Koninklijk

Van Engeland natuurlijk - het laatste moderne, beschaafde land waar de monarchie niet alleen door het vorstenhuis, maar ook door het volk serieus wordt genomen....

MAG Camilla koningin worden?

Gisteren werd de gescheiden vriendin van Elizabeth's oudste zoon vijftig jaar, en de Prins van Wales had in Highgrove House een intiem partijtje aangericht voor tachtig gasten die met champagne en canapés werden ontvangen en rond zeven uur aan tafel gingen voor een vijfgangendiner dat bij mekaar ongeveer 30 duizend pond moet hebben gekost. Van de koninklijke familie was niemand aanwezig. Zelfs prinses Anne, die vlakbij woont en warme relaties onderhoudt met haar broer en diens buitenechtelijke partner, liet zich niet zien. Zulks in tegenstelling tot de ex van mevrouw Parker-Bowles: every inch sans rancune.

Als ik lieg, lieg ik in commissie, en de commissie is niet de eerste de beste: radio en televisie in het Verenigd Koninkrijk waren op oorlogssterkte uitgerukt om de voorbereidingen tot het feest te verslaan, maar er vooral ook de diepere betekenis van te duiden.

Zulke dingen worden daar nooit kinderachtig aangepakt.

'Dit is absoluut geen cloak-and-dagger-party', hoorde ik bijvoorbeeld een hoogleraarachtig iemand in een BBC-panel verzekeren - 'dit is een welbewuste démarche van Charles om zijn relatie met Camilla Parker-Bowles een officiële status te geven.'

'De eerste stap naar een huwelijk?', informeerde de gespreksleider.

'Trouwen is voor geen van beiden aan de orde', merkte een sjieke dame op, die vermoedelijk ook op royalty was afgestudeerd. 'Camilla heeft ook geen enkele behoefte aan koninklijke verplichtingen. Maar ze moeten wel samen naar Ascot kunnen.'

De discussie kenmerkte de volwassenheid waarmee Engeland zich verhoudt tot zijn koningshuis, maar stond vanzelfsprekend onder de spanning van het intussen al weer zestig jaar oude Britse koningsdrama van Charles' achteroudoom Edward VIII, die de liefde verkoos boven de troon. Zou Charles nog eens voor mekaar krijgen wat Edward in 1936 niet werd gegund omdat de Anglicaanse Kerk geen (tweemaal!) gescheiden vrouw naast haar Hoofd kon dulden?

De oude wonden waren nog maar pas geleden weer opengereten bij het bericht dat alle bezittingen van de verbannen Windsors, inclusief ik meen een rammelaar die Edward nog van koningin Victoria had gekregen, binnenkort bij Sotheby's geveild gaan worden. En wie had die boel opgekocht? Precies dezelfde onvoorstelbaar rijke Arabier die ook Harrod's al bezit, en bij wie Diana de afgelopen weken mét haar kinderen in St. Tropez heeft gelogeerd!

Niet bekend

Sky News opende intussen omstreeks half twee twintig telefoonlijnen waarop de bevolking antwoord kon geven op de vraag: Could you accept Camilla as queen?

Urenlang werd de stemming gepeild door middel van straatinterviews, en die gaven de indruk van een overdonderende, nationale sympathie voor het jonge (nou ja), romantische paar.

De uitslag van de enquête op basis van 6000 geregistreerde antwoorden was des te onverbiddelijker: 19 procent was bereid het gescheiden vrouwtje naast de gescheiden troonpretendent te gedogen. En 81 procent had nee gezegd.

Maar dat bedoel ik met de volwassen relatie die ze in Engeland met de dynastie onderhouden: die mag z'n gang gaan, maar er zijn grenzen.

In Rotterdam werd op dat moment een oranjekleurige lolly geïntroduceerd (sinaasappelsmaak) in de vorm van het hoofd van onze kroonprins. Het verschil is schrijnend. Wij lebberen als het om het koningshuis gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.