Koningssloep mogelijk bij troonswisseling

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gaat bekijken of de Koningssloep, ook wel de 'Gouden Koets te water' genoemd, gebruikt kan worden bij de troonswisseling op 30 april in Amsterdam. Het museum heeft van de BankGiro Loterij geld gekregen om de koninklijke sloep te restaureren.

De Koningssloep. Beeld ANP
De Koningssloep.Beeld ANP

'Ik ben inmiddels gevraagd of de Koningssloep op tijd gereed zou kunnen zijn om prins Willem-Alexander op 30 april naar de inhuldiging te vervoeren', zei directeur Willem Bijleveld woensdag. 'We gaan hier natuurlijk ons uiterste best voor doen.'De troonsbestijging van Willem-Alexander en de viering van 200 jaar koninkrijk is het perfecte moment om het nationale icoon 'terug te geven aan de Nederlanders', verklaarde Bijleveld.

De Koningssloep is een van de populairste objecten in de collectie van het maritieme museum. Het is een galei uit 1816 waarmee de koninklijke familie zich bij bijzondere gelegenheden liet vervoeren. Koningin Juliana en prins Bernhard hebben het schip nog gebruikt bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Het zou moeten lukken om de sloep binnen enkele maanden vaarklaar te maken, liet een woordvoerster weten. Het gaat er vooral om dat het vaartuig niet lekt. Conservatoren en museummedewerkers gaan donderdag kijken naar de staat van de sloep, die momenteel ligt opgeslagen in een depot.

Om het schip gereed te maken voor de presentatie in het museum, is meer tijd nodig. Het is de bedoeling dat de Koningssloep vanaf het najaar 2014 weer te zien zal zijn voor het publiek. De sloep krijgt een plek in een goed beveiligde, glazen behuizing aan een steiger bij het museum. Het museumstuk was te zien tot de verbouwing van het museum in 2007. Na de heropening in 2011 kon het vaartuig niet binnen de muren van het gebouw worden opgenomen.

Het Scheepvaartmuseum kreeg 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij. Daarvan is ongeveer 30.000 euro bestemd voor de restauratie van de sloep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden