond De Unie hangt het een duidelijk met het ander samen. 'Hovers heeft verzuimd op de digitale markt te innoveren. Onder zijn leiding is er niks uitgekomen, zijn de winstmarges sterk teruggelopen. En zonder winst kun je niet in nieuwe produkten investeren.'

'Het goede nieuws is dat Océ zich realiseert dat ze moeten omschakelen op de digitale markt. Maar dat inzicht komt wel jaren te laat. Dan is het zeer de vraag of die omschakeling ten koste moet gaan van tweehonderd arbeidsplaatsen. De FNV zegt dat gedwongen ontslagen bij voorbaat onbespreekbaar zijn. Maandag krijgen de bonden meer details over de reorganisatie.

ABN-Amro-analist C. Couwenberg is niet verrast door de reorganisatie. 'Océ heeft al eerder aangekondigd dat ze op de kosten gaan besparen. In de fabriek zelf zijn er sinds vorig jaar al de nodige tijdelijke krachten uitgegaan.' Hij vindt de personeelsreductie - 1 procent van het totale personeelsbestand - 'ook niet echt wereldschokkend'.

Océ kampt al sinds vorig jaar met tegenwind. Zo blijft de vraag naar kopieerapparaten achter, en ondervindt het bedrijf veel hinder van nadelige wisselkoerseffecten. In de eerste helft van dit jaar bleef de omzet steken op 2,9 miljard gulden, slechts 1 procent meer dan in dezelfde periode van 1998. Daar stond overigens wel een winstgroei van 8,8 procent tot 138 miljoen gulden tegenover.

Een ander probleem zijn de voortdurende vertragingen bij de introductie van de nieuwe digitale kleurencopier van Océ, de '3125'. Begin dit jaar verklaarde voormalig topman J. Hovers dat de 3125 pas in 2001, een jaar later dan verwacht, commercieel wordt gelanceerd. Océ brengt nu onder eigen naam kleurencopiers van Canon op de markt.

Analist Couwenberg verwacht niet dat Océ - 'in principe een gezond bedrijf' - het bij deze ene reorganisatie zal laten. 'Ik neem aan dat Océ ook bij de buitenlandse vestigingen gaat kijken of de kosten omlaag kunnen.'

De reorganisatie houdt volgens Couwenberg juist geen verband met het onverwachte vertrek, eind augustus, van topman Hovers. 'Dit zou ook zijn gebeurd als Hovers er nog had gezeten.' Hovers zou door de raad van commissarissen zijn afgerekend op de slechte resultaten, met name de lage beurskoers en de vertraging bij de kleurencopier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden