Koninkrijk Ecclestone onder druk

Opnieuw staat een grootheid uit de sportwereld terecht bij de rechtbank in München. Na Bayern-voorzitter Uli Hoeness (belastingontduiking) is het de beurt aan Bernie Ecclestone. Justitie verdenkt de Engelse Formule 1-baas van omkoping.

LONDEN - Wanneer Ecclestone schuldig wordt bevonden, wacht hem niet alleen een maximale celstraf van tien jaar, maar komt er ook een einde aan een tijdperk. De voormalige handelaar in tweedehands auto's kan dan niet langer het gezicht zijn van de Formule 1-sport.

Goedgehumeurd betrad de 83-jarige miljardair de rechtbank voor de eerste dag van het vijf maanden durende proces. De verdachte, die drie keer is getrouwd, maakte zelfs een grapje toen rechter Peter Noll bij hem informeerde naar zijn huwelijkse staat.

Ecclestone heeft echter alle reden om Noll te vrezen. Twee jaar geleden noemde de magistraat de F1-supremo 'de drijvende kracht' bij een fraudezaak die de Beierse bankier Gerhard Gribkowsky 8.5 jaar cel opleverde.

De zaak gaat terug naar het einde van 2005, toen de private-equityreus CVC Capital Partners het meerderheidsbelang van Bayerse Landesbank in de Formule 1 wilde overnemen. Om deze transactie te bespoedigen zou Ecclestone omgerekend 33 miljoen euro hebben overgemaakt aan Gribkowsky, destijds 'hoofd risico' bij de genoemde bank. Het ging Ecclestone om de macht. CVC stond er borg voor dat hij zijn positie als F1-baas behield.

Bij het Gribkowsky-proces gaf hij toe de betaling te hebben gedaan, maar volgens hem ging het niet om steekpenningen. Ecclestone werd naar eigen zeggen gechanteerd door de Duitser. De bankier zou namelijk van plan zijn geweest om de Britse fiscus op de hoogte te stellen van Ecclestones financiële handel en wandel. De Duitse aanklagers willen bewijzen dat het wel degelijk om omkoping gaat.

Eerder dit jaar kwamen bij een civiele zaak in Londen de vermeende steekpenningen ook al ter sprake. Het Duitse mediabedrijf Constantin Medien had Ecclestone voor de rechter gedaagd omdat het zich gedupeerd voelde door de 'corrupte transactie' met CVC. De rechter wees de claim af, maar hij voegde er in zijn vonnis wel aan toe dat Ecclestone Gribkowsky had omgekocht. Tevens noemde de Londense rechter Ecclestone een 'onbetrouwbare en onwaarachtige' getuige.

Voor de visserszoon staat nu zijn levenswerk op het spel. Hij begon als bescheiden racer, maar als manager klom hij op van eigenaar van de Brabham-racestal (met Nelson Piquet) tot dé baas van de koningsklasse in de autosport. Mede door het afsluiten van lucratieve tv-contracten wist hij van de Formule 1 een rijke, sprankelende champagnesport te maken. Bij Ecclestone zelf stroomde het geld binnen. Met 3.47 miljard euro is hij de op drie na rijkste inwoner van Groot-Brittannië.

Ecclestone heeft een talent voor controverses. Zo zorgde hij in 1997 voor de eerste smetten op het blazoen van Tony Blair. Kort nadat hij New Labour een miljoen pond had geschonken, werd de Formule 1- sport uitgezonderd bij het verbod op tabaksreclame. Over Ecclestone's politieke ideeën bestaan twijfels. Hij zei ooit de leiderskwaliteiten van Hitler te bewonderen, sprak zijn twijfels uit over de merites van de democratie en verdedigde onlangs Poetins visie op homoseksualiteit.

Een voorvechter van het feminisme zal Ecclestone evenmin snel worden. Hij werd van seksisme beschuldigd na zijn observatie dat vrouwelijke racers in het wit gekleed zouden moeten gaan 'net als alle andere huishoudelijke apparaten'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden