Koortsachtig overleg na moordgolf

Het Pentagon zint op nieuwe veiligheidsmaatregelen om de golf van moorden op Amerikanen door Afghaanse soldaten en agenten te stoppen. Met de dood van drie militairen de afgelopen dagen zijn er dit jaar al meer Westerse soldaten op hun basis vermoord dan in 2011.

AMSTERDAM - De hoogste Amerikaanse militair, chef-staf Martin Dempsey, voerde maandag in Kabul koortsachtig overleg met Amerikaanse en Afghaanse functionarissen over de moordgolf. Washington voert ook de druk op president Karzai op om Afghaanse rekruten beter te controleren.


Dempsey vertrok zondag naar Afghanistan, op dezelfde dag dat twee agenten in de provincie Kandahar het vuur openden op Amerikaanse soldaten. Een van de soldaten werd omgebracht. Met zijn dood kwam het aantal omgebrachte Amerikaanse militairen in twee weken op tien. Vrijdag werden twee Amerikaanse commando's omgebracht in de provincie Farah toen een Afghaans militielid zich tegen hen keerde.


De toename van dit soort 'groen op blauw-aanvallen' - Afghaanse rekruten die hun Westerse instructeurs doden - verontrust Washington. Minister van Defensie Panetta pakte zaterdag de telefoon om er bij Karzai op aan te dringen zijn rekruten beter na te trekken. Er zijn dit jaar al 38 doden gevallen bij 31 aanvallen. Het overgrote deel, 23, was Amerikaans. Ter vergelijking: in 2011 werden bij 21 incidenten 35 militairen vermoord.


Het oplopende dodental en de verontrusting in Washington is een geschenk voor Talibanleider Mullah Omar. Volgens de voortvluchtige verzetsleider hebben zijn mannen 'op vernuftige wijze de vijandelijk rangen geïnfiltreerd'. Omar: 'Ze zijn in staat militaire bases, kantoren en inlichtingencentra van de vijand binnen te komen. Daarna voeren ze goed gecoördineerde aanvallen uit.'


Volgens Dempsey vormen met name lokale politieagenten een gevaar voor de Amerikaanse en NAVO-instructeurs. In Irak, waar hij tussen 2005 en 2007 de training van de veiligheidstroepen leidde, was dat ook het geval. Dempsey: 'Ze trekken niet door het land, zoals de legersoldaten. Ze zijn vatbaar voor corruptie.'


Maar de Amerikaanse soldaten moeten niet alleen op hun hoede zijn voor Afghaanse militairen en agenten. Begin deze maand doodde een 15-jarige jongen drie Amerikaanse mariniers op de basis Delhi. De jeugdige schutter, een hulpje van de politiechef, was volgens The Washington Post nog nooit gescreend.


Toch had deze Aynoddin bijna dagelijks contact met de Amerikaanse soldaten. Drie weken nadat op de basis arriveerde, pakte hij een AK-47 uit een niet-afgesloten ruimte. Iets verderop schoot hij de Kalasjnikov leeg op vier mariniers die aan het trainen waren. 'Ik heb zojuist Jihad gepleegd', riep hij volgens de krant tegen een groep Afghaanse agenten. 'Willen jullie dat ook niet? Zo niet, dan moet ik jullie ook doden.' De agenten wisten hem te ontwapenen.


De Amerikanen proberen al weken met man en macht de veiligheidsmaatregelen op hun bases te verscherpen. Zo zijn militairen nu verplicht rond te lopen met doorgeladen wapens. Dit was tot voor kort verboden. Ook patrouilleren gewapende collega's bij kantines en gymzalen. Verder houden collega's Afghaanse rekruten in de gaten als deze met hun opleiding bezig zijn. Ook tijdens Amerikaans-Afghaanse besprekingen worden de Afghanen nauwlettend in de gaten gehouden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden