Koole en Olij samen in race voor PvdA-top

Opnieuw dingt een duo naar het voorzitterschap van de PvdA: politicoloog Ruud Koole en voorzitter Bouwe Olij van de Amsterdamse afdeling....

Bij de vorige verkiezing, begin 1999, deed het duo Lennart Booij en Erik van Bruggen een gooi naar het voorzitterschap. De partij aanvaardde hun kandidatuur, maar koos hen niet. Meer succes hadden begin jaren negentig Felix Rottenberg en Ruud Vreeman, die ook vlak voor de verkiezingen besloten als duo samen te gaan.

Het nieuwe duo maakte zaterdag zijn samenwerking bekend tijdens een voorcongres in Utrecht, georganiseerd door de Jonge Socialisten. Koole en Olij noemen zich 'denker en doener, de analytische en bevlogene', die elkaar aanvullen. Samen hopen ze meer kans te maken tegen de officiële kandidaat van het partijbestuur, het Tweede-Kamerlid Sharon Dijksma. Peter van der Velden, burgemeester van Bergen op Zoom, is de officiële kandidaat voor het vice-voorzitterschap.

Procedureel moet het congres de weg vrijmaken voor een duo. Koole en Olij, die het salaris samen willen delen, denken weinig problemen te ontmoeten. Weigert het congres toch, dan doen beiden weer apart een gooi naar de functie van voorzitter. Olij zal geen vice-voorzitter worden indien Dijksma tot voorzitter wordt gekozen. Koole wil wel alleen als voorzitter doorgaan.

De vierde kandidaat, politicoloog Bart Tromp, wil ook kandidaat zijn voor het vice-voorzitterschap als het congres hem die kans biedt. Dat heeft hij zondag bij het partijbestuur laten weten. Tromp, fel criticus van Dijksma, is zelfs bereid onder haar te dienen.

Tromp is de enige die niet fulltime voorzitter wenst te worden. Hij is ook de enige die zich niet heeft omringd met adviseurs. Dijksma heeft steun van ex-campagneleider Dig Istha en van Edith Mastenbroek, die deel uitmaakte van het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Gore. Het duo Koole en Olij krijgt advies van Laurens Slot, ex-PvdA-fractievoorlichter.

Groot zijn de onderlinge verschillen niet, bleek zaterdag opnieuw naar aanleiding van vragen over het beginselprogramma. Alle kandidaten vinden het profiel van hun partij te flets. Dat oordeel trof ook het nieuwe beginselprogramma, waar vier jaar aan gesleuteld is. Het zou te vaag zijn en te weinig laten zien waar de sociaal-democratie voor staat in de 21ste eeuw.

Over dit beginselprogramma worden in de partij de messen geslepen. De commissie die het schreef, is verdeeld. Twee leden zijn opgestapt en hebben een alternatief geschreven. Het partijbestuur heeft beide programma's in elkaar geschoven en dat krijgt het congres voorgelegd. Tot onvrede nog steeds van velen; zij missen vooral bevlogenheid. Of, zoals de Jonge Socialisten zeggen: je moet snel kunnen uitleggen waarom iemand lid van de PvdA moet worden.

De plannen voor partijvernieuwing hebben inmiddels ook een vloedgolf aan moties en amendementen opgeleverd vanuit de afdelingen. De kandidaat-voorzitters willen de gewone leden meer bij de politieke gedachtevorming betrekken en dat blijkt ook de wens van de meeste leden.

Ter discussie staat de oprichting van een Politiek Forum, de opvolger van de afgeschafte partijraad. De discussie spitst zich toe op de vraag wie in het Forum komt en welke bevoegdheden het krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.