Koningsdag 2015: 'Nergens serieuze ongeregeldheden'

Koningsdag 2015 was de eerste Koningsdag nieuwe stijl. Prinses Beatrix had voor het eerst in 60 jaar een dagje vrij, Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gingen op bezoek in Dordrecht. En in het hele land waren vrijmarkten en festiviteiten. Lees hier al het nieuws over Koningsdag terug.

null Beeld anp
Beeld anp

22.17 uur: Samenvatting zonnige Koningsdag

Koningsdag 2015 zit er op. Het 's morgens nog koude, maar later op de dag prachtige Hollandse weer heeft er vast en zeker aan bijgedragen: veel mensen trokken deze Koningsdag er op uit. Naar Dordrecht - waar de Koninklijke familie de verjaardag van de koning vierde - en naar al die andere kleedjesmarkten, vrijmarkten, dance- en muziekfeesten in parken, straten en pleinen.

In Dordrecht waren niet zoveel mensen op de been als de gemeente van tevoren had voorspeld, maar toch nog tussen de 20.000 en 25.000 mensen probeerden een glimp van de koning, Máxima en de prinsesjes op te vangen. Burgemeester Arno Brok van Dordrecht was zeer tevreden. 'De stad was vol.' In Dordrecht werden acht mensen aangehouden, in het hele Rijnmondgebied 26.

Ook in andere steden zochten veel mensen de gezelligheid op. De NS bracht ongeveer een kwart miljoen mensen naar de hoofdstad Amsterdam. Rond 20.00 uur begon de stad alweer leeg te lopen. Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam sprak van een mooie en gezellige Koningsdagviering. In de nacht voorafgaand aan Koningsdag werden 38 mensen aangehouden. Overdag werd de mobiele eenheid ingezet om de Nieuwendijk leeg te vegen, omdat een groepje jongens ruzie zocht en toegesnelde politieagenten te paard bekogelde met stenen. Een aantal jongeren is daarna aangehouden.

In Utrecht verliepen de feestjes ook in goede sfeer. Volgens een woordvoerster van de gemeente was het 'super' en genoten de mensen van de zon en de vrijmarkten. In totaal zijn in Utrecht 34 mensen aangehouden; vooral mensen die 'ruzietjes' hadden en mensen die te veel drank op hadden. Stadswerken begon in de Domstad vlak na 18.00 uur begonnen met het schoonmaken van de binnenstad.

Het Chasséveld in Breda stroomde in de middag langzaam vol met mensen die het festival 538Koningsdag wilden bijwonen. Rond 19.00 uur waren er in de stad in totaal ongeveer 70.000 mensen. De dag verliep tot nu toe zonder incidenten. In Eindhoven vierden ongeveer 120.000 mensen de verjaardag van koning Willem-Alexander. De gemeente spreekt van een geslaagd feest dat plaats had onder het motto Eindhoven = King. De Koningsnacht voorafgaande aan de Koningsdag was goed voor 20.000 bezoekers.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

22.00 uur: 120.000 mensen vieren feest in Eindhoven

Ongeveer 120.000 mensen hebben in Eindhoven de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd. De gemeente spreekt van een geslaagd feest dat plaats had onder het motto Eindhoven = King. De Koningsnacht voorafgaande aan de Koningsdag was goed voor 20.000 bezoekers.

De hulpdiensten hoefden maar een enkele keren in actie te komen. Tot 21.30 uur maandagavond telde de politie zeventien aanhoudingen voor onder meer vechtpartijtjes en drugsdeals. Ambulancepersoneel vervoerde vijftien feestvierders naar ziekenhuizen, waaronder zes in verband met met alcoholgebruik en vier drugsgevallen.

De NS vervoerde 30.000 reizigers naar Eindhoven.

20.47 uur: Amsterdam loopt leeg na slot feesten

Bezoekers van de dancefeesten in Amsterdam begonnen aan de terugtocht naar huis. Elf van de twaalf grote dancefeesten aan de randen van de stad stopten om 20.00 uur, waarna de feestgangers zich naar de stations verplaatsten.

Station Amsterdam Science Park is op last van de politie afgesloten wegens drukte na afloop van Loveland van Oranje op Meerpark, wordt omgeroepen op Amsterdam Centraal Station.

Kingsday Festival in het Olympisch Stadion is het enige grote dancefeest in Amsterdam dat nog tot 21.30 uur doorgaat. Deze bezoekers verlaten de stad via station Amsterdam Zuid.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam sprak van een mooie en gezellige Koningsdagviering zonder noemenswaardige incidenten. Een kwart miljoen mensen bezochten de hoofdstad, dat is vergelijkbaar met vorig jaar. 'Het was een plezierige dag voor de bezoekers en Amsterdammers. We zien nu dat de meeste mensen weer teug naar huis gaan', zegt ze.

Luchtfoto van de drukte en de vrijmarkt op het Damrak tijdens de viering van Koningsdag in de hoofdstad. Beeld anp
Luchtfoto van de drukte en de vrijmarkt op het Damrak tijdens de viering van Koningsdag in de hoofdstad.Beeld anp

20.35 uur: Koningsdag regio Rijnmond druk en gezellig

Koningsdag in de regio Rijnmond is zonder grote problemen verlopen. Het was druk en gezellig, zei een woordvoerster van de politie. Nergens kwam het tot serieuze ongeregeldheden.

Wel hield de politie 26 mensen aan voor uiteenlopende zaken, zoals openbare dronkenschap, geweldpleging en verzet. Onder de aanhoudingen zitten ook acht mensen die in Dordrecht zijn opgepakt tijdens het bezoek van de koning, de koningin en hun familie aan de stad.

null Beeld epa
Beeld epa

20.14 uur: In Utrecht wordt al schoongemaakt

Ongeveer 150 mensen van de dienst stadswerken zijn maandagavond vlak na 18.00 uur begonnen met het schoonmaken van de binnenstad na een drukbezochte koningsnacht en koningsdag. In Utrecht begint traditioneel de vrijmarkt al de avond voor koningsdag zelf, om 18.00 uur.

Met vuilniswagens, bladblazers, veegwagens en veegmachines zullen de medewerkers in totaal ongeveer honderd ton vuil van de straten halen, zo verwacht een woordvoerster van de gemeente. Het opruimen gaat door tot 04.00 uur dinsdagochtend en zal bij ochtendlicht nog even door gaan.

In de Domstad zijn de festiviteiten voor deze koningsdag overigens 'super' verlopen, zo stelt de zegsvrouw. Er zijn volgens haar weinig incidenten geweest en mensen genoten vooral van de zon. Zondagavond werd de Weerdsingel aan het begin van de avond een minuut of twintig afgesloten omdat er te veel mensen waren. In de stad zijn tijdens koningsnacht acht mensen aangehouden, vanwege wat kleine opstootjes in het uitgaansgebied.

null Beeld anp
Beeld anp
Traditiegetrouw gaat de vrijmarkt in de binnenstad van Utrecht al de avond voor Koningsdag van start. Beeld anp
Traditiegetrouw gaat de vrijmarkt in de binnenstad van Utrecht al de avond voor Koningsdag van start.Beeld anp

19.29 uur: Boetes voor verkopen ongeschikt voedsel

Een aantal straatverkopers heeft de verkoop van hun etenswaren moeten stoppen nadat ze door inspecteurs van de warenautoriteit waren gecontroleerd.

Verspreid over het land zijn zo'n 370 inspecties uitgevoerd; daarbij werden vooral beroepsmatige standhouders gecontroleerd. 34 verkopers mochten hun voedsel niet meer verkopen omdat het niet geschikt was om te eten, meestal omdat er problemen waren met verhitten.

In Amsterdam is een particuliere standhouder verwijderd, omdat hij geen vergunning had om voedsel te verkopen. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deelden twaalf keer een boete uit; 103 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 en 1050 euro.

19.22 uur: Ruim kwart miljoen gaan met trein naar A'dam

De NS heeft vandaag tot 18.00 uur ruim een kwart miljoen reizigers naar Amsterdam gebracht. Dat is volgens het spoorwegbedrijf vergelijkbaar met eerdere jaren op deze feestdag. Veel mensen beginnen ook al weer te vertrekken uit de hoofdstad.

De vervoerder spreekt van een goede sfeer.
Op Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk worden feestgangers via de kortste looproute naar de festiviteiten en evenementen begeleid. De NS heeft samen met de Stichting Nederland Schoon en de gemeenten Amsterdam en Breda extra afvaleilanden geplaatst op de stationspleinen van Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Breda. Daarmee moet zo veel mogelijk troep worden voorkomen.

Het publiek geniet zichtbaar op Koningsdag bij het Kingsland Festival in de RAI in Amsterdam. Beeld anp
Het publiek geniet zichtbaar op Koningsdag bij het Kingsland Festival in de RAI in Amsterdam.Beeld anp

17.03 uur: 'Alleen maar gezelligheid'

De feesten die ter gelegenheid van Koningsdag op verschillende plaatsen in het land zijn georganiseerd komen goed op gang. Het Chasséveld in Breda stroomde in de loop van de middag langzaam vol met mensen die het festival 538Koningsdag willen bijwonen. Voor het festival zijn 40 duizend kaarten verkocht. Ook in de rest van de stad was het al druk, aldus een gemeentewoordvoerster. Volgens haar verloopt de dag tot nu toe zonder incidenten. 'Alleen maar gezelligheid.'

Het terrein bij het AFAS Stadion in Alkmaar stond vangmiddag vol feestende mensen. Radiozender Slam!FM houdt daar een festival met onder meer dj's. Er worden zo'n 25 duizend mensen verwacht.
In Eindhoven, waar het Majestic Dance Event een van de evenementen is, moest het feest aan het begin van de middag nog op gang komen, zei een woordvoerder van de gemeente.

Publiek tijdens het feest van Radio 538 op Koningsdag in Breda. Beeld anp
Publiek tijdens het feest van Radio 538 op Koningsdag in Breda.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

16.22 uur: 160 duizend treinreizigers naar Amsterdam

De NS heeft vandaag tot 14.00 uur ruim 160 duizend reizigers naar Amsterdam gebracht. De vervoerder spreekt van een goede sfeer en een gezellige drukte.

De NS heeft samen met de Stichting Nederland Schoon en de gemeenten Amsterdam en Breda extra afvaleilanden geplaatst op de stationspleinen van Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Breda. Daarmee moet zo veel mogelijk troep worden voorkomen.

Ook in Dordrecht was het druk vandaag: tussen de 20 en 25 duizend mensen zijn vandaag naar de stad afgereisd om Koningsdag te vieren met de koninklijke familie. Dat heeft districtschef Henk de Jong van de politie laten weten.

Burgemeester Arno Brok reageerde zeer tevreden. 'De stad was vol', aldus Brok. Aan het eind van de route stonden op het Statenplein tussen de 6.000 en 7.000 mensen, meldde Brok.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

15.51 uur: Koning: met Koningsdag traditie behouden

Vernieuwing naast continuïteit, dat waren volgens koning Willem-Alexander de belangrijkste kenmerken van Koningsdag 'nieuwe stijl' die maandag in een zonovergoten Dordrecht werd gevierd. Oude, vertrouwde elementen als het directe contact met publiek waren behouden en nieuwe onderdelen, zoals een 'grande parade' van boten, toegevoegd. Maar de traditie van Koninginnedag was blijven bestaan, meende Willem-Alexander.

Zijn broer prins Constantijn was het met hem eens. De 'aanraakbaarheid' was niet geofferd aan de strengere veiligheidseisen en nieuwe programma-onderdelen, meende de prins, die met zijn vrouw Laurentien als vanouds ook de duizenden belangstellenden langs de route opzocht. Handen schudden, poseren voor selfie's, een praatje maken, wat dat betreft was er weinig veranderd.

Maar het ritje met de elektrische bus tussendoor was minder geslaagd. De koninklijke familie zat daarin opgepropt en was tijdens het voorbijflitsen voor het publiek nauwelijks te zien. Ook bij het proeven en snoepen van typische Dordtse lekkernijen op het Scheffersplein was gemopper te horen. Het koninklijk gezelschap genoot van de frikandellen en bekeek de uitstallingen, maar de toeschouwers wilden liever op de foto met de Oranjes.

Prins Maurits zei weinig van de verandering te hebben gemerkt, al vond hij de toevoeging van het maritieme spektakel wel bijzonder. Hij miste zijn ouders prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die samen met prinses Beatrix voor het eerst ontbraken. 'Ze zitten nu thuis te kijken. Misschien moet ik even zwaaien', zei hij. Ook hij liet zich uitgebreid fotograferen en schudde overal handen.

Het koningspaar had vooraf aangekondigd de drie dochters Amalia, Alexia en Ariane mee te zullen nemen. 'Ze vinden het geweldi', aldus Máxima, die het bovendien ook 'leerzaam' vond voor haar kroost. Ze maakten de helft van het programma mee: de botentocht waarmee de feestdag begon en de opening van het nieuwe historische museum Hof van Nederland, en het slotspektakel op het overvolle Statenplein. Dat begon met het lied 'Energie' van Kinderen voor Kinderen. Amalia zong het uit volle borst mee.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

14.54 uur: Koningsdagfeesten komen op gang

Op verschillende plaatsen in het land komt de feesten die ter gelegenheid van Koningsdag zijn georganiseerd goed op gang. Zo stroomt het Chasséveld in Breda langzaam vol met mensen die het festival 538Koningsdag willen bijwonen. Voor het festival zijn 40.000 kaarten verkocht. Ook in de rest van de stad is het druk, zegt een gemeentewoordvoerster. Volgens haar verloopt de dag tot nu toe zonder incidenten. 'Alleen maar gezelligheid.'

In de hoofdstad was het rond 14.00 uur 'gemiddeld druk', zei een woordvoerster van de gemeente. De dance-feesten her en der in de stad zijn inmiddels begonnen. Volgens de zegsvrouw verloopt alles naar wens, er zijn geen incidenten te noemen. 'En het zonnetje schijnt lekker'.

Het terrein bij het AFAS Stadion in Alkmaar staat vanmiddag vol feestende mensen. Radiozender Slam!FM houdt daar een festival met onder meer dj's. Er worden zo'n 25.000 mensen verwacht.

In Eindhoven, waar het Majestic Dance Event een van de evenementen is, moest het feest maandag aan het begin van de middag nog op gang komen, zei een woordvoerder van de gemeente. 'Het is nog niet zo druk in de stad'.

Gerard Joling treedt op tijdens het feest van Radio 538 op Koningsdag in Breda. Beeld anp
Gerard Joling treedt op tijdens het feest van Radio 538 op Koningsdag in Breda.Beeld anp

14.00 uur: 'Wij zijn trots op jullie!'

De koninklijke bijdrage aan koningsdag is ten einde gekomen. Op een vol Statenplein bedankte de koning de burgemeester en inwoners van Dordrecht. Hij sprak over de continuïteit en vernieuwing van de feestdag: 'wij zijn trots op jullie!' Onder luid gejuich van het publiek sloot hij af met: 'ik ga een zin beginnen, en die mogen jullie afmaken. Hoe dichter bij Dordt...' De toeschouwers hielpen onze koning maar al te graag, een luid: 'hoe mooier het wordt!' galmde als antwoord over het plein.

null Beeld anp
Beeld anp

13.49 uur: 'Ik voel mij sexy als ik dans'

Op het Statenplein klinkt muziek, het plein staat vol met toeschouwers. 'Ik voel mij sexy als ik dans' is het nummer dat gespeeld wordt, en aan koningin Maxima te zien denkt zij er hetzelfde over. Amalia zingt weer gezellig mee met het nummer en zelfs de koning kan het niet laten om met het deuntje mee te bewegen. Of het is omdat hij de muziek leuk vindt is maar de vraag, de zon is verdwenen in Dordrecht en de prinsessen zitten ingepakt dekentjes.

Het Statenplein in Dordrecht. Beeld anp
Het Statenplein in Dordrecht.Beeld anp

13.41 uur: Gezellige sfeer in Dordrecht

De sfeer onder het publiek dat vandaag naar de binnenstad van Dordrecht was gekomen om een glimp op te vangen van de leden van de koninklijke familie was goed. Sommige mensen hebben vanaf 9.00 uur staan wachten.

Zo waren de vriendinnetjes Kiki, Mirella en Alicia uit Zwijndrecht afgereisd en stonden ze achter de hekken te wachten tot de koning langskwam. Ze vonden het 'hartstikke leuk' om er te zijn. Desiree van Toer uit Dordrecht noemde het alleen maar vanzelfsprekend dat ze er stond. 'Omdat het in je eigen stad is moet je er geweest zijn. Dit is de place to be.'

Sommige mensen klaagden dat ze tijdens het wachten op het koninklijk gezelschap wel hadden willen worden vermaakt met wat muziek, of schermen om de gebeurtenissen te volgen.

Het bezoek van de koning en zijn familie trok allerlei mensen naar de Zuid-Hollandse stad. Zo stonden dertig veteranen van de landmacht uit Dordrecht en omstreken netjes in het gelid langs de route van de koninklijke familie.

Ook Mieke Hilverts uit Leusden en Carla Pieterman uit Amersfoort noemden het bezoek van de koninklijke familie aan Dordrecht geslaagd. 'Iedereen is vrolijk en ik voel geen afstand tussen het koningshuis en de burgers', zei Hilverts. Pieterman was blij dat de voorspelde regen niet doorging.

Pieter Ypma uit Franeker was ook enthousiast. Hij vond het koningsbezoek 'nieuwe stijl' wat rustiger want er zijn meer plekken waar je rustig kon staan. Hem viel het op dat er geen oudhollandse spelletjes meer worden gedaan.

13.35 uur: Koningsdag nieuwe stijl bevalt koning wel

Koningsdag nieuwe stijl bevalt koning Willem-Alexander goed. ''De traditie van Koninginnedag gaat door, met een paar nieuwe elementen. Het is echt een nationale feestdag", zei koning Willem-Alexander tijdens de wandeling door Dordrecht voor de camera's van de NOS en RTL Nieuws.

De koning vindt dat de nieuwe elementen, zoals de grande parade op het water met oude en nieuwe vaartuigen, het publiek meer de kans geeft om met de koninklijke familie mee te kijken. Koningin Máxima antwoordde dat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane de botenparade ontzettend leuk en leerzaam vonden door de grote variatie van vaartuigen in de Drechtsteden.

Prins Constantijn vindt de nieuwe opzet van Koningsdag nog erg vertrouwd. ''Zo nieuw is het toch niet?", vroeg Constantijn zich hardop af. ''Ik denk dat het voor televisie wel mooi is."

13.21 uur: Selfies met de Oranjes

Waar het publiek vroeger vlaggen vasthield zien we nu vooral beeldschermen en tablets boven de menigte uitsteken. Gezichten zijn verborgen achter camera's, smartphones, en verlegen grijnzen. Selfies worden gemaakt, vaak tot groot ongeloof van de maker. Terwijl het koninklijk gezelschap rondwandelt op het Scheffersplein, praatjes maakt met de vaklieden en kijkt naar al wat Dordrecht aanbiedt - variërend van sinaasappellikeur tot modeshows - klinkt op de achtergrond de Amalia-viool. Af en toe het gejuich van het publiek, wanneer er weer eens een handje geschud wordt.

De muziek valt weg, de maakster van de viool presenteert het instrument aan het koninklijk echtpaar: voor het instrumentenfonds. De koningin reageert haast geschrokken wanneer ze hoort dat het zes maanden heeft gekost om de viool te maken, de koning belooft heel voorzichtig te zijn.

null Beeld anp
Beeld anp

12.50 uur: 'Ik Willem Niet'

Naast bukken doet de koninklijke familie ook niet aan té ver lopen, of aan milieuvervuiling. Onder begeleiding van de violen nemen zij gezamenlijk plaats in een elektrische bus die de rest van de route door de binnenstad zal rijden. Oranjefans zwaaien terug naar het gezelschap, in het publiek klinkt plots 'Loser! Loser! Loser!' Speciaal voor de man met een t-shirt waar 'Ik Willem Niet' opstaat.

12.25 uur: Bachfestival

Het jaarlijkse Bach-festival in Dordrecht is er ook, maar speciaal voor de gelegenheid is er een editie van een minuut of twintig. Normaal gesproken duurt het festival tien dagen. In de Grote Kerk worden stukken opgevoerd die, u raadde het, iets met water te maken hebben. De prinsesjes zijn daar overigens niet bij, zij sluiten later weer aan.

Het festival wordt afgesloten met een uitvoering van Händels Watermusic door gelegenheidsensemble 'de kinderen uit Sliedrecht'. Dan is het per bus op weg naar het Scheffersplein.

null Beeld anp
Beeld anp

12.17 uur: overal water

Korte themasamenvatting rond het onderwerp 'water'. Terwijl het Dordrechts philharmonisch orkest een stuk ten gehore brengt op basis van het beroemdste gedicht van Hendrik Marsman en Astrid Kerssenboom aan brede rivieren denkt, haalt prins Bernhard jr. herinneringen op aan de vorige keer dat er tijdens (toen nog) Koninginnedag gevaren werd. 'Dat was in Leiden, maar toen regende het.' Wel had iedereen een doorzichtig parapluutje.

12.13: A bridge too far

De koninklijke familie doet niet aan bukken. Een laag bruggetje waar een NOS-bootje nog onderdoor voer, werd voor de koninklijke familie té laag bevonden. De Oranjes moesten de sloep waarmee zij naar de binnenstad van Dordrecht varen verlaten en een stukje extra lopen. Tot groot vermaak van het publiek. Met luid - en soms onbeleefd - geschreeuw probeerden de oranjefans krampachtig een handje te schudden met het dichtstbijzijnde lid van het gezelschap.

null Beeld anp
Beeld anp

11:57: Gezelschap gaat de binnenstad in

Het eerste deel van het bezoek aan Dordrecht zit er alweer op. De 'Grande Parade' van blusboten, sleepbotten, binnenvaartschepen, baggersloepen, platbodems en al het andere dat kan varen is aan de koning en zijn gezin voorbij getrokken. En dat alles onder veel getoeter, gebel, gezwaai en zelfs gezang, waarbij Amalia liet zien een uitstekende vertolking van Ten Feet Tall van Afrojack in huis te hebben. Het gezelschap gaat nu de binnenstad van Dordrecht in.

11.45 uur: Primeur! Koning twittert zelf (of een medewerker) een foto

Een spijkerharde primeur deze Koningsdag. Via het twitteraccount van het Koninklijk Huis werd via de sociale media een foto verspreid, gemaakt door koning Willem-Alexander zelf. Of hij deze zelf ook heeft getweet en gefacebookt, is nog niet helemaal duidelijk.

Wie het ook gedaan moge hebben, een klein foutje werd wel gemaakt. In het bijschrift op Facebook staan ook Floris en Aimée in de opsomming van de aanwezige prinsen en prinsessen genoemd. Maar zij zijn niet aanwezig bij de feestelijkheden, het paar ontbreekt vanwege het overlijden van de vader van Aimée.

Overigens, het is een primeur voor Koningsdag, maar Willem-Alexander heeft vaker de sociale media ingezet tijdens bezoeken: tijdens het streekbezoek aan de kop van Noord-Holland in september vorig jaar haalde de varende koning ook zijn smartphone tevoorschijn en maakte hij opnames van de kade en Máxima die hij daarna deelde op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis.

11.23 uur: Verwarde man aangehouden bij Dordts stadhuis

Bij het stadhuis in Dordrecht is maandagochtend een verwarde man overmeesterd. Dat heeft de politie bevestigd. De koninklijke familie is in de stad om Koningsdag te vieren.

Volgens AD De Dordtenaar zou de man hebben beweerd de koning te zijn. De politie wil nog niets over de achtergronden van de aanhouding zeggen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren per boot tijdens Koningsdag. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren per boot tijdens Koningsdag.Beeld anp

11.10 uur: Betogers wachten koninklijke familie op

Twee tegenstanders van de monarchie hebben zich maandagochtend opgesteld bij het Groothoofd in Dordrecht waar de koninklijke familie straks aankomt. Ze staan op afstand van elkaar en dragen een spandoek met de tekst ,down with the crown'.

Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) had al aangekondigd ,individueel' te gaan actievoeren, om te voorkomen dat actievoerders worden opgepakt zoals dat gebeurde tijdens de troonswisseling op 30 april 2013 in Amsterdam.

De 'republikeinen' voelt zich gesterkt in hun opvatting door een rapport van de ombudsman. Daarin wordt gesteld dat één persoon best actie mag voeren, omdat dat vrijheid van meningsuiting is. Zodra twee personen actievoeren, is er een vergunning nodig.

null Beeld anp
Beeld anp

11.07 uur: Koninklijke familie arriveert in Dordrecht

Koning Willem-Alexander en zijn familie hebben zojuist voet aan wal gezet in Dordrecht. Hier vieren zij de eerste Koningsdag nieuwe stijl. De koninklijke gasten arriveerden per waterbus op het Groothoofd, waar het bezoek begint met een 'grande parade' op het water van oude en nieuwe vaartuigen.

Vervolgens krijgt het gezelschap een twee uur durende toer langs de 'iconen' van Dordrecht. Ze doen dat niet zoals voorgaande jaren alleen te voet, maar ook per boot en met elektrisch vervoer. Zo brengen ze een bezoek aan de Grote Kerk, waar optredens zijn van het jaarlijkse Bach Festival en nemen ze aansluitend een kijkje op het Scheffersplein. Hier tonen ondernemers uit de binnenstad hun lokale producten vanuit drie huizen die zijn ingericht als salon, keuken en eetkamer.

Op het Hof van Dordrecht opent de koning een historisch museum rond de eerste Vrije Statenvergadering in 1572. De rondleiding eindigt op het Statenplein voor een grote feestelijke afsluiting onder de noemer 'De Dordtse jeugd is het einde'.

Willem-Alexander en Máxima zijn dit jaar in een ander gezelschap dan voorgaande jaren. Zo is prinses Beatrix er niet bij, evenals prinses Mabel, prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. De drie dochters van het koningspaar Amalia, Alexia en Ariane, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien en de zonen van prinses Margriet: Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en hun echtgenotes Marilène, Annette, en Anita wonen het bezoek wel bij.

(VLNR) Prinses Ariane, prinses Amalia en koningin Maxima arriveren per boot tijdens Koningsdag. Beeld anp
(VLNR) Prinses Ariane, prinses Amalia en koningin Maxima arriveren per boot tijdens Koningsdag.Beeld anp

10.35 uur: Koningsdag in Grave aangepast na brand

De viering van Koningsdag in Grave is aangepast vanwege de brand bij Theater Palazzo in de nacht van zondag op maandag. Dat meldt Omroep Brabant. Volgens burgemeester Lex Roolvink zal er geen kanonschot klinken en ook zal er geen Wilhelmus door de straten galmen.

Volgens de burgemeester is het 'niet gepast' om na de brand met het reguliere Koningsdagprogramma door te gaan. Door de brand in het theater aan de Maasstraat in Grave (Noord-Brabant) moesten omliggende panden worden ontruimd.

Volgens de politie is het vuur vermoedelijk aangestoken door twee of drie mannen die kort voor de brand het pand binnendrongen, maar waarom is nog niet bekend. Het theater was vorige week nog het doelwit van een overval. Eigenaar Jan-Paul Beukering vertelde Omroep Brabant dat hij daarbij met een luchtbuks schoot op twee indringers.

Het theater is belangrijk voor tal van verenigingsactiviteiten.

De brandweer blust een brand in een theater in Grave. Beeld anp
De brandweer blust een brand in een theater in Grave.Beeld anp

9.55 uur: Dordrecht stroomt langzaam vol

Bij het Groothoofd in Dordrecht hebben zich maandagochtend de eerste rijen oranjefans verzameld voor de aankomst van de koninklijke familie. Daar wordt rond elf uur de jarige koning Willem-Alexander en de koninklijke familie verwacht.

Voor Hotel Bellevue staan de eerste rijen achter de dranghekken opgesteld in de fel schijnende ochtendzon, die wel vergezeld gaat van een fris windje. Op het water waar de Oude Maas, Noord en Beneden Merwede samenvloeien, is het met tal van pleziervaartuigen al een drukte van belang.

In de stad druppelen de eerste bezoekers voor de viering van Koningsdag binnen en kleurt Dordrecht langzaam aan oranje.

Oranjefanaat Johan Vlemmix wacht in Dordrecht op koning Willem-Alexander en koningin Maxima voor de eerste Koningsdag nieuwe stijl. Beeld anp
Oranjefanaat Johan Vlemmix wacht in Dordrecht op koning Willem-Alexander en koningin Maxima voor de eerste Koningsdag nieuwe stijl.Beeld anp

9.34 uur: De koning is voor Ajax, de konining voor Feyenoord

'De koning heeft een voorkeur voor Ajax en de koningin voor Feyenoord.' Dat verklapte Ron Jans gisteren op een persconferentie na de wedstrijd van PEC Zwolle. Hij sprak het echtpaar vrijdag. Tijdens het gesprek kwamen de clubvoorkeuren naar voren. Dat was meer dan voldoende Koningsdag voor Jans overigens, vandaag houdt hij het rustig

9.27 uur: NS maakt zich op voor volle treinen

De treinen zitten naar verwachting vandaag weer bomvol met feestgangers die Koningsdag vieren. Naar Amsterdam komen ieder jaar zo'n 200.000 bezoekers met de trein. De NS hanteert vandaag daarom de speciale Oranjedienstregeling, met meer en langere treinen op diverse trajecten.

Reizigers moeten rekening houden met andere vertrektijden, vertreksporen of een extra overstap. Soms hebben treinen ook een andere eindbestemming dan in de gebruikelijke dienstregeling. In de treinen en op de stations geldt een alcoholverbod.

Op de website van de NS staat op welke stations passagiers het beste kunnen uitstappen. Zo wordt bezoekers van vrijmarkten en festiviteiten in de Amsterdamse binnenstad aangeraden op Centraal Station eruit te gaan. Mensen die naar de grote dancefeesten buiten het centrum reizen, kunnen het beste kiezen voor het dichtstbijzijnde station. Station RAI is dicht. Wie naar activiteiten in deze omgeving wil, kan reizen via station Amsterdam Zuid.

Om ervoor te zorgen dat het op en buiten de stations en in de treinen geen grote vuilstort wordt, rijden er extra schoonmakers mee in de treinen naar de grote steden waar Koningsdag groots wordt gevierd. Ook staan er op enkele stationspleinen in Amsterdam en Breda speciale afvaleilanden waar mensen hun troep kwijt kunnen.

null Beeld anp
Beeld anp

8.35 uur: En wat doen de Republikeinen?

'Vandaag, op Koningsdag, zal tussen de tienduizenden Nederlanders die langs de kades van Dordrecht een glimp hopen op te vangen van de Oranjes ook een handvol republikeinen staan.

Ze zijn niet met veel. 30 zullen het er zijn of misschien ook slechts 20, het hangt ervan af hoeveel het erop wagen. Want voordat je het weet word je gearresteerd, als republikein op Koningsdag.'

Het is niet makkelijk om in Nederland Republikein te zijn, ziet Ana van Es in Dordrecht. Vraag is: Hoe gaan we om met onze tegenmacht? (+)

8.29 uur: Waar is Beatrix? En wat doet zij vandaag?

Nee, er is geen Handboek Oude Koningin. Hoe doe je dat dan, voormalig staatshoofd zijn? (+) In elk geval door niet meer te verschijnen op de nationale feestdag. Juliana bleef weg op Koninginnedag in 1981, het eerste jaar na haar aftreden. Beatrix doet het vandaag, wegblijven, op de eerste Koninginnedag-nieuwe-stijl.

8.30 uur: Het weerbericht

Niet onbelangrijk op een dag als vandaag: het weer.

Het is vandaag niet alleen koel, maar met name in het zuidoosten van het land kunnen eerst ook nog een paar buien vallen. Later op de dag is het vrijwel overal droog en is er meer ruimte voor de zon.

Qua temperatuur is het erg wennen, want het wordt maximaal 10 of 11 graden. Bij deze maxima is een warme jas wel nodig op Koningsdag.

Uitgebreide weersverwachting vindt u hier.

null Beeld anp
Beeld anp

8.10 uur: 'Koningschap moet moderniseren'

Ruim de helft van de Nederlandse bevolking (54 procent) vindt dat Willem-Alexander het koningschap - waar hij kan - moet moderniseren.

Eén op de zeven Nederlanders (14 procent) vindt dat de vorst het koningschap in de afgelopen twee jaar te weinig heeft gemoderniseerd.
Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Ipsos in opdracht van NOS ter gelegenheid van Koningsdag.

De vernieuwing en modernisering zou volgens de ondervraagden vooral uit het inleveren van privileges en de jaarlijkse uitkering moeten komen. Zo vindt 52 procent de jaarlijkse uitkeringen aan Willem-Alexander (823.000 euro) en Máxima (326.000 euro) te hoog. Ruim een derde (37 procent) heeft geen problemen met dit bedrag. Vergeleken met de enquête van vorig jaar vinden meer mensen dat ook de rol van de koning in de kabinetsformatie, de wijze van omgang met Nederlanders en de media alsmede de manier van troosten na een ramp gemoderniseerd moeten worden.

Nederland is evenals vorig jaar tevreden over de koning. Net als vorig jaar vindt 70 procent van de bevolking dat Willem-Alexander zijn taken naar behoren vervult. Koning Willem-Alexander krijgt van de Nederlanders het rapportcijfer 7,5. Máxima wordt met een 7,8 nog iets hoger gewaardeerd.

Willem-Alexander wordt door 60 procent van de bevolking geprezen om zijn inzet voor de Nederlandse handel en economie. Een kwart van de Nederlanders meent hij zich op andere terreinen eveneens duidelijk moet profileren. In dat verband wordt de koning aangemoedigd zich meer te laten gelden op het gebied van integratie. Ook terreurdreiging en de politiek worden genoemd als aspecten waarbij hij van grotere invloed zou kunnen zijn.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

7.22 uur: Eerste Oranjefans al langs route in Dordrecht

De eerste Oranjefans zaten rond 06.00 uur al langs de route die de koninklijke familie in Dordrecht zal afleggen. De koningshuisliefhebbers verzekerden zich zo van een plekje vooraan bij de dranghekken.

De Oranjefans moeten nog wel even wachten op Willem-Alexander, Máxima, hun drie dochters, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien en de vier zonen van prinses Margriet en hun vrouwen. De koninklijke familie wordt rond 11.00 uur bij het Groothoofd verwacht, waar Koningsdag 'nieuwe stijl' begint met een botenparade.

Na de parade toeren de Oranjes onder meer langs iconen uit de stad en regio en langs maritieme bedrijven uit Dordrecht. Het Dordtse bezoek duurt in totaal zo'n twee uur en zal eindigen op het Statenplein met een manifestatie.

null Beeld anp
Beeld anp

2.55 uur Koningsnacht verloopt rustig

Het was zondagavond behoorlijk druk in de grote steden tijdens koningsnacht. In Den Haag kwamen naar schatting ongeveer 200.000 mensen af op het Life I Live Festival, zei een woordvoerder van de organisatie.

De organisatoren van het festival laten weer zeer tevreden te zijn over het verloop van de avond. 'Het was een waanzinnig goede sfeer', aldus een woordvoerder van de organisatie.

De politie in Den Haag bevestigt dat het relatief rustig was tijdens het festival. Volgens een politiewoordvoerster zijn 'tussen de 9 en de 20' mensen aangehouden vanwege kleine vergrijpen, zoals belediging, diefstal of mishandeling. 'Als we uitkomen op 20, is dat een halvering ten opzichte van vorig jaar.'

Ook op andere plaatsen in Nederland was het druk. In Utrecht werd de Weerdsingel aan het begin van de avond een minuut of twintig afgesloten omdat er te veel mensen waren. 'Via lichtkranten en Twitter hebben we mensen erop gewezen dat ze beter naar andere plekken konden gaan', aldus een woordvoerster van de gemeente.

De woordvoerster schat in dat er ongeveer net zoveel mensen zijn als vorig jaar tijdens koningsnacht. Toen brachten zo'n 100.000 mensen de avond en nacht door in het centrum van Utrecht. De vrijmarkt begon zondag om 18.00 uur. In de stad zijn verder diverse optredens van bandjes en dj's. In de stad zijn zeker acht mensen aangehouden. 'Vanwege wat kleine opstootjes in het uitgaansgebied', stelt een politiewoordvoerster.

In Amsterdam en Rotterdam deden zich voor zover bekend geen grote incidenten voor. 'Het is eigenlijk een nacht zoals we die wel vaker meemaken', zei een woordvoerder van de politie in Rotterdam.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden