Koopkracht groep ouderen minst omhoog

De koopkrachtstijging als gevolg van de belastingverlaging in 2001 wordt erg ongelijk verdeeld. Alleenstaande bejaarden met een ruim aanvullend pensioen profiteren het minst....

Dit blijkt uit de Macro-Economische Verkenningen (MEV). In deze MEV heeft het Centraal Planbureau (CPB) de gevolgen van de begroting voor volgend jaar doorgerekend. Een hoofdpunt daarin zijn de gevolgen van de belastingverlaging met 6,5 miljard. Het kabinet presenteert de MEV op Prinsjesdag, tegelijk met de begroting.

De beperkte koopkrachtstijging voor alleenstaande bejaarden is riskant voor Paars. In 1994 leed het CDA een historische verkiezingsnederlaag door de suggestie dat de AOW bij economische tegenwind bevroren zou worden. Bij de verkiezingen kwamen toen twee ouderenpartijen in de Tweede Kamer met als hoofddoel de AOW waardevast te houden.

Door de verlaging van de belastingen met bijna zeven miljard gulden gaan alleenstaande bejaarden met een ruim aanvullend pensioen - in totaal minimaal 120 procent van de AOW - er slechts 2,5 procent op vooruit. Alleenstaande bejaarden met een klein aanvullend pensioen gaan er net als modaal 4 procent op vooruit.

Het CPB verwacht dat de CAO-lonen volgend jaar 3,5 procent zullen stijgen. De koopkracht zal daardoor niet verbeteren. Het planbureau voorziet dat de inflatie eveneens met 3,5 procent zal toenemen.

De vakbeweging houdt echter bij het stellen van looneisen rekening met het inflatiecijfer, waarin het effect van bijvoorbeeld een wijziging van de BTW niet meetelt. Het CPB verwacht dat dit inflatiecijfer volgend jaar op 2,5 procent uitkomt. De FNV heeft een looneis van 4 procent aangekondigd.

Volgens het CPB daalt de collectieve lastendruk voor het eerst in dertig jaar onder de 40 procent. Dit betekent dat de overheid minder dan 40 procent van al het geld dat in Nederland wordt verdiend, afroomt met belastingen en sociale premies. Het CPB voorspelt dat deze lastendruk volgend jaar daalt tot 39,6 procent.

De investeringen van bedrijven in bijvoorbeeld nieuwe machines en gebouwen vallen volgend jaar sterk terug. Vorig jaar stegen de investeringen nog 9,4 procent en dit jaar 7 procent. Het CPB voorspelt dat de investeringen volgend jaar nog slechts 5,25 procent zullen stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden