Koolmees rekent af met Wiebes' zzp-mislukking

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Koolmees (rechts) en staatssecretaris Snel van Financiën (D66) geven uitleg over de 'zzp-wet'. Beeld anp
Minister Koolmees (rechts) en staatssecretaris Snel van Financiën (D66) geven uitleg over de 'zzp-wet'.Beeld anp

Goedemiddag. Daadkrachtig neemt het kabinet het dossier 'zzp'er, flexwerker en schijnzelfstandigheid' ter hand. Op 1 januari 2020 leidt dat tot een nieuwe zzp-wet. Tot die tijd wordt alleen evidente schijnzelfstandigheid beboet.

Verder in uw Dagkoersen de kwesties Forum voor Democratie, Marco Kroon en ABN Amro. Deze nieuwsbrief elke dag in uw mailbox regelt u hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

WET VAN DE DAG
Gedogen zzp'ers

Eric Wiebes heeft als staatssecretaris van Financiën een rommeltje gemaakt van zzp-wetgeving en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken mag nu de boel opvegen. Gevolg: zzp'ers en hun opdrachtgevers krijgen tot 1 januari 2020 geen boete als achteraf blijkt dat er eigenlijk een vast dienstverband is geweest. Uitgezonderd zijn 'kwaadwillende' opdrachtgevers die flexwerkers evident als vaste werknemers behandelen. Koolmees (D66) schrijft dat in een brief aan de Kamer samen met Menno Snel (D66), de opvolger van Wiebes (VVD), die nu minister van Economische Zaken en Klimaat is.

Eind 2016 beleefde Wiebes een eurekamoment. Zijn aangenomen Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), die niet langer de schuld van schijnzelfstandigheid louter legt bij de opdrachtnemer, maar ook bij de opdrachtgever, die wet zorgde voor een zzp-puinhoop. Het beste dat je van die mislukking kon zeggen, grapte Wiebes, was dat het zijn ogen had geopend.

Want hoe bepaal je dat, schijnzelfstandigheid? En wat definieert anno 21ste eeuw een vaste baan? Cruciaal daarvoor is het begrip 'gezagsrelatie' in de uit 1907 stammende arbeidswetgeving. Niet van deze tijd, dus de hele zaak moet op de schop en Rutte III gaat dat doen. Tot die tijd wordt de Wet DBA niet gehandhaafd.

Dat zelfstandigen zonder personeel steeds belangrijker worden voor de arbeidsmarkt zorgt bij Koolmees en Snel voor Haagse hoofdbrekens. Want hoe stimuleer je deze de facto ondernemers tot ondernemen en bestrijd je tegelijk dat ze in de praktijk werken als vaste krachten die goedkoper zijn dan echte vaste werknemers? Niet met Wiebes' Wet DBA in elk geval. 'In plaats van duidelijkheid leverde die wet juist veel onrust onder zzp'ers en opdrachtgevers op', stelt het kabinet nu. Vandaar dat het vandaag kwam met een 'roadmap', een planning voor een nieuwe wet die op 1 januari 2020 in werking moet gaan treden.

Minister Koolmees (rechts) en staatssecretaris Snel over hun 'roadmap' naar een nieuwe 'zzp-wet'. Beeld anp
Minister Koolmees (rechts) en staatssecretaris Snel over hun 'roadmap' naar een nieuwe 'zzp-wet'.Beeld anp

PARTIJ VAN DE DAG
Weer een prominent weg

De nummer drie van Forum voor Democratie stapt uit die partij. Daarmee zet de leegloop van de snelst groeiende partij door. Net als eerdere uitstappers is het gebrek aan interne democratie reden voor Susan Teunissen de partij met 'democratie' in de naam te verlaten. 'De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch', twittert ze. Even later gevolgd door een brief met kritiekpunten die Teunissen het FvD-bestuur toestuurde. De kritische brief is 'keihard afgestraft', reden waarom de landmachtofficier de partij verliet.

Afgelopen week royeerde het bestuur, waarvan FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet voorzitter is, twee prominente leden. Volgens de twee was dat wegens kritiek op het democratisch gebrek, volgens het bestuur omdat het tweetal 'het bestuur wilde overnemen'. Daarna trokken weer andere prominenten hun conclusies en keerden FvD de rug toe.

Binnen de partij is kritiek op het gebrek aan democratie, buiten FvD richt de kritiek zich op het verband dat de partij legt tussen IQ en volk. Vice-premier Hugo de Jonge (CDA) interpreteert dat als een verband tussen IQ en ras en noemde dat vandaag na afloop van de ministerraad 'volmaakt idioot'. Vanavond doet Baudet mee aan een debat met landelijke lijsttrekkers over de gemeenteraadsverkiezingen in De Balie in Amsterdam. Daar wacht hem onder meer een confrontatie met D66-leider Alexander Pechtold. Verslaggever Ariejan Korteweg is erbij.

FvD-Kamerleden Baudet en Hiddema. Beeld ANP
FvD-Kamerleden Baudet en Hiddema.Beeld ANP

WAT WE VOLGEN

De kwestie-Kroon
Met zijn verklaring over een geweldsincident in Afghanistan is de zaak-Marco Kroon niet voorbij. Minister van Defensie van 2007 tot 2010 Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) bespiegelde bij Jinek en in de Volkskrant volop over het in 2007 doodschieten door Kroon van een Afghaanse Talibanstrijder. 'Ik zou bijna zeggen: misschien heeft hij hulp nodig.' Van Middelkoops opvolger Ank Bijleveld (CDA) is ontstemd over het speculeren van de oud-minister. 'Niet verstandig', vindt Bijleveld, temeer omdat de zaak bij het Openbaar Ministerie ligt.

De kwestie ABN Amro
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) is namens de staat grootaandeelhouder van ABN Amro. Daar is een bestuurscrisis uitgebroken, dus moet Hoekstra aan de bak. Weliswaar zit er een stichting tussen hem en de bank, maar op een instabiel ABN Amro zal de Tweede Kamer Hoekstra zeker aanspreken. President-commissaris Olga Zoutendijk stapte afgelopen maandag plots op, tot vreugde van Gerrit Zalm. De voormalige baas van de bank haat Zoutendijk sinds zij Zalms afscheid vorig jaar versjteerde.

Zoutendijk aasde zelf op Zalms baan, analyseerde Hoekstra die deze week het 'ongelukkige' opstappen van Zoutendijk 'de apotheose' noemde van de opvolgingsstrijd. De bewindsman voert volgende week nieuwe gesprekken met de bank over 'wat nu verder'. Hij zei dat de toezichthouders Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) het functioneren onderzoeken van de raad van commissarissen van ABN Amro, de bank die 'door een lastige fase' gaat. Meer hierover zaterdag in de Volkskrant.

Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA). Beeld ANP
Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA).Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden