Koopjesjagers duwen koersen naar boven...

EUROPA Getouwtrek op het Damrak tussen stijgende oliefondsen en dalende banken en verzekeraars pakte per saldo positief uit voor de AEX-index....

Ook elders in Europa werden zwarte cijfers geschreven. In Parijs en Londen stegen de beurzen met respectievelijk 1,6 en 1,8 procent. De positieve stemming werd gevoed door hogere koersen in de Verenigde Staten. Macro-economisch gezien is er echter nog altijd weinig reden tot optimisme. De koersstijgingen waren vooral het gevolg van koopjesjagers, die hun slag slaan nu de koersen historisch laag zijn.

AEGON Beleggers deden massaal hun Aegon-aandelen van de hand, nadat bekend werd dat de verzekeraar een kapitaalinjectie van 3 miljard euro van de overheid nodig heeft. De koers kelderde met 14 procent tot 2,91 euro.

ING Ook het wantrouwen rondom ING is nog altijd niet weggenomen. Ondanks de kapitaalinjectie van 10 miljard euro zijn beleggers nog steeds bezorgd over de balanspositie van de bank-verzekeraar. Handelaren vrezen dat ING flink zal moeten afschrijven op riskante leningen. Kredietbeoordelaar Fitch stelde de waardering van het bedrijf naar beneden bij wegens ‘haperende economische omstandigheden’. Het aandeel sloot uiteindelijk ruim 13,4 procent lager.

OLIEFONDSEN De olieprijs zakte dinsdag weliswaar met 0,2 procent tot ruim 63 euro per vat, maar beter dan verwachte winstcijfers van de Britse oliegigant BP deden oliefondsen toch stijgen. SBM Offshore, Shell en Fugro boekten winsten van respectievelijk 7,7, 5,5 en 5,6 procent.

VOLKSWAGEN In Duitsland steeg het aandeel Volkswagen met maar liefst 80 procent. Porsche kondigde aan zijn belang in de grootste autoproducent van Europa geleidelijk uit te breiden tot 75 procent. Porsche zelf werd bijna 10 procent meer waard. De Duitse DAX-index liet als gevolg daarvan een forse stijging zien van 11,3 procent.

TOMTOM De producent van navigatieapparatuur maakte een hoger dan verwachte nettowinst bekend. Maar de omzet in het derde kwartaal viel tegen. Het aandeel sloot 1 procent lager.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden