Kookboek voor mensen met ME

In het boek Heden ik waarin Renate Dorrestein verslag doet van haar loopgravenoorlog tegen de verlammende en misselijkmakende ziekte ME, vertelt Dorrestein hoe ze na jaren een dokter vindt die haar toestand begrijpt: ze kan wel 'huilen van dankbaarheid': nu zal er eindelijk een oplossing komen....

TRUUS RUITER

Dokter Johan Pieron ziet een 'oplossing' gedeeltelijk in een 'genadeloos' dieet. Want Dorrestein blijkt een totaal ontregelde suikerhuishouding te hebben en het candida albicans-gist in haar darmen is 'volledig op hol geslagen'.

Voor Dorrestein geen zuivel meer en geen gist- en suikerhoudende produkten: dus nooit meer stokbrood, beschuit, honing, jam, gebak, snoep, chocolade, pindakaas, bloem, kaas, melkprodukten, vla, champignons, paling, azijn, mayonaise, koffie, thee, alcohol, druiven, bananen - om maar een paar 'onontbeerlijke' voedingsmiddelen te noemen.

Na een paar maanden kuren knapte Dorrestein inderdaad aardig op - ze wordt 's ochtends niet meer wakker met de vertrouwde kater - maar het dieet brengt haar soms tot wanhoop. 'Dag in dag uit wist ik niets beters te verzinnen dan maar weer rijst of boekweit met wat groente, totdat ik er scheel van zag.'

'Halverwege het leegeten van het zoveelste rijstveld en de zoveelste akker prei' ontmoet Renate Dorrestein op de praktijk van Pieron diens partner Anne Marie Reuzenaar. Reuzenaar houdt zich, na genezing van een candida-infectie, bezig met het begeleiden van patiënten bij het samenstellen van dieëten.

Als Dorrestein een keer heerlijk èn toch verantwoord heeft gegeten bij Reuzenaar - 'dit was geen futloos surrogaatvoedsel, dit was geen namaak-maaltijd voor zielepieten, dit was gewoon ronduit feesteten' - daagt ze Reuzenaar uit een kookboek te schrijven.

Dat is het Het Heden Ik kookboek (uitgeverij Kosmos/Z & K, Fl. 24,90) geworden: 'lekker eten ondanks ME, candidiasis, hypoglykemie (een te snel schommelende bloedsuikerspiegel, red.) en voedselallergieën'. Voorin het boek de voedingsvoorschriften en de lijsten met verboden en toegestane voedingsmiddelen - de laatste doet niet onder voor de eerste, en richt zich vooral op reformartikelen zoals 'diksappen' als vervanger voor suiker, 'carobe' voor chocolade, zonnebloempasta voor pindakaas, sojavla en bamboe-koffie.

Er staat recepten in voor zuurdesem en glutenvrij brood, voor een geitekaassoufflé (met sojamelk en lactosevrije magarine), voor haverkoeken, carobetaart, rijstevlaai (met appeldiksap en wijnsteenbakpoeder), voor yoghurtijs (met schapeyoghurt) en saté van tahoe (met sojasaus). Maar ook heerlijke pasta-, vlees- en visgerechten en natuurlijk vegetarische gerechten zoals 'walnotenballetjes' en gierst met tofustokjes.

Dorrestein: 'Iedereen die aan ME, candidiasis, hypogykemie of voedselallergieën lijdt, kan nu lekkerder eten dan de rest van Nederland.'

Truus Ruiter

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden