Koper proost weer op nieuwbouw

Er worden weer huizen gekocht op basis van tekeningen. Projectontwikkelaars wagen zich voorzichtig aan nieuwbouw. In Heerhugowaard heffen toekomstige buren het glas.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER SUSAN BLANKEN

HEERHUGOWAARD - 'Het heeft even geduurd, maar nu durven we het aan met zo'n nieuwbouwhuis', zegt Franka (28). 'We kunnen het nu gelukkig betalen.' Ze staat naast haar vriend op een zandhoop, hun toekomstige woonplek, waar over een jaar een nieuwe wijk zal staan.

Nieuwsgierig kijken zo'n honderd kopers van woningen in nieuwbouwproject Broekhorn te Heerhugowaard om zich heen. Met een glas champagne in de hand nemen ze de kale omgeving in zich op. 'Het wordt vast heel mooi', zegt een jonge vrouw met een wat nerveuze glimlach.

Alle kopers hebben een sticker op hun jas met daarop het kavelnummer van het gekochte pand. Zo kunnen ze snel zien wie vanaf volgend jaar hun buren zullen zijn. 'We zijn op zoek naar nummer 13', zeggen Simone en Patrick, beiden met een sticker met 12 erop. Ze hebben hun huidige appartement enkele weken geleden in de verkoop gezet. Samen met hun ouders bekijken ze de bouwgrond. 'Kijk, daar loopt iemand in onze toekomstige tuin. Leuk hè?', zegt Patrick.

De wijk Broekhorn staat symbool voor het voorzichtige herstel op de huizenmarkt. Kopers bieden niet alleen weer op bestaande woningen - in de eerste maanden van dit jaar steeg het aantal verkopen fors - maar schrijven zich ook weer in voor nieuwbouw. Op basis van een tekening of maquette kopen ze een nieuwe woning.

Het is de eerste aanwijzing dat ook de volledig ingestorte bouwsector weer gaat opleven. Dankzij de verkochte woningen is het aantal afgegeven bouwvergunningen in januari ook opgelopen. Een ander lichtpuntje: voor het eerst in vijf jaar is de verkoop van aanhangers sterk gestegen, meldde het CBS vrijdag. Deze worden vooral gekocht door bouwbedrijven.

'Het herstel is nog broos', zegt Nico Rietdijk, directeur van NVB-Bouw. 'Maar de centrale boodschap is dat er eindelijk weer beweging is. Er wordt meer gebouwd en verkocht dit jaar en het herstel zal doorzetten in 2014. We hebben echter nog een lange weg te gaan voordat we terug zijn op het niveau van voor de financiële crisis.'

Voor de crisis in 2008 uitbrak, realiseerden de ontwikkelaars nog zo'n 40 duizend woningen per jaar, terwijl dat aantal in 2013 na miniem herstel bleef steken op 14.769. De vereniging van projectontwikkelaars Neprom hoopt dat er dit jaar 20 duizend woningen verkocht worden. 'We zijn er nog niet', zegt directeur Jan Fokkema. 'Maar dit is een positief geluid.'

De werkwijze van de ontwikkelaars is veranderd. Waar ze voor de crisis grote projecten met honderden huizen in de verkoop deden, proberen ze nu kleine plukjes te verkopen. 'Zo zijn woningen sneller verkocht en kunnen we beginnen met bouwen', zegt Rietdijk. Zo ook in Broekhorn, waar deze week de bouw van start ging van de eerste 60 van de 550 geplande woningen.

'Als één paal al zo lang duurt, kan je nagaan hoe lang het duurt om dat huis van jullie van de grond te krijgen!', buldert de vader van een van de kopers als de wethouder van de Heerhugowaard de eerste paal slaat. 'Sjt, stil pap', bijt zijn dochter hem toe. Tussen de honderd aanwezige kopers zijn vooral veel jongeren die hun smartphone in de lucht houden om het moment vast te leggen. Veertig van de woningen in het Havenkwartier zijn eengezinshuizen van minder dan twee ton. Het overgrote deel van de kopers zijn stellen die aan hun eerste huis beginnen.

'De goedkopere startershuizen vormen een belangrijk aandeel in de verkoopcijfers van nieuwbouwwoningen', zegt Fokkema. 'De markt past zich aan op de vraag en er wordt voornamelijk gevraagd naar goedkopere woningen. Dat is op dit moment zeker een trend.' Een op de drie nieuwbouwhuizen die jaarlijks worden opgeleverd, is goedkoper dan twee ton.

Annette (29) en Matthijs (31) konden de financiering niet rond krijgen. 'Dit wordt onze plek', zegt Annette terwijl ze naar een stuk grond wijst waar volgend jaar een eengezinswoning zal staan. Het duurde een tijdje voordat hun oude huis verkocht werd, maar dat is gelukt.

Verderop, naast een hoop bakstenen, schudden drie stelletjes elkaar enthousiast de hand. 'Wij worden allemaal buren vanaf volgend jaar', zegt een jonge vrouw. 'Gezellig hè? Dat wordt leuk!', roept een ander. Ze komen allemaal uit de buurt van Heerhugowaard. 'Deze locatie is gewoon heel goed, lekker aan het water en dicht bij het station', zegt een jongen.

Wethouder Monique Stam proost op het terugkerende vertrouwen van de consument en zegt dat ze hoopt dat de woningen snel gebouwd zullen worden. En oudere man zonder sticker grinnikt en neemt een slok champagne. 'Nou, dat zal mij benieuwen.'

Openhuizendag

Zo'n 50.000 huizenverkopers openen vandaag hun deuren voor potentiële kopers, ruim 10 procent meer dan tijdens de laatste ronde in oktober. Volgens de NVM verkopen deelnemers aan de dag hun huis gemiddeld twee keer zo snel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden