Kook tot 't kookt

'Ik wou deze boek voor een lange ty¿d willen schry¿ven', meldt Valerie geen achternaam in haar voorwoord bij De Malteese keuken....

Adriaan de Boer

De 'translatie' is van Simone Nero. Haar naam staat keurig vermeld in het speciaal voor de Nederlandse toerist op Malta in de handel gebrachte kookboekje. Valerie is vanzelfsprekend trots op de gerechten van Malta, het eten is 'gevarie, avontuurisch en kleurry¿k. Het weergeeft het karakter en stemming van malteese mensen.' Die, op hun beurt, zijn 'makkely¿k, oprecht en aanlokkely¿k'.

Valerie spreekt de wens uit dat 'deze boek' bezoekers zal helpen 'onze recepten te proberen in hun rustig en priveuken'. Want 'vandaag hebben by¿na alle supermarkten een grote keuze op specery¿en, kruiden en andere ingridien'. Dus als de toeristen 'uit Malta zy¿n' kunnen ze ook een gerecht 'probeeren te koken, en ook natuurlijk om een, Maltees geheugen te hebben'.

Bij de ingredien springen in het oog een knobbeltje boter, gekapte wortelen (en gekapte peterovenselie, 'knof look' en uien), 'vrisse zachte kaasen', een kneepje zuiker, '1 baai blad', koeienvleesboullion, de precisering 'goedversla' bij eieren, datten, een halve kan gekande melk, grond amandelen en riesenbars.

'Gebaken macaroni'? 'Volg recept voor timpana en laat gebak uit.'

'Gebaken ry¿st'? 'Smeer een

bak met vet en plaats rauwe ry¿st d'erin.' Ook: 'Kook tot 't kookt De groentesoep met vlees voor 4 personen mag stevig heten. Samen met driekwart kilo varkensvlees gaan in de pan: 600 gram pompoen, een kleine bloemkool, een kleine witte kool, 3 rapen, 2 uien, 4 aardappelen, 4 tomaten en nog wat klein spul.

We kregen Malteese keuken te leen van een lezer uit Den Haag, die er in Valletta twee lira voor betaalde (ongeveer vijf euro). Geen geld voor 'een van de leukste boeken die hij het afgelopen jaar had gelezen'. Ik heb er nog geen maaltijden uit durven bereiden, schrijft hij, maar dat mag voor professionals geen probleem zijn. 'Ik denk aan witte vissen vis, vleestrok van varkenachter stuk vlees, gevulde datten en gebaken kony¿n'.

Dit is de letterlijke tekst van het recept voor lam stamppot.

'Braad knoflook in wat vet. Toevoeg wy¿n en tomaten purevlees en kruiden. Braad tot boter bruin wordt. Toevoeg aardappelen en sudeeer voor 30 minuten, toevoeg genoeg water zodat vlees niet opdroogt. Toevoeg wortels en erwten. Warm serveeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden