Koningsdag live: 'Ik had er vanmorgen geen zin in, maar het is weer als vanouds gezellig'

Jasper Kars / ANP

Koningsdag is begonnen. Koning Willem-Alexander, die vandaag 51 jaar wordt, koningin Máxima, prinsessen en andere leden van het Oranjehuis zijn te gast in Groningen. Onze verslaggever en fotograaf zijn op de vrijmarkt in Harderwijk. Volg hier de Koningsdagontwikkelingen.

Vrijmarkt Koningsdag in Harderwijk. Beeld Pauline Niks
Vrijmarkt Koningsdag in Harderwijk.Beeld Pauline Niks

Ondertussen op de vrijmarkt:

Onze verslaggever Jasper Kars praat met ondernemers op de vrijmarkt in Harderwijk.

Harm de Boer: ‘Dit is nostalgie van eigen bodem: het schort is nog van mijn oma geweest. Ik vind het echt prachtig. We hebben de keuken laatst verbouwd en helaas paste dit niet meer binnen het interieur. Nu verkoop ik het hier voor niet minder dan 15 euro. Het is mooi om te zien dat spullen een nieuw leven krijgen op zo’n rommelmarkt. Ik struin zelf ook regelmatig dit soort vrijmarkten af op zoek naar mooie designspullen. Ook dit jaar is de sfeer hier weer fantastisch.’

Corella Termaat: ‘Toen we hier kwamen wonen kregen we dit grote schilderij er gratis bij. Maar nu ben ik er helemaal op uitgekeken. Voor een tientje mag iedere koper hem meenemen. Het geld wat we hier verdienen gaat in de spaarpot van de kinderen. Een van mijn zoontjes staat verder op ook met een kleedje te verkopen, een echte zakenman. Op de vrijmarkt is het altijd feest. ik sta hier ieder jaar, lekker gezellig en gemakkelijk.’

Charon van Schalm: ‘Ik spot vaak vogels en maak hier dan foto’s van. Ik kocht dit boek ooit bij de kringloop en werd gelijk gegrepen door de mooie plaatjes, maar nu is het tijd om het te verkopen. Van het geld dat ik hier vandaag verdien wil ik een nieuwe lens voor mijn camera kopen: dan kan ik betere foto’s van vogels maken. Tot nu toe gaat het best aardig, ik heb al 150 euro verdiend. Al had ik er vanochtend geen zin in. Maar nu is het toch weer als vanouds gezellig.’

Lars Oostenenk (12) en Thijs Oostenenk: ‘Op Google zochten we naar goede ideeën voor Koningsdag en toen kwamen we uit bij het rat van fortuin. We hebben dit gemaakt van triplex, een muziekstandaard en stickertjes. Voor een euro mogen mensen draaien en maken ze kans op snoep. Tot nu toe hebben we toch al 15 euro per persoon verdiend. Dat komt goed van pas bij de spelcomputer waarvoor we sparen.’

Vrijmarkt Koningsdag Harderwijk. Beeld Pauline Niks
Vrijmarkt Koningsdag Harderwijk.Beeld Pauline Niks
Harderwijk, vrijmarkt Koningsdag  Beeld Pauline Niks
Harderwijk, vrijmarkt KoningsdagBeeld Pauline Niks

Lintjesregen

Dit jaar hebben 2.906 personen een koninklijke onderscheiding gekregen, 1.047 vrouwen (36 procent) en 1.859 mannen. Dit zijn de opvallendste lintjes:

De jongste: Michael van Gerwen (29 jaar / darter).
De oudste: André du Pon (105 / vrijwilliger in Vlaardingen en mantelzorger).
De bekendste: Caroline Tensen (presentator, voor haar maatschappelijke betrokkenheid).
De opvallendste: Regina Nipius (voorzitter van de Rotterdamse Darts Organisatie).
De vroegste: Edwin Evers (dj bij Radio 538), werd vrijdag in zijn eigen ochtendshow Evers staat op verrast.
De minst verrassende: John Leddy (acteur en vrijwilliger).
De hoogste: Frans van Knapen (emeritus hoogleraar levensmiddelenhygiëne en veterinaire volksgezondheid), kreeg als enige gedecoreerde de titel Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.
Het echtpaar: Alie en Luit Spijk uit Roodeschool (lokale politiek en vrijwilligerswerk bij voetbalclub).
De weigeraar: Cees Houmes (D66-raadslid in De Ronde Venen), bedankte voor het lintje. 'Ik ben democraat in hart en nieren en heb er geen behoefte aan om de koning te behagen.'

Koninklijke familie praat over gaswinning

De aardgas- en aardbevingsproblematiek bleven vrijdag niet onbesproken tijdens de viering van Koningsdag in Groningen. Zo was er op de Grote Markt een gesprek met slachtoffers van de aardbevingen onder leiding van de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog.

De koning refereerde aan de kritiek die mensen de afgelopen vijf jaar met hem deelden, dat ze een gebrek aan empathie voelden. 'Wordt er nu beter naar u geluisterd', vroeg Willem-Alexander aan de gedupeerden. Hij toonde begrip voor hun situatie. 'Voor mij is het niets nieuws, maar we willen ook de rest van Nederland graag laten zien wat hier speelt', zei de koning.

Vrijmarkt Koningsdag Harderwijk. Beeld Pauline Niks
Vrijmarkt Koningsdag Harderwijk.Beeld Pauline Niks

Harderwijk viert Koningsdag

We zijn live vanaf de vrijmarkt in Harderwijk. Vanuit de hele regio zijn mensen al vroeg opgestaan om te struinen op de vrijmarkt in Harderwijk, een kleedjesmarkt die van oudsher tienduizenden bezoekers trekt. De verkoop vindt plaats op de Vischmarkt en rondom de historische binnenstad.

Om zes uur ’s ochtends stonden de eerste mensen met hun koopwaar op de smalle straatjes van het stadje. Van oude meuk tot verborgen pareltjes: tussen de wapperende rood-wit-blauwe vlaggen met oranje wimpels probeert menig vrijmarktbezoeker vandaag zijn slag te slaan. Het is droog en er waait een zacht briesje: goede omstandigheden om eens lekker langs alle kraampjes en kleedjes te wandelen. Inmiddels zijn de meeste verkoopplekken bezet en lopen de bezoekers tevreden, soms in oranje gehuld, langs de verschillende kleedjes.

Vanaf de vrijmarkt in Harderwijk houden we je op de hoogte van wat er gebeurt op een van de best bezochte kleedjesmarkten van Nederland.

De prinsessen tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. Beeld ANP
De prinsessen tijdens Koningsdag 2018 in Groningen.Beeld ANP

Koningspaar aangekomen in Groningen

Koning Willem-Alexander is met zijn vrouw Máxima en dochters aangekomen in Groningen om daar Koningsdag te vieren. Ook een groot aantal andere leden van de koninklijke familie viert de verjaardag van de koning mee in de hoofdstad van de provincie Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas ontvingen de koning en zijn gezelschap. De koning is vrijdag 51 jaar geworden.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn in Groningen aangekomen.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn in Groningen aangekomen.Beeld ANP

Groningen wil de stad en de regio laten zien door de ogen van Groningers uit de hele provincie. Rode draad is een twee uur durende wandeling door de binnenstad, met veel muziek en sport. Op de Grote Markt belicht de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, de aardbevingsproblematiek in Groningen. De koninklijke familie ontmoet hier enkele gedupeerden. Hier is ook een presentatie van bedrijven die veel doen aan de transitie naar nieuwe vormen van energie.

In de Stoeldraaierstraat laat de in Usquert opgegroeide internetondernemer Ben Woldring 'zijn' Groningen zien: een regio waar veel jonge en innovatieve maar ook internationale bedrijven zich vestigen. Verder is er een kijkje in het studentenleven, met een mini-college op de trappen van het Academiegebouw.

De eerste oranjefans verzamelen zich al vroeg langs de route op Koningsdag in Groningen. Beeld ANP
De eerste oranjefans verzamelen zich al vroeg langs de route op Koningsdag in Groningen.Beeld ANP

Koningsnacht

Aan de vooravond van Koningsdag is op veel plaatsen in het land het feest al uitbundig gevierd. Op veel plekken was het druk. Grote incidenten zijn voor zover bekend uitgebleven.

In Utrecht was de vrijmarkt en in Den Haag zijn naar schatting tegen de 200.000 mensen afgekomen op The Life I Live, een muziekfestival op negen concertpodia in de binnenstad. 'Het is gezellig druk, er zijn geen incidenten en nauwelijks een wanklank' meldde een politiewoordvoerder.

Op de Utrechtse vrijmarkt heerste donderdag al een gezellige sfeer en de verkoop van de meest uiteenlopende spullen verliep prima. 'Wat betreft duurzaamheid scoren we goed', zei een woordvoerster van de gemeente. Ze constateert dat de te koop aangeboden waar heel vaak een nieuwe bestemming vindt. Als het weer ook vrijdag niet al te slecht wordt, worden er donderdag en vrijdag in totaal zo’n 300.000 mensen verwacht in Utrecht. Evenveel als vorig jaar.

Op sommige plekken werden mensen vanwege de drukte tijdelijk niet toegelaten. Zo werden mensen in Den Haag opgeroepen niet meer naar de Grote Markt te gaan en meldde de politie dat de Korenmarkt in Arnhem tijdelijk op slot moest.

Na 01.00 uur waren de meeste buitenoptredens ten einde. Volgens een woordvoerder van The Life I Live was het kort daarna 'relaxed in de straten' en is het Haagse feest gemoedelijk verlopen. In Utrecht is de ‘stille nacht’ ingegaan, waarbij tot 11.00 uur geen versterkte muziek mag worden gedraaid.

Het centrum van Eindhoven kleurde donderdagavond al oranje voor het muziekfestival Eindhoven=King. Amsterdam trekt traditioneel de meeste Oranjeklanten met diverse evenementen en een traditionele vrijmarkt.

Vijf jaar Willem-Alexander

Willem-Alexander heeft zijn draai gevonden

In de vijf jaar dat Willem-Alexander nu koning is, heeft hij de raderen van de monarchie afgesteld op zijn wensen. Het gemak waarmee hij zijn moeder heeft doen vergeten, zegt veel over zijn ambitie. (+)

Dit zijn de nieuwe staatsieportretten

Met een op een catwalkfoto lijkend familieportret van het koninklijk gezin heeft Erwin Olaf de grenzen van het genre royaltyfotografie verlegd. Niet langer, zoals lang te doen gebruikelijk, een statisch portret van minzaam glimlachende hoogheden, maar een foto die zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en een aangenaam gebrek aan braafheid weerspiegelt.

Willem-Alexander beschikt over een goed afgestelde politieke antenne

De eerste vijf jaar van het koningschap van Willem-Alexander verliepen boven verwachting goed, schrijft Hans Wansink in dit commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden