Kooistra weer voor rechter

De Groninger horecamagnaat Sjoerd Kooistra is opnieuw in opspraak geraakt. Voor de kantonrechter in Groningen stond hij dinsdag terecht voor faillissementsfraude en leeftijdsdiscriminatie....

Volgens Kooistra's advocaat heeft hij niets met het personeelsbeleid in zijn zaken te maken. Die taak ligt volgens Kooistra bij de uitbater, die de Brasserie van hem pacht. De vakbond meent echter te kunnen bewijzen dat de leiding van de Brasserie wel degelijk in handen ligt van het bedrijf Plassania, waarvan Kooistra zelf eigenaar van is. De advocaat van de bond wijst erop dat Kooistra de zaak geregeld bezoekt en persoonlijk opdracht gaf om de inrichting aan te passen.

De horecabond strijdt al tijden tegen de zogenoemde 'methode-Kooistra', die inhoudt dat Kooistra horecabedrijven koopt, ze failliet laat gaan en vervolgens schuldenvrij doorverkoopt. Bij deze transacties speelt vaak een klein groepje dezelfde personen een hoofdrol. De Brasserie had twaalf pachters sinds Kooistra de zaak in 1998 overnam.

Sjoerd Kooistra heeft zo'n tachtig cafés in Nederland, vooral in Groningen en Amsterdam. De ene na de andere gaat op de fles. In de zomer van 2003 gingen in Amsterdam

eerst de Three Sisters, the Three Sisters Pub en de Ritz aan het Rembrandtplein failliet, net als bodega Keyzer, naast het Concertgebouw.

In dezelfde periode sneuvelde in Groningen de volledige zuidwand van de Grote Markt: zes cafés in één keer. Op het Leidseplein in Amsterdam gingen de Heineken Hoek en de Oesterbar op de fles, om de hoek was Café Cox aan de beurt. De fiscus, zorgverzekeraars en uitkeringsverstrekker UWV lopen op deze manier miljoenen euro's aan premies mis. Ook veel leveranciers kunnen fluiten naar hun centen.

Overigens moesten de twee werknemers van de Brasserie volgens de huidige pachter, Horeca Combinatie Groningen, helemaal niet weg omdat ze te oud waren, maar omdat ze hun werk niet goed deden. De rechter doet op 14 juli uitspraak .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden