Koole weldadig in monoloog

Even lijkt het of de actrice een van ons is. Ze staat nonchalant in een hoek van de ruimte en begint te praten....

Marian Buijs

Bombsong van Thea Dorn is het verhaal over een vrouw die als kind Jeanne d'Arc wilde zijn. Hoe goed zij het ook heeft gehad in haar jeugd, ze kan de leegte en de zinloosheid die ze om zich heen ziet niet verdragen. Temidden van alle welvaart hunkert ze naar strijd en gevaar. Daarom heeft ze een koffer uit haar kindertijd opgezocht en die omgebouwd tot bom. De volgende dag zal ze de trein in stappen om die bom ergens te plaatsen.

Ricky Koole is een actrice die zich als een vis in het water voelt in haar eentje. Ze straalt een zelfverzekerdheid uit die weldadig is en die haar de ruimte geeft om volledig in het hier en nu te zijn. Blijft er iemand in het publiek hoesten, dan loopt ze er naar toe en vraagt of het gaat, zij heeft wel water.

Een monoloog is een krachttoer voor een acteur. Hij of zij moet het publiek zo boeien dat je nieuwsgierig blijft. Harry van Rijthoven heeft er in Virus veel meer moeite mee. Zijn entourage is veel gekunstelder, bovendien ligt hij vastgesnoerd op een bed, zijn handen in een leren tuigje en van de auteur kreeg hij niet bepaald een tekst mee die je bij de les houdt.

Het duurt lang voordat hij begint te praten, maar eenmaal gestart houdt hij niet meer op. Zijn verhaal duurt gewoon veel te lang. Even wekt hij de indruk een patiënt op een ziekenzaal te zijn die eindelijk zijn mond open doet, maar allengs begint zijn situatie meer contouren te krijgen. Hij is een beurshandelaar die gisteren nog miljoenen verhandelde en nu is gearresteerd, wachtend op de dreigende afloop.

Ostermaier heeft in zijn tekst geen kans gezien een strakke opbouw te maken. Je weet eigenlijk niet goed waar het om gaat en de zinnen waaieren alle kanten op, de acteur wordt gedwongen van de hak op de tak te springen en zoveel op te rakelen dat het je na een half uur duizelt. Dat is Van Rijthoven nauwelijks aan te rekenen. Misschien had de Theatercompagnie die de keuze van de tekst op zijn geweten heeft, wat kritischer moeten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden