Koophuur

Woningbouwverenigingen kampen met een uittocht van huurders. Lage rentes en gretig lenende banken jagen de huurders naar koopwoningen, weg van de jaarlijkse huurverhoging....

EDWARD LIETAERT PEERBOLTE

Bij koophuur koopt de huurder de huur voor de binnenkant in één keer af, waardoor de huur omlaag kan. Na de koop betaalt de koophuurder het onderhoud. De koopsom volgt uit een taxatie op basis van de verwachte exploitatie-opbrengst voor de woningbouwvereniging. De koopsom kan dankzij een vernuftige constructie als hypotheek worden geleend.

De woningbouwvereniging gunt de bank een hypothecaire inschrijving, en garandeert de binnenkant tegen de restwaarde terug te kopen bij (tussentijdse) beëindiging van de koophuur. De koophuurder hoeft de woning dan niet te herstellen in de oorspronkelijke staat. Dankzij de garantie ziet de financier af van zijn gebruikelijke recht om het onderpand voor de lening te verkopen bij wanbetaling door de bewoner, het zogenoemde executierecht.

De fiscus accepteerde in 1997 dat de koophuurder gebruik maakt van de fiscale eigen-woningregeling: hij krijgt een bijtelling voor het huurwaardeforfait, maar kan de rente op de lening volledig aftrekken. Per saldo kan het voordeel oplopen tot meer dan honderd gulden per maand. De Nationale Stichting Koophuur bereidt nu de landelijke introductie voor: zo'n 10 procent van de huurwoningen zou in koophuur kunnen worden omgezet.

Ondanks de voordelen blijft er voor de koophuurder een belangrijk nadeel bestaan: bij het einde van de huur krijgt hij alleen de restwaarde van de binnenkant. Dat is het oorspronkelijk vastgestelde taxatiebedrag minus de afschrijvingen. Wel tellen ook zijn tussentijdse investeringen mee. Maar de koophuurder profiteert niet van de waardestijging van de woning en staat daardoor vergeleken met de koper op een erg grote achterstand.

Ewoud Lietaert Peerbolte

De auteur is fiscaal jurist en uitgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden