Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Koolmees: extern onderzoek naar uitkeringsfraude bij het UWV

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) tijdens het debat in de Tweede Kamer over uitkeringsfraude door Poolse arbeidsmigranten.

Goedemiddag,
Van wanbeleid bij het UWV wil minister Koolmees niet spreken. Wel moet er vanalles beter. Intussen spoelde de bedrijvenlobby aan in het Catshuis. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u natuurlijk ook elke werkdag per e-mail kunt ontvangen.

DEBAT VAN DE DAG
Uitkeringsfraude

Volkskrant-verslaggever Joost de Vries signaleert een trend in de semi-publieke sector: 'De Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, het UWV: ze hebben, aangejaagd door de politiek, twee conflicterende opdrachten. Hun diensten moeten voor goedwillende burgers zo toegankelijk mogelijk zijn, maar tegelijkertijd volledig bestand zijn tegen fraudeurs. In de praktijk blijkt die combinatie onmogelijk.'

Dat klopt. De malaise bij de Belastingdienst kostte al een bewindsman de kop, de Sociale Verzekeringsbank ging bijna tenonder aan de chaos rond de persoonsgebonden budgetten en nu ligt het UWV onder vuur omdat tienduizenden Polen tamelijk ongestoord fraude konden plegen met de werkloosheidsuitkering WW. 

Na een reeks onthullingen door Nieuwsuur stond minister Koolmees van Sociale Zaken vandaag tegenover een verontwaardigde Tweede Kamer. In de woorden van het PVV-Kamerlid De Jong:  'Is er sprake van wanbeleid? Wie zijn er allemaal ontslagen? Die mensen in het UWV-bestuur, wat zitten die daar nog te doen? Weg ermee!' 

Maar dat gaat Koolmees veel te ver. Hij vraagt vooral begrip voor de netelige positie van het UWV in de afgelopen jaren. 'Ik neem afstand van de term wanbeleid. Er is fors bezuinigd op het UWV en er werd een grote stap gezet naar digitalisering,  terwijl in de jaren van economische crisis sprake was van een verdubbeling van de instroom richting de WW. Er is heel hard gewerkt om in die omstandigheden de dienstverlening op peil te houden. De aanpak van fraude door migranten heeft daarbij niet de benodigde aandacht en urgentie gehad.'

Ook verzet hij zich tegen 'het beeld' dat het UWV niets aan fraudebestrijding doet. In de periode 2011-2018 is voor 370 miljoen euro aan fraude geconstateerd. Na vijf jaar is 76 procent van de onterecht ontvangen uitkeringen met succes teruggevorderd. 'Dat wil ik even gezegd hebben voordat het beeld ontstaat dat er niet wordt gecontroleerd en gehandhaafd.'

Tegelijkertijd wil de minister niet ontkennen dat er op tamelijk grote schaal dingen mis gaan bij het UWV. Vooralsnog kiest hij de vertrouwde vlucht vooruit:  er komt een extern onderzoek. 'Vreemde ogen gaan het UWV hierop doorlichten.' Daarna zullen maatregelen niet uitblijven, beloofde hij.  'Want dit ondermijnt de solidariteit en het vertrouwen in ons sociale zekerheidsstelsel.'

GESPREK VAN DE DAG
Rutte en de grote bedrijven

De afspraak stond al maanden, benadrukte de Rijksvoorlichtingsdienst vanmorgen, en is dus geen direct gevolg van het besluit van vorige week om de dividendbelasting toch maar niet af te schaffen. Niettemin was het vanmiddag een pikant moment voor de minister-president om liefst vijftien topmensen van Nederlands' grootste bedrijven te ontvangen voor beraad op het Cathuis. Onder anderen Jan Hommen van Ahold-Delhaize, Jeroen van der Veer van Philips en Hans Wijers van ING kwamen langs om, op hun verzoek, te praten over de 'bekoelde relatie' die zij ervaren tussen politiek en ondernemend Nederland. 

Minister president Mark Rutte ontving op het Catshuis zwaargewichten uit het bedrijfsleven. Beeld ANP - Bart Maat

De oppositie, die zich afvraagt wat het kabinet gaat doen met de 2 miljard euro die het nu opeens te besteden heeft, volgde het beraad uiteraard met argusogen. Maar omdat na afloop geen mededelingen werden gedaan, moet ook de oppositie nog even afwachten wat het kabinet beslist. Vanavond wordt binnen de coalitie opnieuw onderhandeld. 

EN DAN NOG DIT


Een gastles van Rutte
De minister-president heeft een drukke dag, want vanmorgen begon hij met een gastles aan 15 scholieren in het Rijksmuseum - de eerste bezoekers van de nieuwe tentoonstelling  80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland. Aan de hand van brokstukken van de beeldenstorm, schilderijen, spotprenten, documenten, tapijten en oorlogstuig vertelde historicus Rutte over de ontstaansgeschiedenis van Nederland.

Beeld Rijksmuseum.

Iedereen naar het Binnenhof
Het kabinet maakt werk van het voornemen uit het regeerakkoord om alle middelbare scholieren gedurende hun schooljaren tenminste één keer een bezoek te laten brengen aan de Tweede Kamer. Minister Van Engelshoven maakt 4,8 miljoen euro vrij om duizend leerlingen per dag te laten rondleiden. Dat bedrag zal volgens de Kamer in elk geval ten goede moeten komen aan aanpassingen van het gebouw, omdat door de drukte anders logistieke problemen dreigen. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Ook dat is zo geregeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden