Koole is precieze bruggenbouwer

De nieuwe partijvoorziter Ruud Koole wil van de PvdA weer een democratische ledenpartij maken. Hij wilde vooral winnen van Sharon Dijksma, de kandidaat van de partijtop en representant van Den Haag....

'EN NU aan de slag', zei Ruud Koole (47) gisteravond aan het slot van zijn eerste toespraak als partijvoorziter tot het PvdA-congres. Als een duveltje uit een doosje had hij zich gemengd in de strijd. De grote onbekende, de outsider, slechts bekend bij de wetenschappers in eigen kring vanwege zijn publicaties over politieke partijen.

Aanvankelijk werd zijn kandidatuur aarzelend bejegend. Was hij een serieuze kandidaat, of zou hij net als Bart Tromp, net als hij politicoloog in Leiden, voortijdig afhaken? Iedereen herinnerde zich ineens dat hij de commissie-Brouwer voortijdig had verlaten, omdat hij teleurgesteld was in het intellectuele niveau van deze club, die de partijvernieuwing ter hand nam.

Maar Koole presenteerde zich gaandeweg met steeds meer overtuiging. Hij sloot een alliantie met de Amsterdamse kandidaat Bouwe Olij en in nauw overleg met Tromp bepaalden zij hun strategie. Hij wilde vooral winnen van Sharon Dijksma, de kandidaat van de partijtop en representant van Den Haag. 'De partij dreigde te verpieteren door overheersing van de beroepspolitici', zei hij.

Het geloof in zijn eigen rol als voorzitter nam gestaag toe. Een voorzitter moet de discussie losmaken, zei hij, en hij voelde zich daarvoor de geschikte persoon.

Herhaaldelijk zei hij in de campagne de paarse coalitie niet 'heilig' te achten. 'Als met de ene partij onze doelen niet zijn te halen, dan met de andere.' Hij zei niet tegenover Den Haag te willen staan, maar ernaast. Gisteren riep hij het congres op Kok en Melkert te steunen in hun streven naar meer geld voor onderwijs en gezondheidszorg. Nieuwe sociaal-democratische antwoorden wil hij vinden en van de partij weer een democratische ledenpartij maken.

Koole is een Zeeuw, maar na zijn middelbare school woonde hij in Groningen, waar hij eigentijdse geschiedenis studeerde. Daar was hij acht jaar lang directeur van het documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Na korte verblijven in Parijs en Boston (VS) woont hij nu in Oegstgeest met zijn gezin.

Jeugdvriend Jan Scheffers noemt hem gedreven, sociaal vaardig, een bruggenbouwer en vooral precies. In de jaren zeventig stond hij te boek als een bevlogen realo. Koole had samen met Olij de taken en het inkomen van een partijvoorzitter willen delen. Over de vraag hoe bleven beiden onduidelijk. Maar Koole eiste van het begin af aan de rol van voorzitter voor zich op. Olij had daar vrede mee. 'Koole kan het beter zeggen', zei hij.

De nieuwe voorzitter moet het verder zonder zijn running mate doen. Vermoedelijk moet hij ook zijn baan aan de Leidse universiteit eraan geven. Uit zijn eerste toespraak bleek dat hij zich ook daar op had voorbereid, toen hij in de euforie van het moment opriep het vertrouwen te herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden