Koninklijke paleizen bij Microsoft wél te zien

Microsoft beconcurreert Google Earth met gedetailleerde luchtfoto’s. Ook van militaire complexen en koninklijke paleizen in Nederland...

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Amsterdam Wie graag vanachter zijn computer laag vliegt over Nederland – over de Utrechtse Heuvelrug, linksaf door de Gelderse Vallei – ergert zich aan blinde vlekken op de kaart. Op last van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) worden foto’s van militaire terreinen en koninklijke paleizen onscherper gemaakt. De vraag is alleen: hoeveel?

Google Earth kocht in 2005 een serie luchtfoto’s van Nederland met een resolutie van 40 centimeter (een voorwerp van die afmeting is nog net te onderscheiden). Maar het ministerie van Defensie in Den Haag, de paleizen van de koningin of de marinehaven in Den Helder (bovenste afbeelding) werden resoluut in blokjes weergegeven.

Softwarebedrijf Microsoft aast ook op de markt voor geo-informatieve diensten en begon eind 2007 luchtfoto’s te laden op de website maps.live.com. In het oog springend verschil: scherpere beelden van gevoelige objecten. De MIVD ging volgens het bedrijf akkoord met een resolutie van 1 meter.

Genoeg dus om F-16’s op de vliegbasis van Leeuwarden te tellen, in te zoomen op de onderzeeboten in Den Helder, het marinecomplex in Amsterdam (onder) of de contouren van Huis Ten Bosch (midden). Ook ’s lands munitiebunkers, voorheen onvindbaar op kaarten, zijn nu gewoon te zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden