Lezersbrieven

Koolhaas' bank in het hart van de City is demonstratie van fijnzinnigheid

De ingezonden brieven van donderdag 30 november.

Redactie
New Court Rothschild Bank, 2011. Beeld getty
New Court Rothschild Bank, 2011.Beeld getty

Brief van de dag: Koolhaas is geen gevaar

In zijn column in de Volkskrant van dinsdag 28 november valt Bert Wagendorp terecht over de bewering van Thierry Baudet dat architect Rem Koolhaas 'de grootste misdadiger tegen de menselijkheid' is. Vervolgens valt hij Thierry bij: 'Rem Koolhaas vind ik ook al jaren een gevaar voor elke binnenstad.'

Zowel Thierry als Bert doen ferme uitspraken, maar weten kennelijk weinig van architectuur. Ze moeten een kijkje gaan nemen in Londen. New Court Rothschild Bank in een smal middeleeuws straatje in het hart van de City is een demonstratie van fijnzinnigheid, zes jaar geleden gerealiseerd.

Ruud Brouwers, Rotterdam

Benut agent beter

De politie heeft de komende jaren 'grote moeite' om genoeg agenten op straat te krijgen. De oplossing is simpel, namelijk het beschikbare personeel beter benutten. Dat kan door agenten solo te laten werken, in plaats van getweeën, zoals nu. Zo verdubbel je de aanwezigheid qua dekking. Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit verbetert. Zelfs het aantal geweldsincidenten vermindert als agenten alleen op pad gaan.

Bert Vanderveen, Enschede

Hoofddoek

Teleurstellend dat hoogleraar privaatrecht Reinout Wibier zo krom redeneert. Er is natuurlijk niemand die uit overtuiging dat er geen opperwezen bestaat géén hoofddoek draagt. En hij spreekt over iemand die 'om wat voor reden ook' wel een hoofddoek draagt. Maar kom op zeg, juist de reden doet ertoe.

Iemand die af en toe een hoofddoek draagt, tegen de kou of voor de vrolijkheid - geen punt. Maar een vrouw die, ondanks alle bezwaren wegens de eis van neutraliteit en uniformiteit, om religieuze redenen per se een hoofddoek wil dragen, toont juist daarmee aan zich te onderwerpen aan een macht die zij dús hoger acht dan de rechtsstaat. Zo iemand onderscheidt of discrimineert zichzelf. Dat mag, maar niet als openbare gezagshandhaver.

Wim Guiking, Leiden

Erica Terpstra

Niet alleen Aaf Brandt Corstius reageert met respect op Erica Terpstra.

Wanneer je Erica's reisprogramma's bekijkt, zie je iedereen die zij in welk land dan ook aanspreekt met respect en blijdschap op haar reageren. Dat maakt zij in mensen wakker door de enthousiaste, open, oprecht belangstellende manier waarop zij mensen en hun manier van leven benadert. En dat maakt haar programma's zo mooi.

Helaas, er moet vernieuwd worden, zelfs bij Omroep Max.

Liesbeth Catshoek, Heinenoord

Zuid-Limburg

Ik kan me niet herinneren dat er bestuurlijk of politiek besloten is dat de burgemeester van Maastricht gaat over heel Zuid-Limburg. Toch biedt mevrouw Penn-Te Strake dat hele gebied aan in Den Haag als onderdeel van een megastad die meer is dan alleen de Randstad. Het klopt dat je van hieruit in een uur in Keulen of Brussel bent, maar de landsgrenzen staan gebeiteld in bronsgroen eikenhout. We gaan allemaal tanken in België, en goedkoop naar de supermarkt in Duitsland, maar dat is het dan ook wel.

Cultureel weet niemand wat de ander doet, de communicatie is minimaal. Duits en Frans zitten in het onderwijs al jaren in de verdomhoek, dat schiet ook niet op als je met je buren wilt communiceren.

Je hoeft volgens de burgemeester het groene Heuvelland niet vol te bouwen, er is genoeg ruimte voor woningbouw en meer. Waar dan?

En dan dat vliegveld dat er al ligt. Maar laat nou net dat vliegveld met de beoogde uitbreiding de leefomgeving, het woongenot en de natuur in dat Heuvelland ernstig bedreigen. Zuid-Limburg ligt, als de plannen doorgaan, binnenkort onder een deken van lawaai, stank en fijnstof.

Hoe ging die brandingslogan ook al weer? 'Zuid-Limburg, je zult er maar wonen'.

Coen Eggen, Kelmond-Beek

Schubert

'Een pianoconcert van Schubert op een partijcongres, dat was een unicum!'. Ja, dat was het zeker. Schubert heeft helemaal geen pianoconcert geschreven.

Kees Hiddinga, Leeuwarden

Beschaving?

Met Teeuwen, Grunberg en Gummbah in één katern heeft u een gore orgie van smakeloze onbetamelijkheid weten te bundelen. En met dit niveau van beschaving wordt mij verzocht nieuwe klanten te werven!

Tijn Stevens, Bergschenhoek

De cartoon waar Tijn Stevens aanstoot aan neemt en die Tineke Koks juist heeft uitgeknipt. Beeld Gummbah
De cartoon waar Tijn Stevens aanstoot aan neemt en die Tineke Koks juist heeft uitgeknipt.Beeld Gummbah

Opgeklopt gedoe

Ik schoot in de lach bij Gummbahs cartoon. Meteen uitgeknipt en op de wc gehangen. Al het opgeklopte gedoe rond de 'feestdagen' in één tekening gevangen. Niets meer aan doen.

Tineke Koks, Sint Maarten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden