Kopers nauwelijks begeleid bij bouwexperiment Almere

Makelaars en projectontwikkelaars schieten schromelijk tekort in hun begeleiding van kopers als die mogen meebeslissen hoe hun nieuwe huis eruit gaat zien....

Van onze verslaggever

Dat zijn de opvallendste conclusies uit een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de ontwikkeling van 'Gewild Wonen', een experimentele nieuwbouwwijk in Almere waarin ruim 530 kopers kopers en huurders mochten meebeslissen over volume, lengte, breedte, indeling en kleurstelling van hun huis. Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting is, vanwege de vaak eenvormige woningbouw in Nederland, een groot voorstander van meer keuze voor huizenkopers. Zo wil hij bij grote bouwprojecten 30 procent van de kavels aan particulieren gunnen die er hun eigen 'droomhuis' kunnen laten bouwen.

Volgens onderzoeker M. Wolters, die binnenkort aan de Erasmus Universiteit op dit onderzoek promoveert, dachten veel kopers dat de ontwikkelaars en architecten hen met raad en daad terzijde zouden staan. Maar dat viel tegen. De informatievoorziening liet veel te wensen over. Vragen van kopers bleven soms maanden onbeantwoord. Ook over hun feitelijke invloed op de afbouw van de woning zijn veel Almeerse huizenkopers achteraf zwaar teleurgesteld.

Ook de makelaars vielen in dit experiment door de mand. Het onderzoek betitelt ze als 'ordinaire broodjesverkopers', die vaak maar weinig moeite doen voor hun klant. Volgens Wolters komt dat doordat makelaars over onvoldoende bouwtechnische kennis beschikken om de klant bij het ontwerp van zijn woning te adviseren.

Verder ontbreekt het hun vaak aan de bevoegdheid om namens de projectontwikkelaar te beslissen over de wensen van de klant. Volgens Wolters moet er daarom een nieuwe intermediair komen die de koper met het ontwerp van zijn droomhuis helpt.

Volgens de Almeerse wethouder A. Bijl van volkshuisvesting kan de makelaar zelfs volledig verdwijnen uit het bouwproces. Van de woningen staat nog 30 procent te koop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden