Koning

In een heroïsche poging het onverenigbare te verenigen, kwam de PvdA gisteren met het rapport 'Verbindend koningschap in de Republiek'. Sociaal-democraten zijn van oudsher republikeinen, vandaar dat republiek, maar het electoraat is in meerderheid monarchistisch, zodoende dat verbindend koningschap. Je moet toch wat, als partij in nood.


Als het aan de PvdA ligt, wonen wij straks in de enige koninklijke republiek ter wereld. In het rapport is sprake van 'de republikeinse aanvaarding van het koningschap'. Het is maar te hopen dat er geen kritische vragen over komen, want leg dat maar eens uit, aan zo'n domme buitenlander.


'Our king is the constitutional guardian of the republic. See?'


'Hu-uh, yeah, right.'


Acht maanden heeft een PvdA-commissie op het rapport gebroed, maar nu ligt er dan ook wat. Willem IV hoeft straks geen formateur meer aan te wijzen, dat doet het parlement.


Is dat alles? Ja, dat is alles. Het voorstel om de koning het voorzitterschap van de Raad van State te ontnemen gaat het zeker niet halen. Waarmee de bijdrage van de PvdA aan de modernisering van het koningschap dus is afgerond - de te verwaarlozen verkleining van het lidmaatschap van het Koninklijk Huis daargelaten.


De koning blijft deel uitmaken van de regering, de premier moet elke maandag een pilsje gaan drinken met Willem IV en alle ministers gaan weer twee keer per jaar op audiëntie om uit te leggen wat ze eigenlijk uitvoeren. De hele poppenkast blijft intact.


De idiote kronkel in ons staatsbestel blijft ook bestaan: Willem IV is onschendbaar en de regering is verantwoordelijk voor alles wat hij zegt. Hij mag zich intussen stiekem, net als zijn moeder, blijven bemoeien met de inhoud van de Troonrede en kan 's nachts de premier uit zijn bed bellen met een adviesje. Heb je met de koning gesproken, dan mag je niet zeggen waarover, want dat blijft behoren tot het geschifte padvindersgedoe van het 'Geheim van het Noordeinde'.


In mei legde premier Rutte in een brief aan de Kamer uit dat de koning wat hem betreft gewoon deel kan blijven uitmaken van de regering, omdat hij toch geen macht heeft. De dienstdoende hofnar van de PvdA, Pierre Heijnen, was daar erg blij mee. Als dat zo was, hoefde er namelijk ook niks te veranderen. Eigenlijk is het PvdA-rapport, mede opgesteld door Heijnen, weinig meer dan een bevestiging van dat rijke inzicht.


Ik zou zeggen: als de koning toch geen macht heeft, haal dan ook de laatste twijfels daaraan weg en maak de baan ceremonieel. Weliswaar voelt de kroonprins daar weinig voor, maar het staat hem uiteraard vrij ontslag te nemen en een bedrijf voor waterbeheer of een modellenbureau te beginnen.


Het zou me overigens niks verbazen als Máxima haar man er inmiddels van heeft overtuigd dat er ook voor hem louter voordelen kleven aan een ceremoniële functie. Niet elke maandag dat saaie gezeur aan je kop, huizen bouwen waar je wilt, de wereld rondraggen in het kader van Hollandpromotie en Oranjegevoel en vooral: vrijheid van meningsuiting.


De PVV komt met een initiatiefwet voor een ceremonieel koningschap. Eindelijk een goed voorstel van die partij - dat zou ook een keer tijd worden. De PvdA zal het niet steunen, waardoor het plan niet doorgaat: gemiste kans.


'Alex, ligt die fokking PvdA weer dwars!'


Volgens partijvoorzitter Liliane Ploumen kan de PvdA nu weer 'leiderschap tonen in de discussie over de monarchie'. Als de kool en de geit sparen onder het tonen van leiderschap valt, heeft ze gelijk. Zo niet, dan is het rapport een nieuw testimonium paupertatis van een doodsbange partij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden