Kookreizen

KOKEN BIJ EEN ZWAARGEWICHT FRANSE KOK, OF IN EEN THAISE KEUKEN? DAT KAN. WEL EVEN OPLETTEN OF JE OOK ZELF MAG ROEREN....

Buitenlandse kookreizen zijn globaal onder te verdelen in cursussen door Nederlandse organisaties met Nederlandse leiding, en in cursussen van hotels en restaurants die zelf iets organiseren. Er zijn ook, meest Amerikaanse, gespecialiseerde touroperators die zulke exorbitante prijzen vragen dat ze hier buiten beschouwing blijven.

Het boeken van een buitenlandse kookcursus kan riskant zijn. Vaak zijn er te weinig deelnemers en wordt de reis afgelast. Een laag minimum aantal deelnemers is daarom prettig, maar het verhoogt de kosten. Belangrijk is te weten of er 'hands-on' wordt gewerkt en je dus zelf aan de slag gaat, of dat er alleen demonstraties zijn.

Veel kookcursussen bieden de mogelijkheid een niet-koker mee te nemen tegen een gereduceerde prijs. Sommige organisaties geven ook andere (creatieve) cursussen op dezelfde plek, zodat een reisgenoot of partner wellicht ook iets van zijn gading kan boeken.

Frankrijk

Het zal niet verbazen dat het aanbod aan kookcursussen het grootst is in Frankrijk. Nederlandse kookscholen organiseren er vaak hun eigen uitjes naartoe.

Cuisine Fran & Ccedil;aise uit Amsterdam verplaatst de instructie in oktober naar het departement Gers, in de Gascogne. Gepocheerde eieren met slakjes, eendenborst en de bereiding van foie gras komen aan de orde. Zes dagen, waarvan vier dagen zeer intensief de keuken kosten euro 7 99,-.

Kookstudio Wouter Udo uit Den Haag heeft een eigen dependance in de Ardèche, waar van juli tot oktober koken wordt afgewisseld met wandelen. Een week (drie dagen koken) kost euro 4 75,-.

Keizer Culinair biedt kookcursussen aan in de Ardèche (september/oktober, een week euro 6 95,-). Via Seasons Travel kun je boeken voor een 5-daags arrangement bij de L'Abbaye du Palais in de Limousin, waar een Nederlands echtpaar lesgeeft (oktober, euro 4 99). Een ander Nederlands stel organiseert in oktober cursussen op hun landgoed Puech Malou in het departement Tarn (euro 8 95,-voor een week). In Aveyron geeft Maison La Grande Combe een cursus 'Engeltjes op je tong' (een week euro 5 92,-).

Reisorganisatie Cazebonne heeft diverse mogelijkheden (truffels zoeken en bereiden in de Périgord; koken in de Champagnestreek). Voorwaarde is wel dat je Frans spreekt. Artedu heeft vergelijkbare mogelijkheden en boekt ook voor de bijzondere, kleinschalige kooklessen van Sylvie Lallemand in de Provence .

Wie met een zwaargewicht Franin se kok in de pannen wil roeren, gaat bijvoorbeeld naar Alain Ducasse, de meester van de zes Michelinsterren. Hij heeft een kookschool in Parijs, waar hij zelf echter zelden te zien is. De cursussen, met allerlei thema's, worden het hele jaar door gegeven in het Engels en Frans (euro 1 45,-euro voor een dagdeel, euro 2 90,-voor een hele dag).

Paul Bocuse doet iets vergelijkbaars in Lyon. Vijf dagen instructie komen op euro 1794,-. Voordeliger, maar zeker niet minder van niveau, is de fameuze Cordon Bleu school. Een dagdeel kookles kost euro 1 39,-; een 4-daagse cursus Franse regionale keuken euro 8 79,-. In al deze gevallen is de accommodatie niet inbegrepen.

w w w. l a c u i s i n e f r a n ç a i s e . n l www.kookstudio.nl (Wouter Udo) w w w. k e i z e r c u l i n a i r. n l www.seasonstravel.nl (L'Abbaye du Palais) www.mmmmm.net (Puech Malou) w w w. l a -g r a n d e -c o m b e . n l w w w. c a z e b o n n e . n l w w w. a r t e d u . n l w w w. a t e l i e r-g a s t r o n o m i q u e . c o m w w w. i n s t i t u t p a u l b o c u s e . c o m w w w. c o r d o n b l e u . n e t

Meer niet-Nederlandse mogelijkheden in Frankrijk op http://nl.franceguide.com/magazine/article.asp?idc=18685 & (geen www)

Italië

Barbara Summa, zelf half Nederlands, ontvangt in oktober in haar geboortedorp in de Abruzzen kookliefhebbers voor een cursus landelijk koken (euro 1 095,-voor een week). Cazebonne heeft korte cursussen in Toscane en Umbrië, die al vanaf twee personen geboekt kunnen worden (vanaf euro 2 99,-). Vierdaagse kookreizen naar Latium, ten noorden van Rome, vind je bij Azienda Italia (vanaf euro 4 85,-).

De talloze taalinstituten door heel Italië bieden ook kookcursussen aan, maar vaak zijn dat niet meer dan demonstraties die geheel het Italiaans worden gegeven.

Wie liever Engelstalige cursussen volgt, kan naar scholen in Perugia of Florence die zich Cordon Blue noemen, maar die niets te maken hebben met de zwaarwichtige Frans/Engelse organisatie).

Ten zuiden van Napels kun je vierdaagse cursussen doen bij de Sorrento Cooking School. Lessen met verschillende thema's zijn er op het landgoed Caravanserraglio in regio de Marken(vanaf euro 46 0,-).

www.kookreizen.nl (Barbara Summa) w w w. c a z e b o n n e . n l w w w. a z i e n d a -i t a l i a . n l w w w. c o r d o n b l e u p e r u g i a . c o m www.cordonbleu-it.com (Florence) w w w. s o r r e n t o c o o k i n g s c h o o l . c o m www.terradarte.net (Caravanserraglio)

Griekenland tot Mexico

Buiten Frankrijk en Italië lijkt het aanbod erg kwetsbaar. Cursussen die in 2004 nog bestonden, zijn dit jaar opgeheven. Nog steeds gepland is Cooking with Stavros, koken met een kok op het eilandje Symi .

Via Hayal Creatieve Workshops kun je met Nederlandse begeleiding koken aan de Turkse zuidkust met uitzicht op de Middellandse Zee (5 dagen voor euro 325, accommodatie niet inbegrepen).

In Spanje biedt Flach Travel cursussen in Catalonië en op Menorca, maar prijzig zijn ze wel: vanaf euro 1 500 voor drie dagen. Daar staat tegenover dat er al vanaf twee personen valt te boeken en de accommodatie luxe is. Flach heeft daarnaast nog cursussen in Portugal, Italië, Marokko, Thailand, Vietnam, Costa Rica en, waarschijnlijk, Suriname.

Een op en top culinaire bestemming is Thailand. Veel grote hotels geven op verzoek kookdemonstraties en vooraf of tijdens je gewone vakantie valt er veel regelen.

Echte kookcursussen vind je bij het Thaï House, in hartje Bangkok. De cursus kost zo'n 30 euro per dag en voor een tientje extra mag je er in de guest rooms blijven slapen. Een stuk pretentieuzer is de Blue Elephant School, verbonden aan de wereldwijde restaurantketen. Voor de kookcursussen, varïerend van traditioneel Thais tot geraffineerd fusion-achtig, betaal je ongeveer 70 euro per dag, zonder accommodatie.

Kookles in Mexico, bezoek aan markten en ambachtslieden onder begeleiding van de Amerikaanse Mexicokenner Kris Rudolph komt op 1650 dollar (circa euro 1 265). n

w w w. l a s k a r i n a . c o . u k w w w. h a y a l -c r e a t i e v e w o r k s h o p s . n l w w w. f l a c h t r a v e l . n l http://thai-house-inn.port5.com w w w. b l u e e l e p h a n t . c o m /s c h o o l w w w. m e x i c o c o o k s . c o m

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden