Koopkrachtverlies door Lenteakkoord lijkt mee te vallen

Het koopkrachtverlies door de maatregelen uit het Lenteakkoord blijft volgend jaar onder de 2 procent, blijkt uit de uitgelekte stukken. Alleen aow'ers met een aanvullend pensioen boven de 10.000 euro leveren meer in: ze gaan er 3,25 procent op achteruit.

Beeld ANP

Dat meldt de Telegraaf.

In dezelfde krant liet vakcentrale MHP vandaag weten dat het begrotingsakkoord voor 2013 dramatisch uitpakt voor middeninkomens. Gemiddeld zouden gezinnen tussen modaal en twee keer modaal er zo'n 1200 euro per jaar op achteruit gaan. Dat komt neer op een koopkrachtdaling van 3,5 tot 4,1 procent.

Dat lijkt nu dus mee te vallen. Gezinnen met een modaal inkomen leveren 1 procent aan koopkracht in; voor mensen die twee keer modaal verdienen is dat 0,75 procent. Opvallend is dat mensen die boven twee keer modaal verdienen geen koopkrachtverlies zullen ondervinden.

Vanmiddag zei premier Mark Rutte na de ministerraad dat de berekeningen van MHP onjuist waren en dat het koopkrachtverlies 'evenwichtig verdeeld zou worden'.

Niet iedereen hoeft overigens in te leveren. Alleenstaande ouders met een minimumloon gaan er licht op vooruit (0,75 procent). En aow'ers zonder aanvullend pensioen zien hun koopkracht met gemiddeld 1 procent stijgen.

Indien de reiskosten worden meegerekend, verslechteren de plaatjes voor werkenden, maar ook dan blijft het koopkrachtverlies beperkt tot onder de 2 procent.

Het Centraal Planbureau (CPB) buigt zich momenteel over het definitieve plan waarover de onderhandelaars vannacht overeenstemming bereikten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden