Kooplui bloemenmarkt riskeren bon bij verkopen van souvenirs

Els Iping, wethouder van het Amsterdamse stadsdeel Centrum, heeft een nieuw doelwit: de internationaal vermaarde bloemenmarkt aan het Singel. Daar worden volgens haar te weinig bloemen verkocht en te veel souvenirs....

In een raadsdebat, waarin enkele politieke partijen haar verzochten nog even te wachten met het uitschrijven van bonnen, gaf de PvdA-wethouder geen krimp. Dat heeft mogelijk te maken met haar nederlaag in het gevecht om de homovlag, die zij uit het stadsbeeld wilde verwijderen.

Met de bloemenmarkt ligt de zaak gecompliceerder. Zoals een onafhankelijk bureau in opdracht van Iping, de lokale Kamer van Koophandel en de kooplieden eerder dit jaar heeft vastgesteld, valt er met bloemen en planten niet veel meer te verdienen. Mede als gevolg van de concurrentie van talrijke nieuwe aanbieders, die dikwijls genoegen nemen met afbraakprijzen.

De teloorgang van de traditionele bloemenmarkt, die volgens de onderzoekers vooral structureel van aard is door de gewijzigde economische omstandigheden, heeft de kooplieden ertoe gedwongen steeds meer souvenirs tussen de tulpenbollen en de planten uit te stallen. Dat is in strijd met een oud erfpachtcontract, waarin omschreven staat dat de markt toch vooral een bloemenmarkt moet zijn.

Maar met het rapport van de onderzoekers in de hand dachten zowel Kamer van Koophandel als kooplieden dat er wel een mouw aan te passen zou zijn. In een tweede rapport van het externe bureau, waarvan de conclusies al een week in het bezit zijn van het stadsdeel, werd het nog eens herhaald: met bloemen alleen redt de markt het niet.

De verzamelde kooplieden en vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel konden tijdens het raadsdebat hun oren niet geloven: niemand, inclusief wethouder Iping, had de tijd genomen het rapport even in te zien. Vandaar de motie om nog even te wachten met bekeuren. Ofschoon niemand het rapport had gelezen, stemde een meerderheid tegen deze motie.

'Zo werkt dus ons stadsdeel', aldus een bloemen- en souvenirverkoper. Wethouder Iping zei na afloop tegen de kooplui dat die zelf schuldig zijn aan de malaise. 'Ik kocht altijd een kerstboom bij jullie. Ineens waren ze verdwenen. Jullie hebben de markt zelf laten leeglopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden