Opinie

Koop gezond, shop alleen in fysieke winkels

De ingezonden brieven van woensdag 27 juli.

Een jonge vrouw bekijkt haar financien, temidden van schoenendozen en andere bestellingen bij thuiswinkels.Beeld ANP XTRA

Brief van de dag: koop gezond

Asha ten Broeke (V, 26 juli) analyseert haar impulsieve koopgedrag met de zin: 'De sleutelwoorden hier zijn "voor ik er erg in heb" en "uit gewoonte".' Ik zie andere sleutelwoorden, namelijk 'lievelingswebshops' en 'met mijn creditcard voor m'n computer'. Het internetshoppen maakt het doen van impulsaankopen wel erg gemakkelijk: je hoeft er de deur niet voor uit, je hoeft je portemonnee niet te trekken en het gekochte wordt vanzelf thuisbezorgd. Een paar muisklikken en hoppakee, voor je het weet ben je weer een ding rijker. En daags erna, als het bezorgd is, een illusie armer.

Als je je nu eens voorneemt om alleen maar in fysieke winkels te kopen en cash (dus niet met plastic) af te rekenen en dan liefst lopend of op de fiets ernaartoe, ben je volgens mij al een eind op de goede weg.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Zonder zin of doel

Het is jammer dat Reinout Wibier de wetenschap niet als iets anders kan zien dan als een alternatief voor religie en op zo'n manier dat het zelf een religie is. Punt voor veel mensen is dat de wetenschap, hoewel verre van perfect of zaligmakend, in tegenstelling tot religie, het doel van waarheidsvinding heeft door zaken via analyse en experimenten te achterhalen.

Verder is het storend dat hij suggereert dat gelovigen een bredere belevingswereld en een beter inlevingsvermogen zouden hebben. Alsof er niet genoeg mensen en organisaties zijn die zich zonder religieuze motieven inzetten voor anderen. Het is juist religie, of liever gezegd de ondergeschiktheid ervan aan een interveniërende hogere macht, die vaak zelfreflectie en een dieper inzicht in de weg staan. Niet in de laatste plaats, omdat de bron van geloof veelal voortkomt uit angst, voor de dood en voor het leven. Dat dit het leven voor mensen soms makkelijker te leven zou kunnen maken, vergoelijkt dat niet.

Misschien wel het grootste verschil tussen wel- en niet-gelovigen is dat de eerste groep uitgaat van een zin en een doel. De tweede groep heeft juist de overtuiging dat het hieraan ontbreekt. Zonder die ruggesteun het bestaan de moeite waard maken, vraagt een manier van denken en leven die je niet als 'oppervlakkig' zou moeten bestempelen. Daarmee geef je zelf blijk van een beperkt inzicht in de ander.

Paul Claasen, Amsterdam

Genuanceerd en relativerend

Een moedig en voortreffelijk artikel van Reinout Wibier, maar wel met een ongelukkige kop. Zijn pleidooi voor religie was niet alleen genuanceerd maar ook relativerend en liet alle ruimte over aan mensen die er anders over denken. Overigens is de Nederlandse situatie waarin nauwelijks meer plaats schijnt te zijn voor religie bepaald geen mondiale ontwikkeling. Een Amerikaanse presidentskandidaat hoor ik nog steeds tegen zijn publiek 'God bless you' zeggen.

Joop Dölle, Apeldoorn

Huwelijk

Mooi interview met het LHBT-dominee Wielie Elhorst, die vorige maand is ingezegend (niet 'ingewijd'!) als predikant met een bijzondere opdracht binnen de PKN (V, 26 juli). Hij heeft met zijn kritiek op het instituut huwelijk dat velen uitsluit gelijk, maar vergeet dat het huwelijk ook zijn waardevolle kanten heeft.

Dat de kerk vasthoudt aan een zekere exclusiviteit van het huwelijk als verbintenis tussen twee mensen, die in goede en slechte tijden in liefde en trouw blijven verbonden, lijkt mij meer dan terecht. Dat mensen scheiden, vreemd gaan of een driehoeksverhouding hebben, lijkt mij geen reden om dat als kerk ook maar te gaan zegenen. Mensen zondigen helaas ook, daar zijn het mensen voor.

Als een huwelijk in de kerk ingezegend wordt (volgens de protestantse opvatting wordt het huwelijk voor de burgerlijke gemeente gesloten, in de rk-kerk trouw je echt in de kerk), beloof je elkaar als partners in dit verbond liefde en trouw voor God en Zijn gemeente. Dat lijkt me de enige driehoeksverhouding die de kerk terecht zegent. De rest is leven in 'zonde' (de christelijke benaming voor in de fout gaan). De kerk hoeft de zondaars echter niet buiten te sluiten, want de kerk bestaat uit zondaars,dus de deur blijft altijd open staan.

Martin van den Berg, Utrecht

Wielie Elhorst.Beeld Frank Ruiter

Meertalig

De brieven over het tweetalig opvoeden van kinderen (Geachte redactie, 20 juli en U-pagina, 23 juli), brengen herinneringen boven aan de jaren dat ik Engels gaf op een school van de Zwitserse Missie die in Riberalta, Bolivia stond. Er zaten kinderen op met Duitstalige, Zwitserse ouders, met Boliviaans/Zwitserse ouders en kinderen met Nederlandse ouders.

In de klas was de voertaal het Standaardduits, buiten de lessen was dat het Schwizerdütsch, op straat spraken ze Spaans en thuis Spaans of Nederlands. En dan kregen ze van mij ook nog Engels. Toch vormde deze mengeling eigenlijk geen probleem en beheersten de kinderen de verschillende talen goed. Natuurlijk was er af en toe wel wat verwarring, zeker als er ook geschreven moest worden. Zo schreef een van de jongens bij zijn eerste Nederlandse schrijflessen cu in plaats van koe.

Ik geef nu onder andere Nederlands op de school voor Sport en Bewegen in Tilburg. Mijn eerste vraag is altijd wie er Brabants spreekt. Weifelend gaan de vingers de lucht in. Deels omdat er steeds minder dialectsprekers zijn, maar vooral omdat ze op het voortgezet onderwijs steeds negatieve opmerkingen kregen over hun dialect. Ik geef ze altijd een compliment voor hun tweetaligheid. Als je kinderen tweetalig kunt opvoeden: aarzel niet.

Guus Meeuwsen, Goirle

Excuus

Wat ik nou niet snap is waarom de Russische regering niet haar excuus hoefde te maken en geen schuld hoefde te erkennen als voorwaarde om mee te mogen doen met de Olympische Spelen. Dat was voor Rusland, Poetin, de wereld en de sport toch een geweldig leermoment geweest en een heel terechte, rechtvaardige en voor ieder leerzame straf?!

Jan Pompe, IJsselstein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden