Koningspaar en Rutte naar Sotsji

Praten met de Russen is volgens premier Rutte productiever dan een boycot. De politiek steunt hem. Maar belangenorganisatie COC is 'diep, teleurgesteld'.

DEN HAAG - Het besluit met een zeer zware delegatie - premier, koning, koningin en minister van Sport zullen hun opwachting maken - naar de Olympische Winterspelen in Sotsji af te reizen, kan rekenen op brede politieke steun. Maatschappelijke organisaties zijn minder opgetogen. 'Verbijsterd en diep, diep teleurgesteld', dat was de reactie van voorzitter Tanja Ineke van homobelangenorganisatie COC.


Premier Rutte volgt in Sotsji de openingsceremonie en de 5.000 meter schaatsen voor mannen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig bij een deel van het programma. Minister Edith Schippers van Sport komt wat later. 'We hebben nooit overwogen om niet te gaan', zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.


Nederland loopt daarmee uit de pas bij zijn bondgenoten. Buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders als de Amerikaanse president Obama, bondskanselier Merkel, de Duitse president Glauck, de Franse president Hollande, de Britse eerste minister Cameron, koningin Elisabeth, premier Harper van Canada, de Belgische eerste minister Di Rupo en de Israelische eerste minister Netanyahu lieten eerder weten niet naar Sotsji af te reizen.


'Ik zie niets in een boycot', zei premier Rutte bij zijn wekelijkse persconferentie. Zijn voornaamste argument: 'Wij staan als één man achter onze sporters. Hoe kun je dat beter laten zien dan door als voorman van het kabinet en met de koning ook in zijn rol als erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) daarnaartoe te gaan.'


De winterspelen staan ter discussie vanwege de schendingen van de mensenrechten in Rusland en de houding van de Russische overheid jegens homoseksuelen. Volgens Rutte zijn er veel contacten met Russische organisaties over deze onderwerpen. Juist door naar Sotsji te gaan kunnen ze aan de orde worden gesteld, vindt de premier.


Hij noemde als voorbeeld het bezoek dat de Russische president Poetin in april aan Nederland bracht. 'Daar hebben we, in het Scheepvaartmuseum, zeker een uur over homorechten gesproken. Poetin had er lol in. Ik had nog wel andere onderwerpen willen aansnijden, maar die kwamen door zijn uitvoerige reactie in het gedrang.' De premier verdedigde dat het heel goed mogelijk is met een land tegelijk meningsverschillen te hebben en handelsrelaties te onderhouden. 'Als we als Nederland alleen zaken willen doen met landen die dezelfde standaarden hanteren als wij, dan wordt de wereld heel klein.'


Dat andere staatshoofden besloten niet te gaan, heeft volgens Rutte niets met een boycot te maken. 'Bondskanselier Merkel en de Franse presidenten gaan nooit naar de Winterspelen. Terwijl de Nederlandse regeringsleider daar gewoonlijk wel aanwezig is.'


Rutte voerde ter verdediging aan dat regeringsleiders van onder andere Italië, Estland, Letland en Slovenië wel in Sotsji zullen zijn. Ook kroonprins Frederik van Denemarken en Groothertog Hendrik van Luxemburg komen naar de winterspelen. Zij zijn lid van het IOC.


In politiek Den Haag kwam de enige kritiek van de linkerzijde. 'Jammer dat het kabinet uit de pas loopt door premier en koning te sturen', reageerde het D66-kamerlid Sjoerdsma. 'Het stelt me toch een beetje teleur dat er zo'n zware delegatie gaat', zei SP'er Harry van Bommel. Hanke Bruins Slot van het CDA vroeg zich af waarom de ministers die mensenrechten en homo-emancipatie in hun portefeuille hebben niet meegaan. VVD en PvdA zeiden niets in een boycot te zien.


Volgens een onderzoek van EenVandaag, dat een week geleden werd gehouden onder 29.000 Nederlanders, vindt tweederde van de bevolking dat Rutte niet naar Sotsji zou moeten gaan.


Rutte zei nog te hopen dat Nederland minstens even goed zou presteren als vier jaar geleden in Vancouver, toen acht medailles werden gehaald. Daar blijkt ook de prioriteit van de PVV te liggen. Kamerlid Reinette Klever: 'Goed dat onze koning, koningin, premier en minister naar Sotsji gaan. We gaan voor goud.'


IOC-lid: 'Corruptie Sotsji bijna 13 miljard euro'

Eenderde van al het geld dat is uitgegeven aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji is opgegaan aan corruptie. Dat heeft Gian Franco Kasper, lid van het Internationaal Olympisch Comité, vrijdag gezegd. Hij is ook president van de internationale skifederatie. De Spelen kosten naar schatting 37,5 miljard euro. Kasper zei dat aanbestedingen voor de Spelen zijn toegekend aan de 'bouwmafia', een groep zakenlieden die nauwe banden heeft met het Kremlin en president Poetin. Volgens Kasper gaat het om Russisch geld dat aan de strijkstok is blijven hangen, niet om IOC-geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden