Koortsige vinyljunkies zijn op zoek naar koopjes of puntgave exemplaren

Klok Rolling Stones ¿ 50. Klok Take That ¿ 30. I got you (I feel good), James Brown, from his movie Ski Party, Mister Dynamite, Mister Dynamite....

HENRICO PRINS

Cas Bosland, mede-organisator van de Megamarkt voor platen & cd's, zaterdag en zondag gehouden in Utrecht: 'Dit is de derde keer dat we met de Amsterdam Record Convention een hal van de Jaarbeurs hebben afgehuurd. In 1994 hadden we zevenduizend bezoekers, ditmaal rekenen we op hetzelfde aantal. Misschien worden het er meer, we zijn nu wel een dag langer open dan de vorige keren.

'Sinds 1991 organiseren we op gezette tijden platenbeurzen door het hele land, een doorslaand succes, ik ben er haast fulltime mee bezig. Deze markt is een van de grootste in Europa. Barcelona heeft meer bezoekers, maar dat is een spektakel met radio en tv. Wij hebben meer standhouders, 225, de helft komt uit het buitenland.

'Zaterdagochtend, een uur na de opening, waren er al drieduizend mensen binnen. Dat zijn de vinyljunkies, mensen die vaak doelgericht op zoek zijn, die willen als eersten naar binnen. Dan is het koorts.'

Vlag Guns N' Roses. Vlag The Stones. Vlag Hup Holland. Prodigal son, Bruce Springsteen, ¿ 55. Phil Collins Live in Utrecht 10-04-94, ¿ 95. Prince Livesexy, Live in Italien, nur Vinyl, Sonderangebot. I call your name/ Surrender, Roxette, promo-single, ¿ 175. The world of Aladdin Sane, Records of Portugal. Records from Brazil, Discolandia.

André van Horik, standhouder uit Someren: 'Ik ben gespecialiseerd in beat, en dan vooral nederbeat. Zelf verzamel ik ook, dat is eens begonnen met draagbare radio's. Daarvan bleek er één een kleine pick-up te zijn, van lieverlee ben ik me toen ook gaan interesseren voor platen en singles. Mensen weten dat op den duur, soms komen ze met hele partijen, laatst heb ik nog zesduizend singles tegelijk gekocht.

'Voor mijn eigen collectie zoek ik altijd alles van The Outsiders. Hier heb ik een lp van ze, C.q., die moet 275 gulden opbrengen. Als ie perfect is, in mint-staat, doet zo'n plaat toch al gauw zevenhonderd gulden. Je hebt mensen, die kopen 'm om de hoes aan de muur te hangen.

'Hier staan veel Duitsers met nieuwe cd's, die zijn bij hen veel goedkoper dan in Nederland. Da's echt slecht hè, heeft met verzamelen niets te maken. Tja, en die Engelsen, die hebben soms wel mooi spul, maar ze weten ook wel wat ze ervoor moeten vragen hoor. Een lp gaat zo maar voor 120 gulden.'

Golden Earring. Beatles Convention 15 april in de Meervaart, Amsterdam. Backstage Tourpass ¿ 15. Platinum Sales Award. Presented to Geffen Records to commemorate the sale of more than 1,000,000 copies of the Geffen Records album, cassette and cd Use your illusion I. Met Handtekening W. Axl Rose. Samantha Fox Picture Disc, mit Busen.

Michiel Osinga, voorzitter van de fanclub van het Electric Light Orchestra (E.L.O.): 'Het gaat goed met ons, heel goed zelfs. Op een beurs als deze verstrekken we informatie, mensen worden niet vaak meteen lid, de weken erna sturen sommigen het aanmeldingsformulier in. Het voordeel hier is dat je veel buitenlanders krijgt.

'We hebben een blad, in het Nederlands en het Engels, oplage 150 stuks, die gaan bijna allemaal de deur uit. Bij ons is een lid geen nummer. We bestaan straks 17,5 jaar, we gaan gewoon door naar de twintig jaar.'

New Order True faith '94 remixes, for promotional use only. George Baker Selection, 28 Hits. 'Reggaeliefhebbers 8 april naar de Jaap Edenhal in Amsterdam.' Deutsche Schlager. Uniek Uniek Uniek. Madonna Sexy-box, contains leather G-string.

Geert van Deinzen, vinyljunk: 'Hier komen drie soorten verzamelaars. Mensen met een boodschappenlijstje die al eeuwen op zoek zijn naar hetzelfde spul, vaak van dezelfde groep. Het liefst hebben ze van elke single vijf puntgave exemplaren in de kast staan. Je hebt ook bezoekers die de stands afstruinen op zoek naar koopjes, wat niet meevalt, want die handelaars hier weten meestal precies waar ze mee bezig zijn. En dan is er nog het volk dat op zoek is naar oude vinyl-platen, gewoon, omdat ze niet meer gemaakt worden. Hoor ik ook bij. Kijk, ik heb Saturday night fever gekocht. Die had ik al wel, maar niet zo mooi als deze.'

Gratis taxatie collector's items door Nick Hamlyn. Goldmine's Price Guide to Collectible Record Albums 1949-1989. Record Collector Rare Record Price Guide 1995, over 75,000 Entries.

Standhouder vermaant klant: 'Ge gaat er geen boeken bij halen hè, da's veuls te ingewikkeld.'

HP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden