Koopvaardijvloot Britten geboycot door Argentijnen

Alle schepen die onder Britse vlag varen, zullen worden geboycot als zij een haven in Argentinië aandoen. Dat kondigde de Argentijnse vakbond voor de transportsector dinsdag aan. De spanningen tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk nemen toe nu op de kalender de 30-jarige herdenking van de Falkland-oorlog nadert.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De Confederatie van Transportarbeiders, die ook de werknemers in de havens vertegenwoordigt, noemde de Britse schepen 'piratenschepen'. Ook schepen die varen met de vlag van de Falklands vallen onder de boycot.

In december besloot het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur al schepen met de Falklands-vlag te boycotten - een opsteker voor Argentinië, dat de Falklands aanduidt als de Malvinas. In april is het dertig jaar geleden dat Argentinië en Groot-Brittannië een korte oorlog begonnen om de eilanden.

Buenos Aires beschuldigde Londen vorige week in de VN ervan de regio te 'militariseren'. De Britse regering noemde de Argentijnse verwijten 'absurd'. Argentinië protesteerde met name tegen de aanwezigheid in het gebied van een Britse kernonderzeeër. Volgens de Argentijnse regering is dat een schending van het Verdrag van Tlatelolco, dat de aanwezigheid van kernwapens in Zuid-Amerika en de Cariben verbiedt. Beide landen hebben dit verdrag ondertekend.

Londen wil de aanwezigheid van de kernonderzeeër bevestigen noch ontkennen. 'We doen over de locatie van onze kernwapens en onderzeeboten geen mededelingen', zei de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant. De scherpe woordenwisseling bij de VN bewees hoezeer de relatie tussen beide landen is verslechterd nu de herdenkingsdatum nadert.

Argentinië protesteerde eerder tegen de aanwezigheid van prins William op de eilanden. Hij dient zes weken op de Falklands als helikopterpiloot van de marine. De Argentijnen zien zijn komst, uitgerekend op dit moment, als een provocatie. Volgens de Britse regering heeft de aanwezigheid van de prins niets te maken met de 30-jarige herdenking.

Bij de tien weken durende oorlog om de Falkland-eilanden, die in 1982 werden bezet door het Argentijnse leger, vielen ongeveer 900 doden. Ruim 300 Argentijnen stierven toen hun kruiser, de Generaal Belgrano, werd getorpedeerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden