Koopkracht daalt flink voor gepensioneerden

Veel gepensioneerden zien hun koopkrachtverlies volgend jaar oplopen tot gemiddeld 540 euro bruto per jaar. Aangezien de grote pensioenfondsen voor de vierde jaar op rij de uitkeringen dreigen te bevriezen, is het pensioen van 1,6 miljoen 65-plussers 6 tot 7 procent lager dan waarop ze hadden gerekend.

FRANK VAN ALPHEN

AMSTERDAM - Dit blijkt uit berekeningen door de Volkskrant van de gevolgen voor pensioenbevriezing bij de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland. Dit vijftal - ABP, Pensioenfonds Zorg & Welzijn, BPFBouw en de twee metaalfondsen PME en PMT - heeft sinds 2009 de pensioenen nauwelijks meer verhoogd. Ook volgend jaar is pensioensverhoging nagenoeg uitgesloten, terwijl tussen 2009 en 2011 de inflatie wel zo'n 7 procent bedroeg.

Het inkomensverlies voor gepensioneerden is sterk afhankelijk van de hoogte van de pensioenuitkering. Hoe hoger de uitkering, hoe hoger de inkomensdaling in euro's. Een doorsnee gepensioneerde bij het ABP die nu 9.100 euro ontvangt, krijgt 630 euro minder dan bij een pensioen waarbij volledig rekening is gehouden met de inflatie.

De ruim 300 duizend gepensioneerde werknemers in de zorg ontvangen gemiddeld 583 euro minder per jaar. De 150 duizend 65-plussers bij metaalfonds PME lopen gemiddeld 694 euro mis.

Eind volgende maand besluiten de meeste pensioenfondsbesturen over de zogeheten indexatie over 2011. De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is 99 procent. Ze mogen pas vanaf 105 procent gedeeltelijk indexeren. Niet eerder zijn de Nederlandse pensioenen zo lang achtereen gelijk gebleven. Gezien de aanhoudende tekorten van pensioenfondsen behoort een verlaging van pensioenen op termijn ook tot de mogelijkheden. Vooral bij PME en PMT dreigt dat gevaar.

'Ik verwacht niet dat het koopkrachtverlies nog zal worden ingehaald', zegt Leon Mooijman, pensioendeskundige bij werkgeversorganisatie AWVN. 'We moeten eraan wennen dat deze gemiste indexatie structureel weg is.'

De bevriezing treft ouderen direct in hun portemonnee, omdat een belangrijk deel van hun inkomen al jaren achterblijft bij de gestegen prijzen. Dit is in tegenspraak met het verwijt van de jongerenafdelingen van onder meer PvdA, D66, GroenLinks en VVD dat ouderen het meeste profiteren van het huidige pensioenstelsel. Deze organisaties zijn afgelopen weekeinde een campagne begonnen tegen het Pensioenakkoord. Volgens de jongeren werkt dit akkoord snel uitbetalen van extra pensioen verder in de hand.

De pensioenfondsen staan er zo slecht voor vanwege de gekelderde aandelenkoersen en de ongekend lage rente die weer een gevolg is van de eurocrisis. De malaise op de aandelenbeurzen holt het miljardenvermogen van pensioenfondsen uit. De lage rente dwingt fondsen de verplichtingen in de boeken flink op te schroeven.

Het gemiddelde pensioen bedraagt 670 euro bruto per maand. Dat komt boven op de AOW-uitkering van 1.075 euro voor alleenstaanden en 1.497 euro voor partners.

ECONOMIE PAGINA 21

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden