‘Koninklijk Huis levert jaarlijks tussen de 4 en 5 miljard op’

Het Koninklijk Huis kost de Staat der Nederlanden in 2010 40 miljoen per jaar en is daarmee een van de duurste koningshuizen. Maar wat levert het op? Tussen de vier a vijf miljard, zo blijkt uit een onderzoek van professor Harry van Dalen, verbonden als econoom aan de Universiteit van Tilburg.

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

De Tilbursge econoom vergeleek monarchieën met andere staatsvormen. Van Dalen constateerde dat het nationale inkomen van monarchieën over de afgelopen decennia 1 procent meer groeide dan een willekeurige republiek of dictatuur. Volgens de professor trekt een monarchie door zijn stabiliteit eerder buitenlandse investeerders aan. Bovendien brengen de handelsmissies die op staatsbezoeken meegaan in het kielzog van het Nederlandse staatshoofd 200 miljoen euro per keer op, zo becijferde het ministerie van Economische Zaken.

Directeur Steven Sarphatie van Wijs en Van Oosteveen Vermogensbeheer liet het onderzoek uitvoeren en publiceerde dat in het blad Geld en Beleggen. Nu heeft het koningshuis een roerig jaar achter de rug. Schrikt dat buitenlandse investeerders niet af? Gedoe over de vakantievilla in Mozambique, de vliegkosten van de Oranjes, de belastingconstructies van prinses Christina via paleis Noordeinde, de kosten van de Groene Draeck waarop koningin Beatrix vaart, de investering van Willem-Alexander in Argentinië, de mislukte aanslag van Karst T. op de Oranjes, de paniek bij de dodenherdenking op 4 mei ’s avonds.

Sarphatie: `Voor buitenlandse investeerders zijn dit interne aangelegenheden. Het gaat hen erom dat het een stabiele monarchie is, waar koningin Beatrix al dertig jaar koningin is. Zij is een merk en benadert miljardenmerken als Philips en Heineken. Als Beatrix blijft zitten, hoeven we minder te bezuinigen.’

Op de vraag of het geld kost als Willem-Alexander de troon overneemt, antwoordt Sarphatie: ‘Hij is nog geen merk, de prins werkt er wel hard aan, daarom is hij veel op reis. Dat blijft niet onopgemerkt.’

Koningin Beatrix in de gouden koets (Martijn Beekman/ de Volkskrant) Beeld
Koningin Beatrix in de gouden koets (Martijn Beekman/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden