Koop verantwoord gekweekte zalm - dat is hard nodig

Zelfs in Noorwegen, koploper in zalmkweek, wordt pas 5 procent van de zalm verantwoord gekweekt.

Beeld .

Supermarktketen Albert Heijn verkoopt sinds kort uitsluitend kweekzalm met het ASC-keurmerk voor duurzaam gekweekte vis. Woonwarenhuis Ikea kondigde dinsdag aan dat alle kweekzalm die het serveert, voortaan ASC-gecertificeerd zal zijn. Wat betekent dat eigenlijk?

U weet het vast wel: de oceanen raken leeg. Ruim 90 procent van de wilde vis is óf tot het uiterste bevist óf overbevist. Lastig, want vis is niet alleen lekker en gezond, maar voor bijna een miljard mensen ook de belangrijkste voedselbron. Viskweek lijkt een oplossing, maar zorgt vaak voor grote milieuproblemen. Tenzij we de kweekmethoden veranderen.

Daar zet ASC, het Aquaculture Stewardship Council, zich voor in. Het heeft duurzame richtlijnen voor kweekvis ontwikkeld: zalm is de meest recente. Kweekzalm is de meest gegeten vis in Nederland, maar de gangbare zalmkweek is flink vervuilend. Zalmen, carnivoren, worden gevoerd met wilde vis, brengen parasieten en ziektes over op hun wilde soortgenoten en vervuilen de zee.

Product

ASC-zalmfilet

Prijs

ca. €2,30 per 100 g

Verkrijgbaar

AH, Ikea

Oordeel

****

Wereldwijde standaard

ASC-kwekerijen doen het anders. Zeeluis, de grootste kwelgeest voor zalmen, wordt niet bestreden met antibiotica, maar met speciaal daarvoor gekweekte 'poetsvisjes' die de luizen verorberen. Het visvoer mag maximaal een kwart vismeel en -olie bevatten, uitsluitend afkomstig van duurzaam gekweekte of goed beheerde visbestanden. De biodiversiteit rond de kwekerijen en de water- en bodemkwaliteit worden streng in de gaten gehouden. Tenslotte moeten viskwekerijen samenwerken om verspreiding van ziektes en ontsnappingen van zalmen te voorkomen.

Maakt dit ASC-zalm beter dan biologisch gekweekte zalm? De richtlijnen verschillen niet veel, al stelt ASC meer concrete, meetbare eisen. Het grootste verschil zit hem in het visvoer: biologisch voer mag geen gentech-ingrediënten, kunstmatige kleurstoffen en antioxidanten bevatten. Maar biologische viskweekstandaarden verschillen (iets) per land, terwijl ASC een wereldwijde standaard is die de complete viskweeksector zoveel mogelijk wil verduurzamen.

Niet alleen is ASC-zalm daardoor voordeliger dan bio-zalm, maar zo kan duurzame kweekvis langzamerhand de norm worden. Waardoor grote supermarktenketens en internationale bedrijven als Ikea weer zulke 'goede' zalm kunnen aanbieden. Als u die koopt, is dat een drijfveer voor andere kwekerijen en bedrijven om ook duurzame zalm te gaan produceren en verkopen. En dat is hard nodig. Want zelfs in Noorwegen, koploper in zalmkweek, wordt pas 5 procent van de zalm verantwoord gekweekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden