Koopkracht zieken niet verbeterd

Het kabinet zwicht niet voor de politieke druk van de oppositie om het koopkrachtverlies van4,5 procent en soms 8 procent voor chronisch zieken, gehandicapten en andere minima te compenseren....

Dat bleek woensdag tijdens het Kamerdebat over de koopkrachtgevolgen van alle bezuinigingen die het kabinet-Balkenende volgend jaar invoert. Die maatregelen leiden voor 62 duizend zwakkeren tot meer dan 1 procent inkomensverlies.

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau Planbureau (CPB) komt Nederland dit jaar op een hoger begrotingstekort uit dan was berekend, zo werd ook gisteren bekend. Volgend jaar stijgt het tekort zelfs naar 3,25 procent. Dat is boven de in het regeerakkoord afgesproken grens van 2,5 procent. Dit vergt nog eens 3,5 miljard extra bezuinigingen.

De oppositie verweet premier Balkenende zich niet aan zijn woord te hebben gehouden, dat mensen er niet meer dan 1 procent op achteruit zouden gaan. De PvdA eiste 400 miljoen euro extra voor de bijzondere bijstand. SP en ChristenUnie willen dat de verkleining van het ziekenfondspakket wordt teruggedraaid.

De ministers De Geus van Sociale Zaken, Hoogervorst van Volksgezondheid en staatssecretaris Wijn van Financiën - Balkenende was er niet bij - gaven geen krimp. 'Wat u wilt, is een conservatieve politiek voeren, alles houden zoals het is, maar wij voeren een offensieve politiek. Ingrepen zijn nodig', aldus De Geus.

Hij beloofde alleen te kijken of hij de bezuiniging van 150 miljoen op de bijzondere bijstand met 50 miljoen kan terugdraaien. Minister Hoogervorst gaat proberen de eigen bijdrage voor AWBZ-voorzieningen zoals de thuiszorg, voor hogere inkomens iets te verhogen zodat die voor lagere inkomens iets kan worden verlaagd.

Staatssecretaris Wijn gaat zijn Belastingplan aanpassen zodat de medische thuiszorg en de zelfzorgmedicijnen voor chronisch zieken en gehandicapten als bijzondere ziektekosten zwaarder kunnen worden afgetrokken.

'Een spectaculair effect zal dat niet hebben', gaf Wijn toe. 'Hooguit een koopkrachtverbetering van 0,3 procent.' Hij wil de 17 miljoen die daarvoor nodig is laten opbrengen door alle belastingbetalenden. Zij zullen volgend jaar 2 à 3 euro minder heffingskorting (nu 1827 euro per jaar) kunnen aftrekken.

PvdA-Kamerlid Noorman-Den Uyl maakte De Geus kwaad door te vragen of zij de inkomenseffecten alleen voor de ziekenfondspatiënten kan krijgen. Volgens De Geus geeft dit schijnzekerheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden