Koninklijke villa wordt Griekse politieke kwestie

De Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander is in Griekenland nu ook een politieke kwestie geworden. De oppositie eist opheldering over 'illegale bouwsels' bij het zomerhuis aan de Griekse kust. De belangrijkste Griekse oppositiepartij, het radicaal-linkse Syriza, heeft parlementaire vragen gesteld over de 'ongrondwettelijke' vergunningverlening.

ISTANBUL - Critici in Griekenland ergeren zich aan de aanleg van een privé-haventje en de constructie van bijgebouwen, die waarschijnlijk bedoeld zijn voor de beveiligers van Willem-Alexander. Ook zijn ze er kwaad over dat de kuststrook bij de villa is afgesloten voor buitenstaanders.

'In de Griekse grondwet is vastgelegd dat iedereen het recht heeft om elk strand te betreden', zegt Syriza-parlementariër Nadia Valavani. 'Dit betekent bijvoorbeeld dat een Grieks hotel een strand niet kan voorbehouden aan gasten. Gewone burgers blijven toegang houden tot zo'n strand. En het is in Griekenland ook verboden om te bouwen binnen 500 meter van de waterlijn.'

In Griekenland lappen veel rijken en machtigen deze regels aan hun laars, daarbij profiterend van de zwakte van de overheid en de wijdverbreide corruptie. Er zijn in de praktijk dan ook heel wat privéstranden. Maar volgens de parlementariërs zou je van de Nederlandse koning beter mogen verwachten.

Willem-Alexander en Máxima kochten de villa bij het Griekse kustplaatsje Doroufi in 2012. Tot ergernis van de oppositie vaardigden drie Griekse ministers afgelopen voorjaar een decreet uit waarin zij toestemming gaven voor de installatie van een veiligheidssysteem en voor de aanleg van een haventje.

'We hebben hier helaas veel rijken die het recht naar hun hand zetten', zegt parlementariër Valavani. 'Maar deze zaak springt er uit omdat het om een koning gaat en omdat drie ministers een besluit tekenden dat in strijd is met onze grondwet.'

Op de achtergrond speelt dat in Griekenland een verhit debat woedt over een wetsvoorstel dat het makkelijker moet maken om aan de kust te bouwen en om stranden af te sluiten. De conservatieve premier Antonis Samaras wil daarmee de ontwikkeling van de kust bevorderen en de economie stimuleren. Maar milieugroepen en de linkse oppositie zijn mordicus tegen.

'Wij vinden dat alle stranden open moeten zijn voor alle Grieken', zegt de lokale activist Makis Katsaïtis. 'Zoals het nu gaat , worden wij gewone mensen steeds meer weggedrukt naar de beroerdste stranden. Ik kan me best voorstellen dat de kust bij de villa van uw koning wordt afgesloten als hij er is, om zijn veiligheid te beschermen. Maar hij is hier hooguit een paar weken per jaar. Waarom zou ik de rest van het jaar niet met mijn gezin naar dat strand mogen?'

Eerder deze maand stelden leden van de Tweede Kamer ook al vragen over de Griekse villa. De Kamerleden willen vooral weten hoeveel geld de Nederlandse overheid steekt in het zomerhuis en de grond eromheen.

Rijk trekt 9 ton uit voor verbouwing werk- en logeerpaleis prinses Beatrix

Het ministerie van Wonen en Rijksdienst heeft 900.000 euro uitgetrokken voor de verbouwing van Noordeinde 66, het woonhuis van Willem-Alexander voordat hij koning werd. Het pand is in stilte onderdeel gemaakt van paleis Noordeinde en gaat dienen als logeeradres voor prinses Beatrix. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van PvdA-Kamerlid Albert de Vries.

Premier Mark Rutte zei vrijdag: 'De koning stelt een deel van zijn paleis beschikbaar aan zijn moeder. Prinses Beatrix is lid van het Koninklijk Huis en heeft vaak verplichtingen in Den Haag. Het is belangrijk dat zij ook hier een pied à terre heeft van waaruit zij haar werkzaamheden kan verrichten.'

Beatrix woonde tijdens haar koningschap op paleis Huis ten Bosch en verhuisde in februari naar haar privébezit kasteel Drakensteyn. Willem-Alexander nam Noordeinde 66 in 1993 over van zijn oma, koningin Juliana, voor 750.000 gulden (340.000 euro). Hij woonde er van 1995 tot 2003. Toen verkocht hij het pand aan de staat voor 3,25 miljoen euro en verhuisde naar villa De Eikenhorst in Wassenaar, dat privébezit is. Op termijn zullen hij en koningin Máxima hun intrek nemen in Huis ten Bosch, eigendom van het Rijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden