NieuwsWoningsdag

Koningsdag wordt Woningsdag, thuis en online gevierd

Koningsdag wordt dit jaar Woningsdag, met een ‘digitale kleedjesmarkt’ en ’s middags muziekoptredens bij ouderencomplexen, gevolgd door een nationale toost.

Anneke Stoffelen
Drukte op Koningsdag in 2019. Beeld ANP
Drukte op Koningsdag in 2019.Beeld ANP

Dit plan heeft de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) woensdag bekendgemaakt. De nationale viering van Koningsdag zou in Maastricht plaatsvinden, maar werd in maart geschrapt.

De afgelopen weken is gezocht naar veilige alternatieven. ‘Er is behoefte aan saamhorigheid’, zegt Pieter Verhoeve, KBOV-voorzitter en tevens burgemeester van Gouda.

Het idee is dat heel Nederland 27 april de vlag uitsteekt, ‘voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving’. De KBOV vraagt overal de klokken te luiden tussen 9.45 en 10.00 uur, ‘als teken van verbinding, verdriet en vreugde’.

Aansluitend zal, op initiatief van het Concertgebouworkest, op veel plekken het Wilhelmus te horen zijn. Iedereen wordt opgeroepen vanuit het raam of de tuin het volkslied mee te zingen of te spelen.

Verhoeve feliciteert vervolgens de koning met zijn 53ste verjaardag, vanuit het stadhuis in Gouda. Om 12 uur begint een digitale vrijmarkt. Kinderen wordt bovendien gevraagd vooraf een brief of tekening te maken voor de koning. Presentator Ali B is ambassadeur van dit project en moet zorgen dat al die uitingen op Koningsdag bij Willem-Alexander terechtkomen.

’s Middags worden muzikanten en artiesten opgeroepen om vanaf 15.00 uur op te treden voor de ouderen in hun gemeenschap. De viering wordt om 16.00 uur afgesloten met een nationale toost.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden