Koninklijke taart en een broodje van de prinses

Koningin Beatrix kwam zaterdagmorgen op zorgboerderij De Groote Modderkolk in het Gelderse Loenen niet om te praten, maar om te werken....

ANP

De koningin en de prinses deden zaterdag met ongeveer 43.000 anderen vrijwilligerswerk in het kader van de landelijke vrijwilligersdag Make a Difference Day (MADD). Vorig jaar kwamen 37.000 mensen op het evenement af. De belangstelling van politici en de koninklijke familie draagt volgens een woordvoerster van de organisatie bij aan de toegenomen belangstelling voor MADD.

Op De Groote Modderkolk hielpen ze tien verstandelijk gehandicapte jongeren, die daar onder meer een theeschenkerij exploiteren waar bezoekers taart, soep en broodjes kunnen kopen.

‘Ik ben niet zo goed in appeltaarten bakken’, zei de koningin tegen Frederieke. Maar dat was volgens de bewoonster geen probleem, want zij had een fotoboekje met uitleg. ‘Daar moeten we goed in kijken hoor’, benadrukte ze. Stap voor stap fabriceerden ze samen een van de appeltaarten, waarom De Groote Modderkolk in de omgeving beroemd is.

Prinses Margriet hielp de 24-jarige Clement met broodjes smeren. Ondertussen bediende de prinses klanten van de theeschenkerij. ‘Zij is wel huishoudelijk hoor’, meldde één van de vaste vrijwilligsters. ‘Ze veegde kruimels weg en lette er op dat overgebleven vleeswaren en kaas netjes werden afgedekt. Toen ze meehielp met afdrogen, kreeg ik zelfs een vriendelijk standje dat een kom niet schoon was.’

MADD is dit jaar voor de derde maal georganiseerd. De koninklijke familie doet elk jaar volop mee. ‘Dat komt omdat we in 2005 bij een evenement waren in het kader van het regeringsjubileum van de koningin’, legt MADD-woordvoerster Nienke van Helden uit. ‘Maar de familie vindt het ook echt leuk, ze bedenken grotendeels zelf waar ze gaan helpen. Het werk op deze zorgboerderij was ook een eigen idee.’

Het asielzoekerscentrum waar prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien hebben geholpen was eveneens een eigen vondst, net als de nachtopvang voor daklozen waar Pieter-Christiaan en Anita zaterdagavond werken. Máxima wilde helpen in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en heeft daar tijdschriften rondgebracht.

Ook Pieter van Vollenhoven, prins Maurits en prinses Marilène hebben zaterdag de handen uit de mouwen gestoken, net als premier Balkenende, minister Donner en minister Van der Hoeven. Maar misschien heeft Remco van de zorgboerderij wel de mooiste dag gehad: hij mocht als autokenner zomaar even plaatsnemen in de koninklijke limousine, terwijl de eigenaresse van de wagen druk was met het bedienen van zijn huisgenoten.

Koningin Beatrix bakt zaterdag op de Make A Difference Day een appeltaart samen met Frederiek de Sonnaville (links), bewoonster van activiteitencentrum Open erf De Groote Modderkolk in het Gelderse Loenen. (ANP) Beeld
Koningin Beatrix bakt zaterdag op de Make A Difference Day een appeltaart samen met Frederiek de Sonnaville (links), bewoonster van activiteitencentrum Open erf De Groote Modderkolk in het Gelderse Loenen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden