Kop van Jut van het minderhedenbeleid

De ministers van Paars II verdedigen in de Tweede Kamer hun begroting voor volgend jaar. Het is hun vierde en laatste begroting....

Frits van Veen

Doelen:

Minister Van Boxtel heeft in 1998 door toe te treden tot het kabinet meer problemen over zich afgeroepen dan hij kon vermoeden. Hij leek er eigenlijk een beetje bij te hangen als minister zonder portefeuille, inwonend bij Bram Peper en diens opvolger Klaas de Vries, de zwaargewichten op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

'Minister voor spek en bonen', schamperde toenmalig oppositieleider De Hoop Scheffer over de nieuwe aanwinst.

Het regeerakkoord van 1998 gaf blijk van zorgen over de integratie, die daarna alleen maar toenamen.

Bestrijding van de hoge werkloosheid onder migranten, en van de taalachterstand en de jeugdcriminaliteit in deze groep kregen hoge prioriteit. Dat kon mooi samengaan met forse investeringen in de sociale infrastructuur van de grote steden, waar de meeste allochtonen wonen.

Resultaten:

Volgens de Algemene Rekenkamer zijn de resultaten van het beleid van Van Boxtel helemaal niet meetbaar.

Dat geldt zowel voor de inburgeringscursussen als voor het grotestedenbeleid, zo constateerden de altijd even kritische rekenmeesters het afgelopen jaar in twee rapporten. Het tekent de ongrijpbaarheid en weerbarstigheid van de problemen die Van Boxtel te lijf moet.

De minister kreeg de ene onheilstijding na de andere. Over de lange wachtlijsten voor inburgeringscursussen. Over het grote aantal immigranten dat het Nederlands niet beheerst. Dat waren er 440 duizend, twee keer zoveel als gedacht was.

Er is ook een belangrijk lichtpunt voor de minister. De werkloosheid onder allochtonen nam af van 16 procent in 1998 tot 10 procent nu (tegen autochtonen 3). Daarop had het kabinet ook ongeveer ingezet. Maar het waren vooral de economische groei en de banenplannen van minister Vermeend van Sociale Zaken die daar aan bijdroegen.

Dit jaar kon Van Boxtel al helemaal niets goeds meer doen, in de ogen van de vele critici die meer verstand van integratie menen te hebben. Door in dialoog te gaan met de homofobe imam El Moumni zou hij die belangrijker hebben gemaakt dan hij was. Ook nu de verhouding met de moslims op het spel staat, zou hij paniekerig reageren.

Van Boxtel is een doener. Hij trekt geregeld de oude stadwijken in. Hij is druk in de weer met het nieuwe paspoort en allerlei ICT-projectjes. Maar hij is geen visionair en wil ook in zijn taalgebruik nogal eens archaïsch overkomen. Mede daardoor werd hij werd de kop van Jut van het minderhedenbeleid.

Toekomst: Van Boxtel gaat door, maar de vraag is als wat. Hij kan goed tegen kritiek, zegt hij. Hij raakt er juist extra door gemotiveerd. Slechts weinigen zien hem echter terugkomen als minister in een volgend kabinet. Een terugkeer naar de Kamer ligt dan in het verschiet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden