Koninklijke drijfjacht wettelijk verboden

Het kabinet heeft in informele contacten met de Tweede Kamer bevorderd dat een verbod op de koninklijke drijfjacht in de wet wordt vastgelegd....

Behalve PvdA, D66, GroenLinks en de SP, heeft nu ook de ChristenUnie zich aangesloten bij een verbod. Daarmee zijn er tachtig parlementarïers tegen de geliefde vrijetijdsbesteding van het Huis van Oranje. PvdA-staatssecretaris Faber van Landbouw heeft in haar brief aan het parlement benadrukt dat er een wetswijziging nodig is om van de drijfjacht af te komen. Als het bij een Kameruitspraak zou blijven, hebben de Gedeputeerde Staten van verschillende provincies de kans om het koninklijk huis een drijfjachtontheffing te verlenen.

Dinsdag was Faber op bezoek bij koningin Beatrix op Paleis Noordeinde. 'Over gesprekken binnen de Kroon worden nooit mededelingen gedaan', zegt de hoofddirecteur E. Brouwers van de RVD. Hij wijst erop dat dit soort afspraken ver vantevoren wordt gemaakt. 'Maar dat zegt natuurlijk niets over de inhoud van het besprokene.'

Dinsdagochtend besloot de ChristenUnie, het nieuwe samenwerkingsverband van de kleine christelijke partijen RPF en GPV, RPF-Kamerlid Stellingwerf te volgen. Lange tijd heeft dit moeilijk gelegen, omdat deze fractie de band met het koningshuis koestert.

Stellingwerf: 'Het was voor ons niet moeilijk om de drijfjacht als zodanig te beoordelen. Als je daar een keus in hebt gemaakt, dan moet dat voor iedereen gelden. Ook voor het koningshuis.'

Omdat alle grote landgoedeigenaren al hebben laten weten te zijn gestopt met de drijfjacht, is het koninklijk huis nog de enige grootgrondbezitter die de drijfjacht wil continueren. Het koninklijk huis had zich voorgenomen het bericht om te stoppen met de jacht naar buiten te brengen voordat een Kamermeerderheid de regering opdraagt een verbod af te kondigen.

Maar ook in dat geval zal de Tweede Kamer niet van haar plan afwijken een wetswijziging voor te stellen. Want alleen een wetswijziging kan voorkomen dat Gedeputeerde Staten de koninklijke familie oogluikend ontheffing verlenen.

D66-Kamerlid Augusteijn heeft een motie opgesteld waarin ze de regering opdraagt op korte termijn een wetswijziging voor te bereiden om drijf- en drukjacht te verbieden. De PvdA aarzelt nog of de drukjacht verboden zou moeten worden. Daarbij gaat het om één jager die in geval van overpopulatie een zwijn afschiet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden