Koortsdromen van gemeentebestuurders met grootheidswaan

 

Van alle opmerkelijke cijfers die deze week in het nieuws waren (4.710.627,18 gulden voor een drugsbaron bijvoorbeeld, of 1,7 procent voorspelde groei van het bbp dit jaar), vond ik dit het interessants: 75 procent. Driekwart van alle grond in Nederland die beschikbaar is voor de bouw van woningen en kantoren is eigendom van gemeenten. Bijna alle grond dus. De bureaus Fakton en EY zochten het uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kansloze crisisgrond, waar voorlopig geen spade in zal gaan. Ooit voor veel geld aangeschaft, met geleende miljarden, in de jaren dat veel gemeenteraadsbesturen nog in de waan verkeerden dat ze verstand hadden van bouwen en van geld als water verdienen met de verhuur van glimmende kantoortorens. Wethoudertjes van negorijen die oprecht meenden dat ze de nieuwe big swinging dicks van de vastgoedmarkt waren, die dachten: wat die projectontwikkelaars kunnen, dat kunnen wij ook. Huisjes, kantoortjes, tunneltje, kassa.

Toen kwam de crisis en stortte zowel de woning- als de kantorenmarkt in. Over het boekhoudkundige verlies dat gemeenten moeten nemen op hun onbebouwbare grond wordt al jaren gesteggeld. Er wordt geschoven in de boekhouding om het verlies uit te smeren over de tijd, schreef Het Financieele Dagblad onlangs. En er worden verliezen genomen, al is het einde nog lang niet in zicht.

75 procent. Onthoud dit bij het lezen van nieuwe berichten over krankzinnige stijgingen van lokale lasten en vage gemeentelijke heffingen, over bibliotheken die moeten sluiten, over trucs in de gemeentebegroting. Zo veel kosten koortsdromen van gemeentebestuurders met grootheidswaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.